El president executiu del grup Fluidra, Eloi Planes, adverteix que es té una errònia consideració sobre el volum de consum d’aigua que provoca les prop d'1,3 milions de piscines que hi ha a Espanya -entre residencials, d’oci i públiques- perquè es té la percepció que és molt alt, quan representa només 0,15% del consum global d’aigua. Per tant, tot i entendre que “és evident que s’han d’establir unes certes limitacions” davant l’episodi de sequera que s’està vivint aquest any, Planes defensa que “aquesta gran amenaça és alhora una oportunitat per al sector de les piscines”. “Els governs han de fer passos endavant respecte a la regulació de l’ús de l’aigua i el sector també ha d’avançar”, però està clar per a Eloi Planes que “una piscina consumeix poca aigua i que hi ha tecnologia suficient -i més que n’hi haurà- per convertir-la en un element d’impacte positiu per a la sostenibilitat”.

El màxim directiu de la multinacional catalana d’equipaments i solucions per a piscines i àrees de benestar (wellness), que cotitza a l’IBEX 35, ha exposat que el concepte de piscina evolucionarà fins al punt que s’entendrà que pot ser una reserva d’aigua, un punt de recollida de les aigües pluvials, una font d’aigües grises o una font de generació d’energia i ho farà gràcies a les noves tecnologies, moltes de les quals ja existeixen. En una trobada amb empresaris al Círculo Ecuestre, aquest dimarts, Eloi Planes ha posat d’exemple la regulació vigent a Austràlia, país on una casa amb piscina té l’obligació de regenerar les aigües pluvials i les aigües grises i a canvi obté un segell de sostenibilitat. En aquest sentit, ha demanat a les administracions que facin un pas endavant “per regular i per improvisar menys davant els episodis de sequera”.

Alhora ha reiterat que Espanya ha perdut una gran oportunitat per remodelar i fer més sostenible el parc de piscines: els fons europeus Next Generation. “No s’ha entès que es podien destinar recursos al sector de la piscina que compleix tots els requisits exigits per Europa; la sostenibilitat i la digitalització, en un sector motor i generador de riquesa, amb 2.000 empreses entre pimes i autònoms i uns 50.000 llocs de treball”, ha expressat Planes. Espanya ha d’entendre, ha afegit, que el sector de les piscines en “un país amb sol i molt turisme” és un sector estructural. Amb els Next Generation s’hauria avançat tecnològicament perquè hi ha manera “de reduir en un 60% el consum energètic d’una piscina, en un 90% el consum d’aigua i es pot minimitzar l’ús de productes químics per garantir-ne el reaprofitament de l’aigua”, ha assegurat.

El president executiu de Fluidra ha fet un repàs de la trajectòria del grup familiar, amb seu actualment a Sant Cugat del Vallès, amb 54 anys d’història. El 2022, la companyia va registrar unes vendes fins als 2.389 milions d'euros, un 9% més respecte al tancament de l'anterior exercici, i va reduir un 20% el benefici fins a 269 milions, a causa dels elevats costos financers com la principal causa de la caiguda dels guanys en un any marcat per la inestabilitat financera, la volatilitat i, per descomptat, l'enduriment monetari, segons va argumentar l’empresa. Eloi Planes, membre de la segona generació, ha fet valdre l’evolució de la companyia cotitzada a l’IBEX 35 i ha manifestat que la internacionalització és part del seu ADN i que “encara té recorregut per seguir creixent, ja que el sector de les piscines genera alts marges, alts nivells de caixa i si l’entorn econòmic és estable, el parc de piscines s’incrementa”, més enllà de determinades situacions de recessió, ha concretat.