La indústria d'alimentació i begudes va frenar el seu creixement el 2022 a causa de l'impacte de la pressió inflacionista en l'augment dels costos productius del 18,6% en un any, en especial els energètics, de transport i de les matèries primeres. Això ha truncat l'evolució positiva del sector, que ha contingut la seva facturació amb una alça de l'1,5% el 2022, uns 144.955 milions d'euros. Aquesta taxa mostra la contenció de l'activitat de la indústria, si es compara amb la mitjana de la taxa de creixement de la producció real entre 2015 i 2019, (obviant els anys 2020 i 2021, excepcionals per la situació de la covid-19) que es va situar en el 4,5%.

Des de la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (Fiab) es destaca l'esforç realitzat per la indústria per absorbir part dels costos, s'adverteix que hi ha dificultats per captar fons per a la innovació i s'urgeix al govern espanyol a què resolgui "amb urgència" les convocatòries dels plans de recuperació, transformació i resiliència (Perte) per al sector agroalimentari. "És urgent la resolució de les convocatòries del Perte agroalimentari per permetre dotar a aquestes petites i mitjanes empreses dels recursos necessaris per adoptar les inversions necessàries en innovació i millorar així la seva competitivitat", ha alertat el president de la federació Maurici García de Quevedo. Segons les seves paraules, la indústria del sector de l'alimentació i les begudes continua tenint "dificultats per captar fons per a la innovació i esperem que el Perte sigui un revulsiu per captar fons", ha reiterat.

El sector entreveu l'accés als Perte com una mesura per recuperar competitivitat, i a més reclama un àmbit regulador i fiscal que tingui en compte el difícil context econòmic actual per protegir "un sector estratègic per a Espanya i Europa de la vulnerabilitat econòmica". "Durant 2022 hem patit una crisi global, en part a conseqüència de la invasió d'Ucraïna, que ha generat incertesa, inestabilitat i la greu situació d'inflació que tots patim. Els resultats presentats per moltes empreses del sector demostren com han reduït els seus marges per no traslladar al consumidor les pujades que han patit", en un intent de no generar més desajustos entre oferta i demanda, va afirmar García Quevedo, durant la presentació de les magnituds del sector durant 2022, a la qual va assistir el secretari general d'Agricultura i Alimentació, Fernando Miranda.

Actualment, el Perte per a la indústria del sector agroalimentari ha rebut sol·licituds de 22 projectes tractors, per valor de 755 milions d'euros d'inversió mobilitzada, segons el govern espanyol. El total d'ajuts públics sol·licitats ascendeix a 394,4 milions d'euros. Els projectes tractors impliquen la realització de 454 projectes primaris que involucren 356 entitats participants. Del total de projectes primaris, 156 pertanyen a la línia d'innovació en sostenibilitat i eficiència energètica, i 298 projectes a la línia de R+D+i. El secretari d'Agricultura, Fernando Miranda, ha reconegut que el govern central està avaluant les sol·licituds rebudes d'aquesta primera convocatòria per ultimar la segona convocatòria. "És una oportunitat única que cal aprofitar per aprendre i perquè redundi en el benefici de la indústria", ha subratllat, destacant el "gran esforç" que estan fent les empreses.

L'informe econòmic de la Fiab també recull com a més de l'augment dels costos, la indústria alimentària ha patit les conseqüències de les mesures adoptades per a la contenció de la inflació, com la pujada dels tipus d'interès, que ha portat a les llars espanyoles a contenir les seves despeses i a modificar els seus patrons de consum. L'informe mostra que el volum del consum s'ha retret fins als 66.294 milions d'euros, la qual cosa suposa un 1,1% menys, mentre que la despesa mitjana per persona a la llar cau l'1,8%, fins als 1.427 euros amb relació al mateix període de 2021.

La indústria alimentària, el 2,5% de l'economia

García Quevedo ha destacat que la indústria d'alimentació i begudes continua sent el sector industrial amb més fortalesa a Espanya, ja que el Valor Afegit Brut s'ha xifrat en 29.786 milions d'euros, la qual cosa suposa un creixement del 13,9% que, una vegada ajustat l'efecte dels preus, quedaria en un 4,1%. D'aquesta forma, el pes del sector representa el 19,3% de la indústria manufacturera i a prop del 2,5% del total de l'economia espanyola.

D'altra banda, el nombre d'empreses que conformen la indústria de l'alimentació i les begudes s'ha aconseguit mantenir-se el 2022 per sobre de les 30.000 empreses (30.159), la qual cosa suposa un lleuger descens del 0,3%, ja que es van veure obligades a tancar 101 companyies, la majoria pimes. De nou, les petites empreses són les que més acusen la crisi ja que no poden continuar produint pels costos que han d'afrontar. El 2022, més de 150 petites empreses, de menys de 50 assalariats, van desaparèixer. Com a element positiu, i en línia amb la trajectòria d'anys anteriors, les empreses de més mida han experimentat un avanç de l'11,4%, continuant en la millora de la dimensió del sector per acabar amb l'alta atomització de la indústria, segons Fiab.

El sector segueix sent un motor d'ocupació, ja que hi ha un avanç en el nombre d'afiliats a la Seguretat Social del 3,2%, és a dir, 454.800 llocs de treball directes, i ho fa amb ritmes superiors al creixement de la indústria manufacturera, que va situar en el 2,4%.