Els accionistes de Ferrovial han donat llum verda al trasllat als Països Baixos de la companyia. La junta històrica d'aquest dijous ha finalitzat amb l'aprovació dels accionistes a la proposta plantejada per Rafael del Pino el passat 28 de febrer, quan va anunciar la idea de fusionar Ferrovial amb la seva filial neerlandesa, Ferrovial International. Els accionistes han aprovat l'esmentada operació, per la qual cosa l'empresa espanyola trasllada la seva seu social del país ibèric fins als Països Baixos.

D'aquesta forma, Ferrovial sol·licitarà la inclusió a la Borsa d'Amsterdam, el que, de cara a l'empresa, l'apropa al seu objectiu final: cotitzar al mercat dels Estats Units. Malgrat totes les crítiques rebudes per part del Govern espanyol en els últims dies, la constructora ha decidit continuar amb el seu pla, i els accionistes han donat el seu vistiplau aquest dijous. La junta ha tingut un quòrum suficient per a la celebració d'aquesta, en la qual l'empresa ha quantificat l'assistència d'accionistes que equivalen a més del 77% del capital de Ferrovial.

Ferrovial, un pas més a prop de Wall Street

Així, la constructora continua amb el seu full de ruta, el qual demana cotitzar al mercat de valors neerlandès per a, posteriorment, sol·licitar la incorporació a un dels índexs borsaris dels Estats Units. Tal com ha especificat Rafael del Pino a l'inici de la cita amb els accionistes, l'operació no busca cap mena d'avantatge fiscal, sinó objectius estrictament econòmics, els quals el president ha definit com a "vàlids".

Ferrovial, com va anunciar el passat 18 de febrer, busca augmentar la liquiditat de l'acció, arribar a més inversors, guanyar visibilitat, i apropar-se al mercat nord-americà, el qual és elemental en el negoci de la companyia. De la mateixa manera, el president de l'empresa ha destacat que "el 75% del valor de l'empresa procedeix d'Amèrica del Nord", per la qual cosa dur a terme aquesta operació engrandeix la seva posició al radar dels inversors institucionals.

Atenció al dret de separació

Malgrat els intents del Govern estatal per retenir Ferrovial, els accionistes han donat llum verda a una de les operacions empresarials més controvertides dels últims anys. Encara que, en primera instància, els accionistes han aprovat el trasllat de l'empresa als Països Baixos, està oberta la possibilitat que una part del percentatge que ha votat en contra, el qual encara es desconeix, exerceixi el dret de separació.

Aquest apartat és crucial per al futur de l'operació, ja que si el 2,56% dels accionistes exerceix el dret en un termini d'un mes, el qual comença a comptar des d'aquest dijous, la fusió amb la filial neerlandesa no tirarà endavant. Al contrari, si cap membre de la junta no s'oposa a aquest tràmit, l'operació seguirà endavant, deixant enrere un mes i mig de crítiques per part de diversos membres del govern espanyol, que, per a algun dels accionistes que ha intervingut, freguen la "il·legalitat".

Altres membres del capital de Ferrovial han volgut transmetre el seu suport a la cúpula directiva, i han retret les queixes del govern estatal, que han estat catalogades com a "injustes" per un accionista. El mateix ha constatat que la companyia "deixa la seva empremta i la seva traça allà on és".

En la junta, Rafael del Pino ha recalcat que "Ferrovial no se'n va d'Espanya", indicant que l'empresa "mantindrà l'activitat, l'ocupació, els projectes, els plans d'inversions, la contribució fiscal i la cotització a les borses espanyoles". A més d'això, el president de la companyia i màxim accionista d'aquesta ha recordat que Ferrovial "pagarà uns impostos similars als que pagava actualment".

L'executiu estatal va informar l'empresa aquesta setmana que seria Hisenda la que tindria l'última paraula sobre els possibles beneficis fiscals que atorga aquesta operació, afegint que, si l'Agència Tributària no trobava "motius econòmics", Ferrovial no quedarà exempta dels avantatges fiscals que s'apliquen en aquests casos.

Ferrovial remarca que cotitzar als EUA des d'Espanya té "terminis incerts"

El president de Ferrovial, i màxim accionista de la companyia, ha indagat en la idea que, des de fa uns dies, levita en l'entorn empresarial i borsari de l'empresa. I és que el Govern d'Espanya, en un nou intent per fer que la companyia repensi el seu trasllat als Països Baixos, li ha recordat que poden aconseguir l'objectiu de cotitzar al mercat de valors dels Estats Units, mantenint la seva seu a Espanya. Malgrat que la Borsa i Mercats Espanyols (BME) i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) han ratificat l'afirmació de l'Executiu estatal, Ferrovial insisteix que no hi ha casos d'empreses espanyoles que hagin optat per mantenir una cotització dual a Espanya i als Estats Units.

A més d'això, Rafael del Pino ha expressat aquest dimarts que la idea de l'empresa és "sol·licitar la incorporació al mercat de valors dels Estats Units en un termini breu", cosa que, saltant a la Borsa d'Amsterdam, seria més senzilla. El mandatari de la constructora ha matisat davant dels accionistes que "a Espanya, el termini d'incorporació al mercat de valors dels EUA és incert", el que fa que la idea de mantenir la seva seu social al país ibèric es difumini.

Del Pino ha assegurat als seus accionistes que Ferrovial sempre ha volgut ser transparent, i ha remarcat que la fusió amb la filial neerlandesa persegueix objectius únicament econòmics i no fiscals, com l'ha acusat de fer en els últims dies el govern de Pedro Sánchez. "La reorganització persegueix objectius econòmics vàlids, no es fa per motius fiscals. Els impostos que pagarà Ferrovial seran similars als que paga actualment", ha afegit el president.