Fintonic continua amb el seu pla de reestructuració. ING, que ja era el seu primer accionista amb gairebé el 26% del capital, s'ha reforçat amb l'ampliació de capital que la companyia va tancar a l'estiu i en la qual també va entrar el family office de la família Riberas (els propietaris de Gestamp), a més de SquareOne Capital, que han decidit remodelar completament el consell d'administració i deixar fora Atresmedia, PSN i altres fons accionistes, juntament amb una de les cofundadores, Guadalupe Iturriaga.
La fintech, que fa de mitjancera amb bancs i entitats financeres en la concessió de préstecs, va posar en marxa el mes de gener passat un pla de reestructuració per guanyar solvència i liquiditat, ja que les perdudes des del seu naixement superen ja els 50 milions d'euros. Per reforçar la solvència, van convertir deute en capital el juny (13 milions d'euros) i a més van fer una ampliació de capital de 5 milions.
És aquí on ING es reforça com a primer accionista, SquareOne Capital es posiciona com el segon i entra el nou soci, el family office de la família Riberas. Els propietaris de Gestamp ja havien participat durant l'època Covid en algun préstec de Fintonic, però no han estat accionistes fins que aquest 2023 van donar suport a l'ampliació de capital. Després d'això, Fintonic va anunciar que els cofundadors (que també compartien el càrrec de consellers delegats) ja no estarien al capdavant de la firma.
En concret, Sergio Chalbaud i Lupina Iturriaga van ser substituïts per un nou equip liderat pel director financer, Sergio Sánchez, un representant d'ING i un altre de SquareOne. Malgrat això, la firma va destacar més canvis en el consell d'administració i va afirmar que en mantindria tots elsl membres. Ara Fintonic es retracta. El pacte de socis ha canviat i han decidit reduir el consell de 9 a 5 persones per assegurar una millora en la direcció de la companyia, segons expliquen fonts de la companyia a aquest mitjà.
Han sortit 7 membres, un d'ells era conseller en representació d'ING (Thomas de Luca) que es queda només amb un, Jan Willem; també surt la coCEO, Guadalupe Iturriaga i quatre fons: Atresmedia Capital (que a més de Fintonic és accionista de Glovo o Fever); la societat de capital risc Onza Capital de Risc Investments; Inversiores Torres Niceto i Previsió Sanitària Nacional (PSN). Per la seva banda, SquareOne suma un conseller, l'altre fundador, Sergio Chalbaud, es manté, igual que Gonzalo Ortiz i es designa un cinquè membre, un conseller independent, Alberto Sánchez.
Tots aquests moviments es produeixen després que l'auditor, PWC, cridés novament l'atenció a la fintech en presentar els resultats de 2021, l'últim any del qual hi ha comptes de Fintonic dipositats al registre mercantil. Els comptes indiquen que entre 2015 i 2021 ha perdut més de 50 milions d'euros, sent 2020 el pitjor exercici. L'any de la pandèmia l'empresa tecnològica es va deixar gairebé 20 milions d'euros, segons explica, pel deteriorament de la valoració en la participada Zank Financial, de la qual controlava un 52% i que finalment va vendre el 2021. Així, un any després va aconseguir reduir les pèrdues en un 75%, fins als 4,65 milions.
Una cosa que no li ha servit a PwC, que crida l'atenció sobre les esmentades pèrdues. "Els administradors de la societat han formulat els comptes aplicant el principi d'empresa en funcionament, en la confiança del compliment del pla de negoci de la societat i el de les filials en els termes previstos i que s'obtingui el finançament necessari per fer-ho. Tanmateix, els fets i circumstàncies indiquen l'existència d'una incertesa material que pot generar dubtes significatius sobre la capacitat de la societat per continuar com a empresa en funcionament".
Malgrat l'advertència, les fonts consultades per aquest mitjà defensen que Fintonic sempre ha comptat amb el suport de tots els seus accionistes, per això, han aixecat gairebé 73 milions de capital des del seu naixement fa ja una dècada. També recorden que comptem amb el suport d'un banc com ING, a través d'ING Ventures, que té més del 25% de capital. "No hi ha un risc real de fallida".
Així mateix, recorden que han posat en marxa un pla de creixement, que ha començat a aplicar-se el gener del 2023 i que s'està basant a reorganitzar la despesa, desfent-se d'activitats no rendibles, per exemple, el negoci de targetes, del qual han sortit. En paral·lel han tancat un acord amb una de les companyies d'assegurances més grans del país, que comunicaran pròximament, i han posat el focus en el market place i en el negoci B2B, reforçant el negoci de dades que venen a empreses.
La companyia estimava poder assolir resultats positius mensualment durant l'exercici 2022, segons va explicar en els comptes de 2021, però ara confirmen que això no serà possible fins a finals d'aquest 2023, any en què esperen poder assolir el punt d'equilibri o breakeven, és a dir, el moment en què l'empresa deixa de perdre diners.