El grup farmacèutic Esteve ha tancat un acord amb la firma d'inversió privada alemanya Lubea per donar-lo entrada en la companyia familiar, amb un 26% del capital. L'operació l'ha donat a conèixer aquest dimecres Staffan Schüberg, conseller delegat del laboratori català, durant la presentació dels resultats anuals. La farmacèutica vincula l'operació a l'aportació de recursos -encara que no dona xifres econòmiques de la inversió- "per accelerar el creixement i expandir la presència d'Esteve als mercats internacionals". L'acord, pendent de l'aprovació final per part de les autoritats europees antimonopoli, no altera l'estructura d'Esteve, que continuarà tenint com a accionista majoritari a la família Esteve (74%), a través de la societat Esteve Lifesciences.

Schüberg ha argumentat que es tracta d'un soci financer que té visió a llarg termini, per la qual cosa s'ajusta a l'estratègia del grup Esteve, que ha focalitzat el seu creixement en la internacionalització i la innovació, centralitzada en trobar nous tractaments en les seves àrees prioritàries: sistema nerviós central, oncologia o oftalmologia. El conseller delegat ha assegurat que Lubea serà present en el consell d'administració de la companyia, sense més concreció sobre això. També ha avançat que, encara que "no en un futur immediat", la sortida a borsa és una altra de les opcions que estudia el grup per sustentar la seva expansió.

El 2022, la farmacèutica Esteve va ingressar 644 milions d'euros, un 15% més que l'any anterior, "un creixement a doble dígit, per segon any consecutiu". El resultat operatiu (ebitda) va registrar un avanç exponencial del 44%, passant dels 87 milions de 2021 als 125 milions de l'any passat. Al seu torn, el benefici abans d'impostos es va situar en 99 milions d'euros, amb un creixement del 241%. La política de retribució a l'accionista "s'ha mantingut estable", ha manifestat el director financer del grup, José Luis Urbieta, limitant-se a comentar que han estat adequadament retribuïts. Urbieta ha comunicat també que la companyia ha reduït substancialment l'endeutament (un 243%) que, a tancament de 2022, va quedar fixat en set milions d'euros.

De les vendes globals de 644 milions, un 27% continuen corresponent al mercat espanyol (176 milions), un 45% a la resta de països europeus (290 milions) i el 28% del negoci el generen a la resta del món (178 milions). En aquest sentit, Staffan Schüberg, conseller delegat del laboratori català ha anunciat que continuaran obrint filials a Europa -especialment a Àustria, Suïssa, Benelux- després de les obertures de Portugal -productes OTC i oftalmològics- i Itàlia -teràpies per al dolor oncològic- durant l'any passat. El grup també estarà atent a les oportunitats de compra, ha assegurat.

L'estratègia de creixement, que la farmacèutica va reorientar el 2018, passa per l'expansió internacionalment, però bàsicament amb productes propis per la innovació a nous fàrmacs en àrees de la medicina especialitzada, que li hauria de reportar un creixement anual del 25% en el resultat operatiu (ebitda). Actualment, els productes propis representen el 68% de les vendes totals, dins del "procés de reducció de la dependència de les llicències de tercers".

Dins dels aspectes més destacats de 2022, el conseller delegat ha posat èmfasi en el llançament comercial als Estats Units de Seglentis, un nou tractament per al dolor agut en adults; la creació de la nova franquícia de sistema nerviós central a Alemanya, amb el llançament d'Inbrija, utilitzada per tractar la reaparició dels símptomes del Parkinson, i la comercialització a Espanya d'Alzerta, un tractament per a l'Alzheimer.

Amb una plantilla de 1.824 empleats -més de 1.100 a Espanya-, Esteve posseeix tres plantes de producció a Catalunya -Celrà, Banyeres del Penedès i Lliçà de Vall, aquesta última adquirida en 2022-, a més de centres de fabricació a Mèxic (Juitepec), la Xina (Shaoxing) i Alemanya (Schiffweiler). La companyia inverteix de l'ordre d'uns 25 milions d'euros anuals per a l'adequació d'aquests. L'activitat empresarial se centra en dues àrees bàsiques: d'una banda, el negoci farmacèutic de les principals àrees terapèutiques (257 milions d'euros el 2022) i la fabricació de principis actius farmacèutics per a tercers (385 milions d'euros).

La família Esteve, a través de la corporació Esteve, posseeix a més el 50% d'Esteve Teijin, una empresa que presta serveis de teràpia respiratòria domiciliària a la Xina i que factura uns 33 milions d'euros; el 50% d'Isdin, en una societat al 50% amb la família Puig -Grup Puig- dedicada a la dermatologia, cosmètica i fotoprotecció, amb uns ingressos nets de 436 milions d'euros, i un 15% en Hangzou Jiuyuan, una biofarmacèutica que desenvolupa i fabrica biofarmacèutics a la Xina, amb unes vendes de 160 milions d'euros.