Els fons i bancs d'inversió estan aprofitant les baixades de Grifols a la borsa en els últims mesos per entrar en el capital de la multinacional farmacèutica catalana. Goldman Sachs ha comunicat la CNMV que ha comprat el 6,252% de les accions de la companyia, amb la qual cosa es converteix en el primer accionista de Grifols després dels hòldings de les diferents branques de la família.

El banc d'inversió nord-americà no és l'únic que ha irromput en el capital de la farmacèutica que presideix Thomas Glanzman. El fons britànic Rokos Global Macro Master Fund, del multimilionari Chris Rokos, també ha fet una compra important d'accions de Grifols, per l'1,137% del capital.

La participació de Goldman Sachs, al preu actual, val més de 225 milions d'euros, i es reparteix entre un 1,667% en accions i un 4,585% en instruments financers. Rokos Global Macro Màster Fund té 4,8 milions d'accions valorades en més de 40 milions d'euros.

Aquests moviments es produeixen després que Grifols respongués, la setmana passada, a les preguntes de la CNMV, la qual cosa va semblar calmar els mercats i ha fet pujar l'acció de la companyia. No obstant, encara està lluny dels nivells previs a l'informe de Gotham.

El daltabaix de Grifols i els baixistes

La companyia d'hemoderivats cotitzava per sobre dels 14 euros per acció, amb una capitalització pròxima als 10.000 milions, després d'un ral·li ascendent d'un any, quan Gotham va publicar el seu informe posant en dubte el deute de Grifols i les relacions amb les empreses de la família. Era el 9 de gener.

L'informe va provocar que perdés la meitat del seu valor en borsa i va encendre les alarmes de la CNMV, que li va demanar explicacions. Grifols va respondre el passat 4 d'abril amb una reformulació de l'ebitda i el deute, que es va elevar en 1.000 milions amb la reinterpretació. Paral·lelament, la companyia va aclarir les relacions amb les empreses de la família i va assegurar que abandonaria les operacions amb aquestes. Entre gener i abril, també va anunciar que la família s'apartava totalment de la gestió i el fitxatge d'un CEO, Nacho Abia.

En l'últim mes, l'acció de la cotitzada catalana s'ha anat recuperant i, si bé en els dos últims dies ha caigut, acumula una pujada del 20% en els últims 30 dies. Aquesta millora, i l'expectativa que segueixi, ha provocat també que no hagin aflorat nous baixistes a Grifols en les últimes setmanes. Quatre fons tenen més del 0,5% del capital de l'empresa a curt, que sumen el 2,35% de les accions.