Elon Musk, amo de Tesla i SpaceX, s'ha tornat avui a mostrar partidari de regular la intel·ligència artificial (IA), encara que no la xarxa social Twitter, una altra de les emblemàtiques empreses que controla. "Estic a favor de la regulació, cal tenir alguna regulació per a la intel·ligència artificial perquè pot ser un risc per al públic", va manifestar aquest divendres Musk a París, on va ser el convidat d'honor al certamen tecnològic VivaTech, en un auditori que va acollir unes 4.000 persones, informa l'agència EFE.

Tot just realitzar aquesta afirmació, l'entrevistador li va qüestionar si no seria també bona idea regular Twitter, al que Musk va respondre amb un rotund "no". El magnat nord-americà nascut a Sud-àfrica va insistir en les seves alertes sobre les conseqüències potencialment “catastròfiques” de la IA en la vida de les persones. "Hem de donar-nos una pausa (...) Cal minimitzar la possibilitat que alguna cosa vagi malament amb l'aplicació de la superintel·ligència", va assegurar.

"Es tracta de la tecnologia més trencadora que mai no hem vist", va abundar Musk, considerat un dels precursors d'eines com a ChatGPT. No obstant això, va destacar que la IA té alguns punts positius: "Ens dirigim a l'era de l'abundància, podem tenir tot el que vulguem".

L'emprenedor va defensar la seva criticada gestió a Twitter, per la qual va reconèixer haver pagat "car", amb referència als 44.000 milions de dòlars que va desemborsar a finals de 2022. "Estava preocupat perquè Twitter estava tenint un efecte negatiu en la civilització i tot el que afecta la civilització no és bo", va opinar l'amo de la xarxa social, que ha perdut una bona part del seu valor en borsa des que la va adquirir mentre va posar en marxa un dràstic pla d'acomiadaments.

Va assegurar que Twitter s'ha desfet del 90 % dels "bots" i va presumir que és l'única companyia del sector l'algoritme de funcionament del qual "no és un secret". "Els usuaris passen més temps a la nostra xarxa, aquest és molt bon senyal", va abundar. Musk es va definir com "un defensor de la llibertat d'expressió" i va considerar que els límits de la mateixa el marquen les lleis de cada país. Va aclarir que la xarxa que dirigeix "no promourà coses ofensives", però també va advertir que no ha de caure "en la línia de la censura" que, segons la seva opinió, acaba per empobrir el debat públic.

Abans de la seva intervenció en VivaTech, Musk va ser rebut pel president francès, Emmanuel Macron, qui procura convèncer l'empresari que instal·li una fàbrica de Tesla en aquest país. Precisament sobre la firma líder dels vehicles elèctrics, el magnat va subratllar el gran marge que progressió que té, ja que només el 2 % de la producció mundial de vehicles és de matriu elèctrica. "Hi ha molta feina per fer en Tesla", va resumir.

SpaceX, l'empresa nord-americana de tecnologia aeroespacial i de serveis de transport espacial que controla, és una altra de les seves grans motivacions. "La vida no pot ser només resoldre problemes un darrere d'un altre, necessitem coses que ens motivin cada dia perquè ens aixequem, l'arribada a la Lluna va ser una d'elles", va indicar Musk, que ambiciona "estendre la vida més enllà de la Terra". El magnat va condensar l'important de ser audaç i de no témer el fracàs. "El percentatge d'èxit de Tesla i SpaceX era d'un 10 %. Pensava que no anaven a prosperar".