Enagás va guanyar 176 milions d'euros fins al juny, davant les pèrdues de 210,8 milions del mateix període de 2024, després de comptabilitzar les plusvàlues de la venda de Soto la Marina i l'actualització del valor raonable de GSP (Gasoducte Sud Peruà).
El benefici del gestor i transportista del sistema gasista, inclou impactes extraordinaris positius de 46,3 milions: 41,2 milions d'euros per la plusvàlua comptable neta per la rectificació del laude de GSP (Perú) pel Centre Internacional d'Arranjament de Diferències Relatives a Inversions (CIADI) i 5,1 milions per la venda de la participació en l'estació de compressió d'Arbreda La Marina (Mèxic).
Així, el benefici net recurrent de la companyia es va situar en 129,8 milions d'euros, en línia amb el previst per complir amb l'objectiu de 265 milions d'euros a final d'any.
Els ingressos totals de Enagás en el primer semestre van ascendir a 459,6 milions d'euros, un 3,8% més que en el mateix període de fa un any, segons ha informat aquest dimarts a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Per la seva part, el resultat brut d'explotació o ebitda es va reduir un 14,6%, fins als 329,3 milions, davant els 385,7 del primer semestre de 2024 degut principalment a l'impacte de l'actual marc regulatori en els ingressos regulats de la companyia.
Laude GSP
El 23 de maig, el CIADI va donar la raó a Enagás i va emetre una rectificació del laude en 104 milions de dòlars la condemna imposada al Perú, per la qual cosa l'import total ascendeix a 302 milions de dòlars. Enagás, considerant l'import total, ha actualitzat el valor raonable del dret de crèdit, generant-se una plusvàlua comptable neta per import de 41,2 milions d'euros.
Respecte als ingressos, que van créixer un 3,8%, l'esmentada variació s'explica per l'impacte del marc regulatori (-28,0 milions d'euros), que va ser compensat per l'increment d'altres ingressos regulats, fonamentalment per l'inici dels treballs del segellament dels pous de Castor, compensats a nivell ebitda en la línia de despeses.
Per la seva part, les despeses operatives totals van ascendir a 210,3 milions, un 32,3% més que un any abans, que s'expliquen per més despeses no recurrents, amb contrapartida en la línia d'ingressos, fonamentalment pels treballs derivats del desmantellament de Castor.
Durant el primer semestre de 2025, Enagás assenyala que hi ha hagut un acompliment positiu de les societats participades, la contribució de les quals va ascendir a 80,1 milions d'euros.
Pla Estratègic
En una nota de premsa, l'empresa assenyala que ha continuat avançant en l'execució de la seva actualització estratègica 2025-2030, centrada en tres eixos: seguretat de subministrament, eficiència i descarbonització. Enagás recorda que el sistema gasista espanyol va operar amb plena disponibilitat durant l'episodi de zero d'elèctric registrat el passat 28 d'abril.
Fins al 30 de juny, la demanda total de gas natural i exportacions es va incrementar un 7,6% respecte al mateix període de l'any anterior. La demanda va créixer un 5,6% impulsada pel fort augment en el semestre de la demanda per a generació elèctrica (41,2%) i les exportacions totals de gas natural van créixer un 24,1% en el mateix període.
En concret, les exportacions a França s'han incrementat un 98,2%, fins als 8,9 TWh, per la necessitat de fluxos addicionals del sistema francès per a l'ompliment dels seus emmagatzemaments subterranis i per manteniments a les seves terminals de regasificació.
Respecte a les infraestructures d'hidrogen, Enagás apunta que ha aconseguit "importants fites" en el desenvolupament de la Xarxa Troncal Espanyola d'Hidrogen i del corredor H2Med, complint el calendari previst.
Així mateix, apunta que en el relatiu al pròxim període regulatori, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), ha sotmès a consulta pública el mètode de càlcul de la Taxa de Retribució Financera (TRF) de la Circular d'activitats de transport i distribució d'energia elèctrica, i regasificació, transport i distribució de gas natural.
La taxa resultant d'aquesta metodologia, d'aproximadament 6,4%, se situa molt pròxima a la base mínima de la TRF que Enagás va establir en les seves projeccions financeres a partir de 2027. Respecte al pagament del dividend, en la junta d'accionistes del passat 27 de març es va aprovar el pagament d'un dividend d'1 euro brut per acció corresponent a l'exercici 2024.
Això suposa el pagament d'un dividend complementari de 0,6 euros bruts per acció amb càrrec a l'exercici 2024, que va ser abonat el 3 de juliol.