La multinacional irlandesa Kerry Group fa un pas més en la seva expansió per Espanya i ha triat Barcelona per instal·lar un centre d’innovació en nutrició sostenible, per tots els seus mercats del sud d'Europa. El centre ubicat a la Zona Franca es dedica a la investigació de nous productes i ha requerit una inversió inicial de 2 milions d’euros per adequar 900 metres quadrats de superfície, on treballaran unes 12 persones. La companyia està present a Catalunya des del 1998, quan va obrir unes oficines comercials a Barcelona. Per aquest projecte l’empresa ha comptat amb el suport i un ajut de 182.000 euros d’Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, a través del programa d'ajuts a inversions empresarials d'alt impacte.

Kerry Group és un gegant mundial de l’alimentació i l’agricultura, amb 18.000 productes i unes vendes de 8,8 bilions d’euros anuals. El grup ocupa més de 23.000 persones a tot el món, repartides en 150 plantes de producció, situades en 36 països. Es va fundar el 1972 a Listowel, comtat irlandès de Kerry, com una empresa privada amb tres accionistes i una federació de vuit cooperatives de petits agricultors, mentre que ara és una multinacional que cotitza a les borses de Dublín i Londres.

La posada en marxa del nou centre representa que la inversió de Kerry a la península Ibèrica suma més de 200 milions d'euros en els últims quatre anys. Entre altres operacions, la multinacional de l’alimentació, begudes i productes farmacèutics va adquirir el 2019 la biotecnològica sevillana Pevesa, especialitzada en proteïnes vegetals, i el 2021, Biosearch. Així, el nou hub de Barcelona, se centrarà en els clients que la multinacional té a l’Estat espanyol, Portugal, França i Itàlia. En el centre, Kerry Group disposarà de diversos laboratoris per a l’elaboració de productes per a la indústria alimentària, a més d’altres àrees de proves per a investigar nous sabors i aplicacions.

El conseller delegat d'Acció, Albert Castellanos, amb els directius de Kerry, a Barcelona.
El conseller delegat d'Acció, Albert Castellanos, amb els directius de Kerry, a Barcelona. / Acció

Les inversions estratègiques de Kerry a la regió subratllen el sorgiment del sud d'Europa com una base molt important per a la fabricació i la innovació d'aliments, segons ha dit Juan Soto, vicepresident i director general de Kerry al sud d'Europa. El directiu ha defensat que la inversió a Barcelona “ajudarà a respondre al ritme dels nostres clients i les seves necessitats, mentre treballem amb ells per aportar una nutrició sostenible als consumidors finals".

Durant una visita a les noves instal·lacions barcelonines, el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’Acció, Albert Castellanos, ha subratllat que “al llarg dels anys, Catalunya ha construït una proposta de valor molt considerada per les empreses estrangeres amb actius com una economia dinàmica amb una forta base industrial que es caracteritza per una combinació de sectors consolidats, com el de l’alimentació, i d’altres nous i disruptius, a més de comptar amb un ecosistema tecnològic i de start-ups vibrant, i oferir una ubicació estratègica al sud d’Europa”.