Iberdrola segueix amb la intenció de créixer als Estats Units, on espera tancar la fusió de la seva filial Avangrid amb PNM Resources l'any que ve. La companyia energètica que presideix Ignacio Sánchez Galán manté els seus plans d'expansió al país nord-americà, territori estratègic per al grup i accelera per deixar tancada la fusió en la primera meitat de 2024.

Així ho ha assenyalat Sánchez Galán en una trobada informal amb premsa a Mèrida en el marc de la primera edició dels Premis 'Conviu', on ha considerat els obstacles per al tancament d'una operació anunciada el 2020 com a normals, encara que s'ha mostrat confiat que la fusió es portarà a bon port.

En aquest sentit, va destacar que, més enllà de l'operació, els Estats Units són una regió estratègica per a Iberdrola, que preveu destinar un terç del seu megaplà inversor de 47.000 milions d'euros al país, sense comptar amb l'import de la fusió, que ascendiria a més 8.000 milions de dòlars, considerant el deute net més ajustaments. El mes d'abril passat, Avangrid va acordar amb PNM prorrogar fins al 20 de juliol el termini per realitzar la fusió en espera de la decisió del Tribunal de Nou Mèxic.

L'operació crearia una de les companyies més grans d'elèctriques als EUA

Tanmateix, a mitjans de maig el Tribunal va rebutjar la sol·licitud per sotmetre-la a una nova audiència i tornar el procés de fusió al regulador, i va fixar una vista oral per al pròxim 12 de setembre, la qual cosa representa un nou retard per completar l'operació de fusió, després que el desembre de 2021 fos feta enrere pel regulador de l'Estat de Nou Mèxic.

PNM Resources i Avangrid, juntament amb la Comissió de Regulació Pública de Nou Mèxic, van presentar una moció conjunta en el Tribunal Suprem de Nou Mèxic el març per desestimar la denegació que havia rebut i tornar així el cas al regulador. No obstant això, el grup presidit per Ignacio Sánchez Galán segueix amb el seu objectiu de materialitzar aquesta compra, que suposaria la gran operació de l'energètica espanyola per accelerar el seu creixement al mercat dels Estats Units.

L'adquisició suposaria la creació d'una de les companyies més grans del sector nord-americà, amb deu d'elèctriques regulades en sis estats (Nova York, Connecticut, Maine, Massachusetts, Nou Mèxic i Texas) i el tercer operador de renovables del país, amb una presència total en 24 estats. La fusió ha rebut l'aprovació de cinc agències federals i la Comissió de Serveis Públics de Texas.