Inditex invertirà 70 milions d'euros en la compra de polièster reciclat procedent de tèxtils durant tres anys. La companyia tèxtil d'Amancio Ortega ha firmat una aliança estratègica amb la start-up nord-americana Ambercycle, l'activitat de la qual se centra a la producció de materials innovadors. D'aquesta manera, l'acord inclou la compra d'una part significativa de la producció anual de l'empresa de cycora, un material fet de residus postindustrials i postconsum de polièster.

A més, a través d'aquest acord, la multinacional gallega donarà suport a la construcció de la primera fàbrica de regeneració tèxtil a escala comercial d'aquesta start-up amb seu a Los Angeles. La previsió és que aquesta primera planta comercial de cycora comenci a operar el 2025, permetent incorporar la fibra a l'oferta de productes d'Inditex en els tres anys següents. "L'aplicació a escala de la innovadora tecnologia de regeneració molecular d'Ambercycle ajudarà a millorar la disponibilitat i accessibilitat de materials sintètics reciclats en la indústria tèxtil", ha destacat la companyia.

Inditex té per objectiu que el 100% dels seus productes tèxtils estiguin fets exclusivament de materials amb una menor empremta ambiental el 2030. Com a part d'aquest compromís, el grup estima que en aquesta data, el 25% de les seves fibres siguin materials de nova creació que avui no existeixen a escala industrial. Una mica per al que cycora, un polièster reciclat creat a partir de tèxtils al final de la seva vida útil, serà fonamental substituint al polièster convencional.

Primera col·lecció amb el nou material

La companyia ja ha posat en marxa la fabricació de les seves primeres peces amb aquest nou polièster reciclat. D'aquesta manera, com a part de l'acord amb la firma nord-americana, Zara Athleticz (centrada en roba esportiva) també llança avui la seva primera col·lecció càpsula en col·laboració amb Ambercycle. Les peces tècniques de la col·lecció estan elaborades amb fins i tot un 50% de contingut de cycora.

"A Inditex som compromesos amb assolir la circularitat en la indústria de la moda. Volem impulsar la innovació per escalar noves solucions, processos i materials que ens ajudin a aconseguir el reciclatge de residus tèxtils. La innovadora tecnologia de regeneració molecular d'Ambercycle transforma els tèxtils de polièster al final de la seva vida útil en noves fibres, reduint de forma efectiva els residus i les emissions associades a la seva producció," destaca Javier Losada, director de sostenibilitat d'Inditex.

Per la seva part, Shay Sethi, CEO de la start-up, assenyala que "l'ambiciós objectiu d'Ambercycle és avançar en circularitat reemplaçant el polièster verge en la indústria per cycora regenerada de tèxtil a tèxtil. La nostra associació amb Inditex representa un salt monumental cap a la consecució de la circularitat a escala en la indústria de la moda".

Aquesta col·laboració forma part del Sustainability Innovation Hub d'Inditex, una plataforma d'innovació que treballa al costat de start-ups, institucions acadèmiques i centres tecnològics per promoure i escalar nous materials, tecnologies i processos que redueixin l'empremta ambiental dels productes de moda i ajudin a avançar cap a solucions més sostenibles i circulars.