Grifols és al centre de tots els focus després d'una setmana agitada que l'ha portat a perdre un 38% del seu valor al mercat. Les acusacions del fons baixista Gotham City Research sobre manipulació comptable han enfonsat les accions de la farmacèutica en borsa i les explicacions donades no han aconseguit convèncer els inversors. L'entramat societari de la família Grífols, una de les més riques de Catalunya, està sota la lupa, així com les operacions i vincles entre empreses que han desembocat en l'actual crisi de reputació.

Fundada a Barcelona el 1909 per Josep Antoni Grífols i Roig com un petit laboratori familiar d'anàlisis clíniques, l'empresa ha evolucionat fins a convertir-se en una companyia amb presència a més de 30 països i regions i una plantilla de 24.000 treballadors. Un desenvolupament al qual van contribuir els seus fills, Josep Antoni Grífols Lucas i Víctor Grífols Lucas, creant juntament amb el seu pare el 1940 els laboratoris que més tard conformarien la multinacional que avui coneixem. La investigació en el plasma sanguini els portaria a convertir-se en una de les principals empreses d'aquest sector, sent Víctor el president protagonista del seu gran creixement.

El 1987, Víctor Grífols Roura, fill de Víctor Grífols Lucas, culmina un nou relleu generacional al capdavant del grup amb una transformació organitzativa interna. Així, sota la societat capçalera Grup Grifols, es crea el hòlding que associa les empreses productives de diagnòstic clínic, producció de derivats del plasma, solucions parenterals i l'empresa comercialitzadora dels esmentats productes. El 2006 la companyia debuta en borsa i dos anys més tard seria inclosa en l'IBEX 35.

Relleu generacional: Víctor i Raimon

Uns anys més tard, el 2017, es va produir l'últim relleu generacional de la saga familiar. D'aquesta manera, el president i conseller delegat en aquell temps, Víctor Grifols Roura, cedeix la direcció al seu germà Raimon Grífols i al seu fill Víctor Grífols Deu, convertint-se així en nous consellers delegats de la companyia.

No seria fins a l'any 2022 quan una persona externa a la família assumiria el lloc de president executiu, el fins aleshores conseller Steven Mayer. Tampoc no va durar gaire la seva etapa, ja que quatre mesos després va dimitir del càrrec i va ser substituït per Thomas Glanzmann, que més tard es faria seu també el càrrec de conseller delegat, apartant Víctor i Raimon de les funcions executives de la companyia.

victor grifols lucas

Víctor Grífols Lucas

El danès és present a Grifols com a conseller des del 2006 i és un dels assenyalats a l'informe de Gotham, ja que no hi veu un canvi cap a una direcció més independent de la família fundadora, sinó que és proper a ella. Per la seva part, Víctor va quedar relegat a director d'operacions (Chief Operating Officer) i Raimon a director general corporatiu (Chief Corporate Officer), però mantenint els seus llocs en el consell d'administració.

Els Roura controlen Deria i els Gras, Ponter Trade

Quant al control de la companyia, l'accionista principal és Deria SA amb un 9,2% del capital de Grifols. Es tracta d'una empresa dedicada a la prestació de serveis de consultoria immobiliària, comercial, de màrqueting i de gestió de negoci. Darrere d'aquesta societat es troben els descendents de Víctor Grífols Lucas, és a dir, el clan dels Grifols Roura. Així, Enric Grífols Roura ocupa el càrrec de president, mentre que els seus germans Núria i Albert són consellers de l'entitat. Completa l'organigrama Ignasi Bruguer Merello com a secretari no conseller.

Si bé ni Víctor ni Raimon no són conseller de Deria, Victor va ser el representant de la societat en el consell de Grifols entre els anys 1991 i 2002 i Raimon va ostentar el càrrec d'administrador únic entre 2013 i 2021. És a dir, és plausible que ambdós germans també es reparteixin part del pastís accionarial de la societat.

Per la seva part, els descendents de Josep Antoni Grífols Lucas, el clan dels Grífols Gras, estan al capdavant d'una altra de les empreses que controlen la farmacèutica. Es tracta de Ponter Trade, propietària del 7,089% de la farmacèutica i el seu tercer màxim accionista. L'activitat d'aquesta societat comprèn l'arrendament d'habitatges en territori espanyol, tant que hagi construït, com promogut o comprat.

Al capdavant de l'empresa es troben Josep Antoni Grífols Gras com a president, i els seus germans Montserrat i Santiago com a consellers. Jordi Fábregas Huguet i Julián Matos Martínez completen el consell, mentre que Ignasi Bruguer Merello apareix de nou com a secretari no conseller.

Scranton, l'opac hòlding holandès

La saga familiar ha anat construint al llarg de la seva història un entramat empresarial amb què es reparteixen el control de la multinacional. Però sens dubte la societat que més polseguera ha aixecat en l'última setmana ha estat Scranton Enterprises, el hòlding amb denominació social holandesa al qual Gotham ha assenyalat al seu polèmic informe. Es tracta d'un vehicle inversor vinculat a la família fundadora i que controla el 8,67% de les accions de Grifols, sent el segon màxim accionista.

El fons denuncia que Grifols va comprar les empreses BPC Plasma i Haema el 2018 per uns 530 milions de dòlars, per després vendre-les a Scranton pel mateix preu, traspassant el seu deute, però comptabilitzant els actius en el seu propi balanç. Així mateix, Gotham destaca que la societat va pagar part de la compra amb un préstec atorgat per Grifols. Per la qual cosa, la companyia catalana hauria venut dues empreses al seu segon accionista més gran per un capital prestat per ells mateixos.

La composició de Scranton és fins ara desconeguda en la seva totalitat i la informació escassa, ja que té la seu fiscal als Països Baixos. Segons ha explicat Thomas Glanzmann, consta de 22 inversors, dels quals només 3 són de la família Grífols, que controlaria un 20% de l'empresa. L'activitat d'aquesta societat és important per a l'imperi de la família, ja que compta amb inversions importants en empreses catalanes com el club de bàsquet Joventut o la productora de cava Juvé & Camps.

A més, sí que és conegut que entre els socis hi ha el president d'honor de Grifols, Víctor Grífols, el seu germà Raimon Grífols i l'advocat Tomás Dagá, també conseller de la farmacèutica i molt lligat a la família. A més, Dagá és fundador del famós despatx Osborne & Clark, on també treballen com advocats Jordi Fàbregas (Ponter Trade) i Nuria Martín Barnes, consellera de Grifols i d'una altra societat de la família, Centurión Real Estate.

Aquesta última societat és una subsidiària de Scranton i està presidida per Juan Javier Roura Fernández. A més de Nuria Martín Barnes, té com a consellers Tomás Dagá i Jordi Fàbregas. A Scranton també pertany Quadriga Real Estate, l'administrador únic del qual és, novament, Jordi Fàbregas. A l'entramat destaca també Action Trade, societat administrada solidàriament per Quadriga Real Estate i Ponder Trade. Una altra empresa de la família és Modolell Residencial, participada per Deria i Quadriga Real Estate.

Finalment, destaca Ralledor Holding Spain, companyia constituïda el 2022 com a conseqüència del trasllat a Espanya de l'holandesa Rodellar Amsterdam Holding BV. Aquesta empresa ostenta una participació del 6,154% en Grifols, sent també principal accionista de la farmacèutica. Va tenir només un administrador únic, Jordi Fábregas, fins al 27 de desembre de 2023.

L'embolic de societats que ostenta la saga familiar catalana és el que fa sospitar els inversors de la comptabilitat de l'empresa d'hemoderivats i les operacions creuades entre societats. Ara per ara, l'informe de Gotham ha creat una crisi reputacional al si de la companyia i caldrà esperar per veure de quin costat es decanta el conflicte.