La companyia fabricant de proteïna vegetal Elian iniciarà el mes de novembre les obres per doblar la seva capacitat actual a les instal·lacions del Port de Barcelona, amb una inversió de més de 200 milions d'euros. És la culminació d'un projecte que es va iniciar el 2021 amb la creació d'Elian i la compra per part d'un grup d'inversors del centre de producció de Cargill a la zona portuària, a finals del 2023. La inversió se suma als més de 100 milions d'euros que s'han destinat en els dos últims anys a modernitzar la fàbrica de Cargill, ubicada al Moll Álvarez de la Campa.

El conseller delegat d'Elian, Andreu Martín, ha presentat aquest dijous el pla d'expansió de la companyia especialitzada en la molta de soja. Ara per ara, Elian elabora farina de soja d'importació per elaborar pinsos animals, oli de soja per a l'alimentació humana i biocombustibles i pellofes de soja. Es processen anualment 730.000 tones de soja i es vol arribar a les 830.000 tones, per passar d'elaborar de 3 a 10 tipus de productes. "La nova planta ens permetrà entrar plenament en el segment de l'alimentació humana i buscar sectors complementaris els actuals", ha concretat Martín, amb una clara orientació cap a la indústria plant-based. Es produiran concentrats de soja, texturitzats, lecitina i melasses destinats a fabricants d'ingredients i productes proteics, xocolates o hamburgueses vegetals, per citar algunes aplicacions.

La diversificació de la producció facilitarà l'obertura de la companyia als mercats europeus, on pensa destinar una gran part de la fabricació, en destins com França, Itàlia o el Regne Unit. "No ens quedarem subministrant producte com ara a Catalunya i Aragó, bàsicament, sino que ens obrim a Europa", ha explicat el conseller delegat. "Elian Barcelona serà el centre de creixement del grup a Europa", ha refermat. Aquest creixement es traduirà, segons ha indicat, en augment de la facturació que passarà de 400 milions a 500 milions d'euros, quan el nou centre estigui en marxa, a partir de finals de 2027. Martín ha indicat que s'incorporarà més personal a les 90 persones que ara treballen a Elian i que serà "talent local", malgrat que no ha pogut concretar la xifra.

El conseller delegat d'Elian, Andreu Martín, amb el president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, i el secretari d'Empresa de la Generalitat, Jaume Baró. Europa Press

El conseller delegat de l'empresa ha destacat també que es tracta d'una construcció sostenible i innovadora quant a processos, donat que tota la cadena se subministrarà amb energies d'origen vegetal i renovables, en lloc d'usar hidrocarburs. "És la primera planta al món que implantarà aquests processos per a la producció d’aliments clean-label, lliure d’hidrocarburs; i la inversió més important que té ara per ara entre mans el grup Viserion", ha concretat. La companyia Elian és des de fa dos anys propietat del grup nord-americà Viserion.

Amb les noves instal·lacions, Elian ocuparà un total de 90.000 metres quadrats al Port de Barcelona, en un procés "que ha estat més llarg del previst", ha admès el president del port, José Alberto Carbonell. Per dur a terme tot el pla d'expansió ha calgut un acord amb el Consorci de la Zona Franca de Barcelona que tenia en concessió els terrenys de 45.000 metres quadrats on es durà a terme l'ampliació i que, a la vegada, estaven arrendats a dues empreses, "per a les quals s'ha buscat una reubicació".

Nova terminal de cafè

Es tracta de Terminal Bit, especialitzada en la manipulació de cafè verd, i una de les més importants d'Espanya, i de la companyia transitària Landtrans. Ara per ara, ambdós negocis s'han reubicat dins les mateixes instal·lacions del port. En el cas de Terminal Bit, hi ha en projecte la construcció d'una nova terminal de cafè, als terrenys que l'autoritat portuària ha assignat en concessió al Consorci de la Zona Franca, a la Ronda del Port. "És una bona solució", segons declaren fonts pròximes a l'operació.

Carbonell ha fet valdre la inversió que es realitzarà, ja que "reforça el paper de hub agroalimentari" del Port de Barcelona. "Estem parlant, ha dit, d'un projecte industrial que farà una transició de la proteïna animal a la proteïna vegetal i amb un alt component de sostenibilitat, en una àrea d'activitat industrial on és molt important reduir les emissions". També ha agraït l'esforç de tots els actors implicats que han permès "fer una reordenació interna a les instal·lacions portuàries" i que, alhora, "es traduirà en noves inversions". D’aquesta manera, Catalunya augmenta la capacitat de producció local d’ingredients com les proteïnes texturitzades i concentrades, que actualment s’importen majoritàriament des dels Estats Units, la Xina o Sud-amèrica.

Per part del Govern, el secretari d'Empresa i Competitivitat, Jaume Baró, ha posat èmfasi que es tracta d'un "projecte de manteniment i creixement d'inversió estrangera", així com de la reindustrialització després de l'adquisició de la planta anterior, comprada al grup Cargill. "Aquesta operació suposarà un increment de l'ocupació industrial i ens posiciona en un sector agroalimentari en què ja som força líders al sud d'Europa", ha valorat. El projecte industrial d'Elian ha rebut una ajuda pública de 2,2 milions d'euros.