La multinacional química Dow Chemical ha anunciat una significativa reestructuració arran dels resultats econòmics anuals de l'any passat, que han deixat una caiguda del 37,7% en els beneficis, a causa de l'alentiment del creixement econòmic mundial i els desafiaments del mercat energètic , segons ha comunicat el grup. Per posar fre a aquesta situació, la corporació nord-americana acomiadarà 2.000 treballadors, una mica més d'un 5% del total de 37.800 persones de la seva plantilla al món, i "reavaluarà els seus actius a Europa" com a part del pla que ha anunciat per estalviar 1.000 milions de dòlars (917 milions d'euros) en costos i per guanyar eficiència. Els acomiadaments suposaran a l'empresa unes despeses extraordinàries entre 550 i 725 milions durant el primer trimestre del 2023, principalment per pagaments d'indemnitzacions i altres costos. A més d'eliminar llocs de treball, la companyia preveu tancar certs negocis i reduir la despesa en primeres matèries o logística, entre altres coses..

En concret, l'any passat, Dow Chemical va guanyar 4.582 milions de dòlars (4.203 milions d'euros), respecte als guanys de 6.311 milions de dòlars (5.789 milions d'euros) de 2021. Quant als ingressos, van assolir els 56.902 milions de dòlars (52.197 milions d'euros), la qual cosa suposa una millora del 3,5% comparats amb la facturació de 54.968 milions de dòlars (50.423 milions d'euros) de l'any previ. Dow opera 104 centres de producció a 31 països i dóna feina a unes 35.700 persones.

Jim Fitterling, president i conseller delegat de Dow Chemical Company, va argumentar que el quart trimestre de 2022 va ser especialment complex, però que "Dow va continuar encarant proactivament l'alentiment del creixement econòmic mundial, els desafiaments del mercat energètic i la reducció d'existències". En els últims mesos, el grup va reduir especialment la xifra de negoci i els guanys. Segons les dades facilitades, el benefici net va assolir 613 milions de dòlars (562 milions d'euros), davant els 1.736 milions de dòlars (1.592 milions d'euros) d'un any abans, un 283% menys interanual, segons ha informat l'empresa. Per la seva part, els ingressos trimestrals van ser d'11.859 milions de dòlars (10.878 milions d'euros), la qual cosa suposa una caiguda del 17,4% comparada amb la facturació de 14.364 milions de dòlars (13.176 milions d'euros) de 2021.

"Mentre observem signes positius en la moderació de la inflació nord-americana, perspectives més favorables a Europa per l'energia i per la reobertura de la Xina, continuarem sent prudents i proactius en el nostre pla d'optimització de l'ocupació i costos de serveis contractats", ha afegit Fitterling.

Dow Chemical a Espanya

A Espanya, Dow Chemical té la seva seu social i domicili fiscal a Madrid i gestiona quatre centres ubicats a Tarragona, Ribaforada, Tudela (ambdós a Navarra). El grup completa la seva presència a la península Ibèrica amb una factoria a Estarreja (Portugal). La plantilla suma unes 700 persones.

En termes econòmics i segons les últimes dades disponibles de la filial a Espanya, Dow Chemical Ibérica va invertir en Espanya més de 50 milions d'euros el 2021, superant en un 36% les inversions de l'any 2020. Va assolir una xifra de negoci de 1.366 milions d'euros, un 43,7% més que el període anterior, i una exportació més elevada de l'habitual, que va arribar fins al 70%.

Així mateix, durant 2021, va invertir en avanços tecnològics i mediambientals en els seus centres de producció, especialment en la seva Unitat d'Hidrocarburs a Tarragona, reduint les seves emissions en un 8%. Això s'emmarca en el pla de sostenibilitat de la companyia, amb l'objectiu d'assolir la neutralitat en carboni. Per a això, la primera fase, abans de 2025, consisteix a fer tot el possible des del punt de vista de l'eficiència energètica, per assolir la màxima reducció d'emissions de CO₂ a través de projectes que inclouen l'ús d'energia renovable per alimentar les unitats de producció, l'electrificació de les turbines per motors, així com augmentar la flexibilitat de la matèria primera utilitzada als crackers (procés químic pel qual es converteixen nafta o gas natural líquid en components bàsics, com l'etilè, propilè i aromàtics).

Per a la segona fase, entre 2025 i 2030, és clau repensar la manera d'alimentar els forns de gas natural del cracker a través de l'ús de l'hidrogen circular a partir del metà residual del mateix procés i de la captura i emmagatzemament de CO₂. Durant la tercera fase, més enllà de 2030, l'èmfasi estarà en la implantació de tecnologies que actualment estan en desenvolupament i que li permeti a la companyia ser neutra quant a emissions de carboni.