Ercros va tancar l'exercici 2023 amb un benefici de 27,6 milions d'euros, la qual cosa suposa un descens del 56,2% respecte a 2022, per la baixa demanda a Europa, segons ha informat la companyia en un comunicat. Malgrat el resultat, les seves accions rebotaven gairebé un 13% en Borsa aquest dimarts.

El president de l'empresa, Antonio Zabalza, ha explicat en roda de premsa que les xifres de benefici es deuen "en una part molt significativa" a la sentència del Tribunal Constitucional sobre la limitació de compensació de bases imposables negatives, que ha afegit 26,1 milions al resultat inicial d'1,5 milions.

Aquesta reducció del benefici és conseqüència d'un entorn de baixa demanda de productes químics a tot Europa, amb mercats molt volàtils i "sotmesos a una forta competència".

A més, l'empresa ha atribuït el resultat a l'augment de costos energètics i matèries primeres a causa de la invasió russa d'Ucraïna, que "continua distorsionant el funcionament de les economies europees".

Els ingressos de l'empresa el 2023 van ser de 757,6 milions d'euros, un 28,5% menys que el 2022 i amb baixades tant en la venda de productes acabats (-29,2%) com en prestació de serveis (-31,4%), mentre que 'altres ingressos' van augmentar un 9,7%.

El resultat brut d'explotació (Ebitda) registrat va ser de 44,3 milions, un 63,9% menys que el 2022, quan va ser de 122,7 milions d'euros.

Pay Out del 32,5%

Zabalza ha indicat també que l'empresa proposarà una remuneració total als accionistes de 8,7 milions d'euros, dels quals 6,4 milions seran de dividend i 2,32 milions, en recompra d'accions.

El dividend proposat és de 0,07 euros per acció i el 'pay out' total és del 32,5% del benefici de la companyia.

El president ha explicat que han volgut que l'accionariat pugui participar "d'alguna forma" en el resultat de la companyia, que ha definit d'extraordinari per la sentència del TC.

Previsions per a 2024

De cara a 2024, Zabalza ha avançat que "les notícies no són tan falagueres" com voldria a causa de l'entorn d'incertesa que continua afectant els sectors intensius en el consum d'energia.

Ha explicat que en un primer moment es va poder traslladar el sobrecost energètic als clients, però que aquest increment ha provocat un descens de la demanda.

Ha destacat que aquest impacte només s'ha donat a Europa, per la qual cosa hi ha hagut un increment de la competència internacional. El president de l'empresa ha afegit que la previsió és que el mercat es comenci a recuperar a partir del pròxim setembre.