Relleu a la cúpula de Mapfre España. José Luis Sánchez-Bascones deixa la companyia d'assegurances després de gairebé 20 anys, on ha exercit en l'última dècada com a director de bancaseguros, un càrrec que ara assumirà un altre veterà de la casa, Julián Trinchet. La seva sortida porta al grup presidit per Antonio Huertas a moure fitxa també en les joint venture que té amb Santander i Bankinter, on va entrar com a conseller l'any passat.

Sánchez-Bascones ha exercit diferents càrrecs directius dins de la companyia d'assegurances, va ser al capdavant, per exemple, de la joint venture que tenien Mapfre i Bankia per vendre assegurances durant més de 7 anys. Tanmateix, CaixaBank va absorbir aquest negoci el 2021, quan es va fusionar amb Bankia, la qual cosa va portar la companyia a reorganitzar les seves aliances en bancaseguros, potenciant les que romanien vigents.

I en aquest context, l'octubre de l'any passat, Mapfre va decidir incorporar Sánchez-Bascones com a conseller de Bankinter Seguros i un mes després, al novembre, de Santander Mapfre Seguros i Reassegurances. Fonts properes a la companyia indiquen que, de moment, no s'ha decidit si serà Julián Trinchet qui ocupi el seu lloc en el consell d'aquestes companyies, on ha quedat un buit lliure. El que sí que s'ha decidit l'empresa és que serà el nou director del negoci bancassegurador a Mapfre España.

Julián Trinchet, que fins al gener era el conseller delegat de la companyia en el Perú, porta gairebé 30 anys a Mapfre, on ha exercit diferents llocs de responsabilitat dins i fora d'Espanya. En endavant pilotarà les aliances amb la banca, que després de perdre CaixaBank i Liberbank s'han reduït a Bankinter i a Santander, encara que la companyia ha deixat clar en diverses ocasions que vol reforçar aquest negoci i buscar noves aliances.

Aquests no han estat els únics canvis que ha realitzat la companyia. Segons recull el registre mercantil, Mapfre també ha realitzat una nova incorporació en el consell de Mapfre Vida, la filial on agrupa el seu negoci d'assegurances de vida i que és diferent que té amb els bancs, es tracta d'Ignacio Baeza, que és vicepresident del consell d'administració del grup Mapfre i president no executiu de Mapfre España.

Mapfre vol reforçar el negoci de bancaseguros

La companyia que presideix Antonio Huertas té acords amb més de 50 entitats a 15 països a nivell grup, i ho fa a través de societats on té una participació en el capital o acords d'exclusivitat. Entre elles, Banc Santander, Bankinter, Banco do Brasil, Bhd Leon o Bank of Valleta. El negoci de bancaseguros s'havia convertit en una de les principals font d'ingressos per a Mapfre en els últims anys, sobretot a Espanya, però la pèrdua de Bankia i Liberbank l'ha afectat.

La ruptura amb Bankia va ser la pitjor, Mapfre va reduir els seus actius en més de 7.000 milions quan va haver de traspassar el negoci a CaixaBank, entitat amb la qual es va fusionar. Això va suposar reduir en un 10% els actius totals de la companyia. El traspàs, a més, ha portat cola. Ja que Mapfre va denunciar no estar d'acord ni en la valoració que va fer del negoci un expert independent, ni en el preu que li va pagar el banc català per haver de trencar la seva aliança amb Bankia.

La justícia li ha donat la raó, de moment, en una de les dues denúncies i CaixaBank ha hagut de pagar a Mapfre uns altres 53 milions d'euros aquest estiu per l'arbitratge que s'havia iniciat després de la ruptura entre Bankia i la companyia d'assegurances. En total, el banc ha desemborsat uns 624 milions.

Però, tan sols un any després d'aquesta ruptura, Mapfre va haver de desprendre's també del seu negoci amb Liberbank, que va absorbir Unicaja amb la fusió, un banc que ja tenia les seves pròpies aliances amb Santalucía; Després de posar fi a aquestes dues aliances, la relació entre Mapfre i Bankinter s'ha convertit en la més longeva, ja que es va iniciar en març de 2007. Les companyies comparteixen dues societats, on es reparteixen el 50% del capital i des de les quals distribueixen assegurances de vida i assegurances generals.

La de Santander fins i tot s'ha reforçat en els últims mesos. El seu acord amb el banc que presideix Ana Botín va néixer el 2019, en principi per a la distribució en exclusiva de determinats productes de no. Però l'abril de 2021 van subscriure un nou contracte pel qual Mapfre promou la comercialització de productes i serveis bancaris del Banc Santander a través de la seva xarxa. I en febrer de 2022, el banc i la companyia d'assegurances van subscriure un acord per a la comercialització d'hipoteques inverses.

Les aliances de Mapfre han fet que la companyia d'assegurances expliqui amb gairebé 12.400 oficines a nivell grup per vendre segurs, pròpies són menys de 5.000, la resta les aporten les entitats. Però la companyia ja ha revelat que està buscant noves aliances. Recentment, el director financer de Mapfre, Fernando Mata, comentava durant un encontre amb inversors que la companyia d'assegurances vol complementar la venda d'assegurances a través d'aquest tipus d'aliances i estudiarien si hi ha oportunitats a Alemanya, els Estats Units i alguns països d'Amèrica Llatina.