Els grups mexicans Prodi i Mota-Engil han injectat 30 milions d'euros a Duro Felguera (una tercera part de l'acordat) i s'han compromès a desemborsar la resta (60 milions) abans del pròxim 5 de desembre, segons ha posat en relleu la firma que presideix Rosa Aza i dirigeix Jaime Argüelles en un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). La companyia s'ha disparat en Borsa aquest dimecres un 7%.

Cal recordar que, després de rescatar-lo amb 120 milions d'euros, el govern espanyol va obligar Duro Felguera a vendre el 60% restant de la seva filial Epicom (que ha acabat en mans d'Indra i Grup Oesía per 5,3 milions d'euros, ja que l'altre 40% ja estava en mans de la Sepi des de 2021) perquè poguessin entrar inversors estrangers a l'ampliació de capital de 90 milions d'euros aprovada en la junta d'accionistes que la companyia va celebrar al juliol.

La mateixa Duro Felguera ja va avançar fa uns dies, quan va presentar els seus resultats del primer semestre, que, com ja havia venut el que li quedava d'Epicom anava a procedir a "sol·licitar de manera immediata" el desemborsament dels 90 milions d'euros. Encara que els seus socis mexicans realitzaran l'esmentada aportació en diferents fases i de moment només li han injectat 30 milions.

Però han estat suficients per disparar a l'acció de la companyia en borsa. Dur Felguera, de fet, lidera les pujades de la Borsa en aquesta jornada festiva a Espanya pel dia de Tots Sants. En concret, els seus títols s'han disparat fins i tot un 11% en els primers compassos de la sessió, encara que al tancament la pujada es moderava al 7%.

L'auditor dubta de la seva viabilitat

Malgrat que Duro Felguera està complint tots els passos a què s'havia compromès, Deloitte posava en relleu a l'informe semestral que té seriosos dubtes sobre la viabilitat de la companyia. L'asturiana ha obtingut un benefici d'1,5 milions fins al juny, va rebre el rescat de 120 milions per part del Govern espanyol i ha complert l'obligació de venda del 60% d'Epicom perquè poguessin entrar a la seva capital els inversors mexicans.

Tanmateix, l'auditor va emetre un informe dirigit als accionistes de la companyia i en aquest cridava l'atenció sobre el patrimoni i fons de maniobra negatiu de la companyia, que tancament de juny era de 49,1 milions d'euros, superior fins i tot als 43,6 milions de desembre.

"Aquesta situació suposa l'existència d'una incertesa material que pot generar dubtes significatius sobre la capacitat del grup per continuar com a empresa en funcionament i complir les seves obligacions financeres", que són, tornar l'esmentat rescat i reduir el seu deute, que ascendeix a 131,5 milions d'euros, segons exposa l'empresa d'enginyeria en els seus comptes.

Per la seva part, Duro Felguera defensa que manté el full de ruta que va presentar davant d'accionistes i inversors en el Pla de Negoci de 2022, el qual preveu superar els 1.000 milions d'euros de contractació i vendes en quatre anys, per a així passar d'una fase de viabilitat a una altra de creixement i expansió, que al seu torn li permetrà "reduir el deute financer en aproximadament 90 milions".