Els 273.000 empleats que la multinacional suïssa d'aliments i begudes Nestlé té repartits en 186 països i milers de consumidors al voltant del món depenen de la 'fàbrica tecnològica' que la companyia té a Barcelona, a Esplugues de Llobregat, a les instal·lacions de la seu corporativa de Nestlé España. El centre tecnològic que es va inaugurar fa set anys segueix centrament en el seu objectiu inicial: ajudar la globalitat de la multinacional en la seva transformació digital i a millorar l'experiència del consumidor.

En l'actualitat és un centre de desenvolupaments digitals "madur, estable, però en creixement", defensa Susana Pastor, des de fa dos anys directora del Global IT Hub Barcelona. Com ho demostren dos factors. D'una banda, continuarà ampliant la plantilla, ara formada per 650 professionals IT, i per un altre, la realitat virtual i el metavers ja s'estan experimentant per millorar les eines tecnològiques que van desenvolupant.

Des de Barcelona es dissenyen i desenvolupen totes les plataformes digitals i els serveis tecnològics que requereix la multinacional suïssa en totes les seves àrees de negoci, tots els seus mercats, totes les seves marques, i també per arribar a tots els consumidors. "No desenvolupem tecnologia únicament perquè sigui una tendència, sinó perquè aporta un valor als negocis i a les estratègies de la multinacional", manifesta Susana Pastor.

La directora del hub tecnològic exemplifica en què consisteix la tasca dels equips de treball. "En realitat virtual, els equips internacionals del Global IT Hub han creat el SHE Virtual Training Center. Es tracta d'un centre de formació virtual per als empleats en matèria de salut i seguretat en els llocs de treball. L'empleat pot veure situacions de risc i saber què fer per evitar-lo", comenta. "És un dels molts casos d'èxit fets en el centre, amb una prova pilot a la fàbrica de cafè soluble de Girona, i que s'utilitzarà a totes les fàbriques del món", i Nestlé té 354 factories a 79 països.

Susana Pastor destaca l'efectivitat d'aquestes solucions tecnològiques, ja que les dades estadístiques mostren com d'aquest tipus de formacions, amb realitat virtual, en calen més. És a dir, les taxes de record de la informació són del 75%, davant el 10% que s'aconsegueix a través de la lectura i el 5% que aconsegueixen les classes magistrals. "I hi haurà més experiències, apunta Pastor, perquè estem treballant en altres eines virtuals perquè els nous empleats puguin conèixer com són les fàbriques, què es fa en elles, com es treballa a les oficines...".

Quin cafè consumeix en la Nespresso?

Aquest seria un exemple de les aportacions que en l'àmbit intern fa el centre tecnològic global, però també n'hi ha altres amb aplicacions externes. En l'àrea de la Internet de les Coses (IoT) hi ha un equip d'IT treballant des de Barcelona a la plataforma digital -des del seu desenvolupament, manteniment i actualització- que connecta els milions de màquines de la gamma de cafès -Nespresso, Dolce Gusto- per gestionar la informació sobre els consumidors -preferències, usos, costums, problemes-. "El resultat es tradueix en estratègies per millorar l'experiència del consumidor amb les nostres màquines de cafè", exposa Pastor.

També han sorgit a Barcelona els sistemes de control en ciberseguretat, a través del monitoratge de tots els nostres sistemes, des de les plataformes digitals d'e-commerce a les eines internes dels nostres empleats. "La seguretat de treballadors i consumidors és una de les àrees més importants en les que treballem", diu la directora del centre i afegeix altres àmbits com el comerç electrònic, la sostenibilitat i la gestió de les dades (Big Data).

A totes aquestes tasques i moltes d'altres" es dediquen un total de 650 persones, de 52 nacionalitats, de les quals gairebé el 40% són dones que, a més, "exerceixen llocs de lideratge". La plantilla s'ha multiplicat per 20 en tan sols set anys. I es manté obert el seu constant procés de recerca de nous talents per cobrir les posicions que vagin sorgint; aquest any ja s'han obert 40 noves posicions laborals, que es cobriran en les pròximes setmanes.

El futur més immediat passa pel metavers. "Ja estem treballant algunes experiències en el metavers, per veure quina viabilitat té aquesta tecnologia aplicada a les nostres necessitats i duem a terme diverses proves pilot", admet la directora de l'equip.