El consell d'administració de Ercros, tal com ja va anunciar fa unes setmanes, vetllarà pels interessos dels accionistes de la companyia, davant de l'oferta d'adquisició d'accions (OPA) que va llançar de forma voluntària el grup portuguès Bondalti, per aconseguir la totalitat del capital de Ercros. Per a aquesta salvaguarda, el màxim òrgan de direcció de Ercros ha contractat els serveis de les consultores Evercore Partners International, com a assessor financer, i a Uría Menéndez Abogados, com a assessor legal. 

La firma portuguesa Bondalti, de capital familiar, va anunciar a començaments de març el llançament d'una OPA de caràcter voluntari sobre el 100% de Ercros a 3,60 euros per títol, la qual cosa suposa valorar la totalitat de la companyia espanyola en 329,17 milions d'euros. El passat 20 de març, la CNMV va admetre a tràmit la sol·licitud d'autorització presentada per Bondalti per a la formulació de la seva OPA sobre Ercros. L'oferta, que se satisfarà completament en efectiu, representava una prima del 40,6 % sobre el preu de cotització previ a la seva presentació (2,56 euros).

L'operació es dona en un context complex per al sector de la química a escala mundial i sobretot europea. L'increment dels costos i la caiguda de la demanda i els marges ha llastat al sector en el seu conjunt. En el cas de Ercros, segons les últimes dades econòmiques, va tancar l'exercici 2023 amb un benefici de 27,6 milions d'euros, la qual cosa suposa un descens del 56,2% respecte a 2022. La companyia que presideix Antonio Zabalza va atribuir també part del descens en els guanys a la resolució d'un tema fiscal obert i que s'ha resolt amb una sentència del Tribunal Constitucional sobre la limitació de compensació de bases imposables negatives, que va afegir 26,1 milions al resultat inicial d'1,5 milions.

Els ingressos de l'empresa el 2023 van ser de 757,6 milions d'euros, un 28,5% menys que el 2022 i amb baixades tant en la venda de productes acabats (-29,2%) com en prestació de serveis (-31,4%), mentre que 'altres ingressos' van augmentar un 9,7%. El resultat brut d'explotació (Ebitda) registrat va ser de 44,3 milions, un 63,9% menys que el 2022, quan va ser de 122,7 milions d'euros.