La patronal catalana Foment del Treball ha valorat positivament les condicions imposades pel Govern a l'opa del BBVA al Sabadell, que dona per "amortitzada" segons les seves paraules. L'executiu ha vetat la fusió d'ambdues empreses en els tres anys vinents i imposa que el Sabadell mantingui la seva autonomia, la qual cosa "dificultarà enormement que l'opa prosperi perquè no resulta atractiva", segons la patronal.
"Aquesta opa hostil la podem donar per amortitzada, perquè no interessa als accionistes", ha dit al president de Foment, Josep Sánchez Llibre.
La patronal catalana, en una visió compartida amb el Govern català i l'espanyol, així com amb sindicats, Pimec i altres actors rellevants de la societat civil i política catalana, s'havia oposat des del primer moment a aquesta operació perquè "perjudica l'interès general i l'equilibri territorial", recorden.
Aquest dilluns, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha explicat després del Consell de Ministres que l'opa es podrà dur a terme sempre que es garanteixi la "personalitat" física i jurídica del Sabadell durant els tres anys vinents. La fusió de marques, així doncs, no es podria dur a terme fins a l'any 2028 i, mentrestant, no es poden dur a terme reestructuracions de plantilla vinculades al procés d'absorció.
Ja el dia abans d'aquest anunci, el BBVA va mostrar les seves reticències a l'opa i va assegurar que no la necessiten per continuar creixent. El banc espanyol no només s'avançava així a unes condicions que poguessin ser-li molt desfavorables, sinó que també alertava que la possible venda de TSB podia debilitar l'interès en l'adquisició.
Foment creu que amb la decisió l'executiu ha operat amb "responsabilitat institucional, tot considerant que una operació d'aquesta envergadura ha de ser avaluada des del punt de vista de l'interès general".
Pimec
Per la seva part, la patronal Pimec ha valorat de manera positiva les condicions addicionals del Govern a l'opa del BBVA sobre el Sabadell, que creï "obren una finestra d'oportunitat per preservar la competència, l'accés al crèdit i l'equilibri territorial", encara que ha demanat mecanismes de control efectius. L'organització de les petites i mitjanes empreses ha reaccionat així a la decisió del Consell de Ministres d'aprovar l'operació de concentració entre el BBVA i el Sabadell amb la condició que, durant tres anys, ambdues entitats mantinguin personalitat jurídica i patrimoni separats, i autonomia en la gestió de l'activitat, un període que se'n pot ampliar cinc.
En un comunicat, Pimec s'ha mostrat així "moderadament optimista" davant de la situació actual, malgrat insistir que serà necessari "un seguiment rigorós" i "una supervisió efectiva del seu compliment". Segons el seu parer, les condicions aprovades només seran útils "si van acompanyades de mecanismes de control transparents, independents i amb capacitat d'intervenció efectiva que vetllin no només pel compliment formal, sinó també perquè es respecti l'esperit de l'acord del Govern".
Pimec, que s'ha mostrat fins ara completament contrària a l'opa, ha subratllat que les mesures imposades per l'Executiu "responen parcialment" a les seves demandes, basades en la seva preocupació per l'impacte de l'operació en el teixit empresarial. L'organització que presideix Antoni Cañete ha posat èmfasi en el fet que l'opa s'emmarca en un context de concentració creixent del sistema bancari espanyol, "amb evidents traços oligopolístics". "La concentració bancària que hauria resultat d'aquesta operació tindria conseqüències negatives per a la competència, especialment per a les pimes, els autònoms i el món rural, que necessiten un sistema bancari pròxim, divers i equilibrat", ha expressat la patronal.