KPMG dubta de la capacitat d'Eroski per fer front al pagament del seu deute establert en el refinançament tancat el passat 2019. La consultora, encarregada de revisar els estats financers de la companyia de distribució, creu que la "incertesa" sobre el seu finançament genera dubtes significatius sobre la capacitat del grup per continuar com a empresa en funcionament. La cooperativa que dirigeix Rosa María Carabel ha reduït el seu passiu significativament en l'última dècada, però encara ha de fer front a 874 milions d'euros de deute sindicat, dels quals 503 milions vencen el pròxim any.

Per poder afrontar aquesta situació i obtenir finançament, Eroski ha aprovat aquest dimarts l'emissió de bons per un import límit de 600 milions d'euros. En una Assemblea General Extraordinària celebrada a la seu d'Elorrio (Biscaia), els socis treballadors han votat a favor de la proposta del Consell Rector de la companyia per emetre deute a través de bons i així poder obtenir finançament que contribueixi a complir les obligacions financeres del grup.

Prèviament a la celebració de l'assemblea, Eroski va publicar els resultats corresponents al primer semestre del seu any fiscal, que reflecteixen uns guanys de 69,9 milions d'euros, impulsats en un context d'escalada de preus al sector alimentari. I és a l'informe financer remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) on l'auditor dels comptes crida l'atenció a Eroski per la incertesa al voltant al seu finançament per fer front al pagament de bona part del deute que la companyia té contreta amb diferents entitats de crèdit.

D'aquesta manera, en un paràgraf d'èmfasi dins de l'informe semestral es destaca que l'import total del passiu corrent excedeix del total de l'actiu corrent en 813,74 milions, degut principalment al venciment en juliol de 2024 d'una part significativa dels deutes d'Eroski. Si bé la direcció del grup al·lega que està treballant per obtenir prou finançament i complir els seus compromisos, KPMG adverteix que "aquests fets indiquen l'existència d'una incertesa material que pot generar dubtes significatius sobre la capacitat del grup per continuar com a empresa en funcionament".

Eroski confia a obtenir el finançament

"La nostra conclusió no ha estat modificada en relació amb aquesta qüestió", afegeix la consultora. Com que es tracta d'uns comptes intermedis i no anuals, KPMG explica que "no inclouen tota la informació que requeririen uns estats financers consolidats complets preparats d'acord amb les Normes Internacionals d'Informació Financera, adoptades per la Unió Europea". És per això que recomana llegir aquests estats financers juntament amb els comptes anuals consolidats del grup corresponents a l'exercici passat.
Per la seva part, Eroski ha estat treballant en diferents alternatives per poder finançar el voluminós deute que encara pesa sobre la companyia. "S'estan concretant les referides alternatives que, probablement, es materialitzaran en una combinació de préstecs bancaris i recursos captats al mercat de capitals", explicava el grup amb referència a l'emissió de bons que posteriorment va aprovar l'assemblea.

En aquest sentit, resta importància a l'avís de l'auditor, perquè assegura que els comptes presentats han estat formulats pels administradors d'Eroski estimant que "en els propers mesos es culminaran les actuacions en curs i es formalitzaran els acords necessaris que permetin al grup obtenir el finançament que possibiliti atendre el pagament dels seus deutes i continuar amb la seva activitat".

Les pujades de tipus encareixen el cost del deute

Malgrat que l'empresa ha reduït considerablement el seu deute en els últims deu anys, havent amortitzat 2.000 milions d'euros, encara compta amb un important llast per al seu negoci. A més, les pujades dels tipus d'interès per part del Banc Central Europeu (BCE) han encarit el cost del seu deute, que ha passat del 2,5% l'any 2019 al 6% en el primer semestre de 2023, segons recullen els estats financers de meitat d'exercici d'Eroski.

A tancament del 31 de juliol, el grup compta amb un deute sindicat de 874 milions d'euros, després d'haver amortitzat 35 milions d'euros durant els primers sis mesos de 2023. D'aquest passiu, el primer pagament es correspon a 503 milions i venç el proper juliol de 2024, i el segon, de 200 milions, venç el proper 31 de juliol de 2027. Els principals creditors del grup de distribució són els fons que representen Bank of America, Laboral Kutxa, Kutxabank i la pública SEPI (Societat Estatal de Participacions Industrials).

Expansió de Caprabo amb 18 noves franquícies

D'altra banda, la companyia ha seguit amb la seva estratègia expansiva en el primer semestre. L'ensenya ha invertit 36,7 milions d'euros per a l'obertura de 53 noves botigues, 4 supermercats propis i 49 establiments franquiciats, així com en la remodelació de punts de venda. Del total de franquícies obertes, 18 són de la catalana Caprabo, companyia controlada per Eroski en un 50% després de vendre l'altra meitat al fons el grup txec EP Corporate Group el 2021.

No obstant això, a aquestes noves obertures cal restar la venda d'una altra desena de supermercats a Guipúzkoa, Navarra, Àlaba i Bizkaia per 18,5 milions d'euros. Unes vendes que, segons explica Eroski, no tindran un impacte significatiu en els comptes que presentarà el grup en finalitzar l'exercici, el proper 31 de gener de 2024.

Així mateix, la companyia ha donat a conèixer la xifra per la qual va formalitzar la venda el febrer passat del seu negoci de viatges a la societat World2meet (W2M), divisió del grup Iberostar. El benefici obtingut per l'operació és de 7,6 milions d'euros, encara que el grup precisa que "no s'ha considerat que es compleixin els criteris per considerar-se una activitat interrompuda en no ser una línia de negoci significativa".