Grifols finalitza una setmana negra al mercat amb una caiguda acumulada del 38,72% des de dimarts. La catalana cau un 10,4% aquest divendres i acumula pèrdues milionàries en la seva capitalització després de l'informe publicat per Gotham City Research en el qual acusava la cotitzada de manipular els seus comptes per reduir "artificialment" el seu palanquejament. Després de desmentir la informació del fons d'inversió, anunciar que emprendrà accions legals i celebrar una conferència amb analistes per provar de calmar les aigües, les seves accions no han aconseguit donar la volta a la situació.

D'aquesta manera, els títols s'enfonsen en la que ja suposa la seva pitjor setmana de tota la sèrie històrica en borsa. El cop assestat pel fons oportunista capitanejat pel misteriós inversor Daniel Yu ha deixat Grifols cotitzant en mínims d'un any, esborrant de cop els guanys aconseguits el 2023, exercici en el qual la farmacèutica es va revaloritzar un 43%.

Els analistes expliquen la complicada situació per la qual travessa i creuen que la cotitzada encara està envoltada de molta volatilitat i incertesa, per la qual cosa a curt termini la cosa no es revertirà. "Grifols està ara mateix en un punt de negociació complex, diria que per a professionals, atès l'impacte que va tenir l'informe de Gotham", assegura Diego Morín, analista del broker IG Markets.

Borja Ribera, analista en GVC Gaesco assenyala a ON ECONOMIA que "l'alta volatilitat" existent i la reputació del fons com a part de l'explicació a les noves caigudes. "Gotham mai no ha sortit amb informes sense tenir res darrere. A més, s'especula que pot tenir una mica més d'informació que encara no ha tret", indica.

Cronologia de l'enfonsament

Tot va començar en la nit de dilluns passat, quan la firma nord-americana va avisar a través del seu compte de X (antiga Twitter) que dimarts publicaria un demolidor informe sobre una companyia espanyola de l'IBEX 35. Una hora i mitja abans de l'obertura del mercat, Gotham complia la seva paraula i publicava un document on assegurava que Grifols manipulava les seves ràtios d'endeutament i ebitda (resultat brut d'explotació) per reduir de forma artificial el seu nivell de palanquejament.

Segons l'informe, la companyia tindria un palanquejament d'entre 10 i 13 vegades el seu ebitda, en lloc de les 6 vegades que reportaven la companyia d'hemoderivats al mercat. Grifols es va desinflar gairebé un 26% en la sessió de dimarts. La jornada va començar amb les seves accions inhibides per subhasta de volatilitat per l'excés d'ordres de venda que existia. Una vegada passada aquesta situació, els títols van registrar caigudes de fins al 42%.

Segons va anar avançant la jornada, l'empresa dirigida per Thomas Glanzmann va desmentir fins i tot en dues ocasions les acusacions de l'informe i les va titllar de "falses" i d'"especulacions". A l'esmentat informe, Gotham posava en qüestió els vincles de Scranton Enterprises, empresa vinculada a la família fundadora i que és propietària del 8,67% de Grifols, així com les operacions de compra i venda de BPC Plasma i Haema.

"És bo que la companyia desmunti part de l'argumentari de Gotham, però la composició i relacions del grup ens continuen semblant confuses"

El fons denuncia que la companyia les va adquirir el 2018 per uns 530 milions de dòlars, per després vendre-les a Scranton pel mateix preu, traspassant el seu deute, però comptabilitzant els actius en el seu propi balanç. Així mateix, Gotham destaca que la societat, la seu fiscal de la qual es troba als Països Baixos, va pagar part de la compra amb un préstec atorgat per Grifols. Per la qual cosa, la companyia catalana hauria venut dues empreses al seu segon accionista més gran i vinculat a la família fundadora un capital prestat per ells mateixos.

Dimecres, Grifols va anunciar que denunciarà Gotham i el va acusar de voler únicament obtenir benefici econòmic amb la seva caiguda en borsa. El cert és que el fons d'inversió, a través de General Industrial Partners, va apostar en curt contra la catalana i va recollir beneficis per més de 10 milions d'euros després de la desfeta borsària de dimarts.

De fet, al mateix informe assegurava que el motiu, a més de destapar suposades irregularitats, era guanyar diners amb la caiguda de la cotitzada al mercat. Els títols de la companyia van rebotar un 11,99% i l'empresa d'hemoderivats va convocar una trucada amb analistes dijous per sufocar la crisi.

Les explicacions de Grifols no convencen

En la conferència amb inversors, va reiterar que la informació era falsa i que les operacions esmentades eren públiques, estaven auditades i no hi havia cap irregularitat. El mateix CEO, Thomas Glanzmann, va voler deslligar a Scranton de Grifols, assegurant que la família fundadora només controla un 20% de la societat i compta amb 3 inversors d'un total de 22. També es va obrir a millorar la comunicació i la governança de la companyia.

Però les explicacions no van convèncer ni els analistes ni al mercat, que va tornar a acollir amb una caiguda del 16,7%. Els motius? Segons els experts, l'entramat societari de la família continua sent difús, hi ha molta volatilitat i s'especula que Gotham encara té més informació que pot treure a la llum més endavant.

En aquest sentit, el fons oportunista va tornar a carregar contra la farmacèutica a la xarxa social X abans de la conferència, amb el següent missatge: "Saben els bancs i creditors de Grifols que tant Grifols com Scranton consoliden totalment Haema i BPC Plasma en els seus estats financers?".

Segons l'opinió dels analistes de Bankinter, la caiguda "està justificada", ja que "el mercat esperava unes explicacions més aclaridores" i la companyia "amb prou feines ha aportat novetats". D'aquesta manera, expliquen que "és bo que la companyia desmunti part de l'argumentari de Gotham, però la composició i relacions del grup ens continuen semblant confuses".

Per als experts de Sabadell, els missatges llançats han estat "contundents" quant a les acusacions vessades per Gotham, "encara que aporten novetats limitades respecte als comunicats llançats en els últims dies". Així, creuen que "el mal reputacional ja està fet i la simple sospita d'existència d'irregularitats podria continuar generant volatilitat en la cotització, sobretot tenint en compte que el resultat de la investigació de la CNMV i de les accions legals empreses per Grifols probablement s'estendrà en el temps."

D'altra banda, el director de GVC Gaesco explica que, si les accions han continuat caient és perquè, a nivell de gestió, "aquestes pèrdues són més o menys assumibles, perquè la cotització és similar a la de fa sis mesos. També perquè les explicacions del director financer han estat insuficients. En general, ha estat una mala posada en escena".

Què esperar de les accions de Grifols?

"Amb independència del conference call i mirant al mig termini, els venciments del deute poden convertir-se en un problema", conclou Bankinter. La CNMV, per la seva part, ha demanat detalls sobre les relacions entre Grifols i Scranton i analitzarà tant l'informe de Gotham com les dades aportades per l'empresa per determinar una postura sobre això.

"Si bé és cert que a curt termini el valor continuarà movent-se davant de moviments especulatius, els 8 euros continuen sent un suport important, així com els 10 euros, nivell que coincidia amb els mínims d'octubre, i que, ara per ara, el mercat el sosté. Per dalt, haurem de veure si la demanda té capacitat per recuperar el gap baixista atès el daltabaix del valor", explica l'analista d'IG.

En aquest sentit, Morín aposta per la cautela en Grifols, vigilant el suport dels 10 euros, encara que "la volatilitat continuarà en l'empresa espanyola a mesura que els grans fons especulen amb entrades, per la qual cosa, si en altres ocasions parlava de mantenir-me neutral, ara rotaria cap a vendre".

Des de Sabadell tenen clar el camí a seguir per donar la volta a la situació: "La clau per recuperar la confiança continua estant que Grifols continuï fent delivery a nivell operatiu, generació de caixa i reducció de l'endeutament, tant orgànica com inorgànica."