Els costos salarials, és a dir, el que suposa per a l'empresa la massa salarial de la seva plantilla, va créixer un 4% en els mesos d'estiu respecte a l'any passat amb una mitjana nacional de 2.755 euros per treballador i 4,1% si ens centrem exclusivament en el salari que s'emporta a casa seva, amb una mitjana de 2.032 euros. En el tercer trimestre han pesat les fortes alces en sectors molt lligades al turisme, com l'hostaleria el cost laboral de la qual es dispara un 19,1% i l'immobiliari un 10%, segons les dades de l'Enquesta Trimestral de Cost Laboral (ETCL) publicada aquest divendres per l'INE.

Uns sectors que s'han deixat notar en aquelles comunitats autònomes amb un fort component turístic com les Balears, on el cost salarial puja un 12% i els salaris un 9,6%; Canàries amb un 10% i un 9,6% respectivament i un 6% i 6,4% a la Comunitat Valenciana. A Catalunya els costos laborals es van elevar en el tercer trimestre el 4,8% i el 5,5% els salaris i, encara que a distància de les dues anteriors, es va col·locar per sobre de la mitjana nacional. A la Comunitat de Madrid, sense turisme estacional, s'eleven els costos laborals un 2%. Curioso és l'alça a Extremadura que amb un 6,1% registra la tercera pujada més gran.

Diferències de l'INE

Aquesta enquesta dona unes xifres lleugerament diferents de l'enquesta "germana" de l'Índex de Cost Laboral Harmonitzat (ICLA) que l'INE públic dilluns passat i que s'utilitza per fer la comparació amb la Unió Europea. No obstant això, encara que l'ICLA parteix de les dades de l'ETCL publicada avui, aquesta última se centra en la massa salarial, incloent els salaris mitjans en euros per treballador, mentre que ICLA és una variació trimestral que es calcula sense tenir en compte els canvis del mercat laboral que s'estableixen cada trimestre.

Per això, en aquest tercer el pes del turisme genera diferències entre les dues estadístiques de l'INE. A més, l'ICLA es limita a donar el cost per hora treballada sense tenir en compte si en el trimestre s'han treballat més o menys hores, mentre que en l'ETCL pesa molt si augmenten o disminueixen les hores realment realitzades. Com a mostra, l'increment de l'hora treballada efectiva en l'ETCL donada a conèixer aquest divendres ha augmentat un 3% respecte al tercer trimestre de l'any passat, a causa que les hores treballades són un 1% superiors a l'estiu de 2021. Per la qual cosa, en realitat, el cost real en l'ETCL per hora treballada ha pujat un 1,7% una vegada eliminat la variació entre les hores treballades i l'efecte calendari. Tanmateix, en l'ICLA publicada dilluns passat el cost d'hora treballada puja un 2,7% corregit l'efecte estacional i un 3,5% sense corregir-lo, en la sèrie original.

Pujades salarials

Tornant a les dades de l'ETCL publicades aquest divendres per l'INE, venen produint pujades interanuals en els últims quatre trimestres per sobre del 4% (un 4,7% en el primer trimestre de l'any), per sobre dels trimestres anteriors a la pandèmia, que rondaven el 2%). En el tercer trimestre, a més dels salaris (en diners, en espècie i hores extres), que pugen aquest 4,1% de mitjana nacional, els altres costos salarials (cotitzacions a la Seguretat Social i altres com a incapacitat temporal, indemnitzacions per acomiadament, roba de treball, locomoció i dietes, plus de distància, etc) augmenten un 3,8% respecte al mateix trimestre de l'any passat.

Però més enllà de les pures dades, els serveis d'estudis dels sindicats consultats per ON ECONOMIA aprofundeixen en el rerefons de l'estadística. Respecte a les pujades dels costos salarials entorn del 4%, consideren necessari centrar la dada en les pujades mesures per hora treballada, per la qual cosa estaríem en increments del 3%, un punt menys i, descomptat l'augment de les hores sobre l'any passat, quan encara pesaven els efectes del Covid, estaríem en unes pujades de l'1,7%. En qualsevol cas, en línia amb les pujades que s'estan pactant als convenis que al novembre se situen en el 2,6%, una cosa que segons apunten s'està reflectint en les estadístiques de l'INE si es compara amb els trimestres abans del Covid, quan la inflació era imperceptible.

La trampa de l'hostaleria

Sobre el sector de l'hostaleria en aquest tercer trimestre, amb un augment del cost laboral del 19%, se centren en la diferència entre el component salarial i els altres costos. Si s'analitza per treballador, d'aquest 19%, el salari puja un 15,4%, mentre que els altres costos un 31%, el doble, una cosa no vista en la resta dels sectors.

Però si es mesura per hora treballada, les diferències són molt més marcades, la qual cosa es justifica que l'augment d'hores efectivament realitzades pel conjunt dels treballadors en hostaleria aquest estiu és molt superior a l'1% de la mitjana nacional. Així, el cost salarial només s'ha incrementat en un 4,8% (un 3,1% de mitjana) per hora efectiva treballada amb augments molt més cridaners en sectors com activitats immobiliàries (7,2%) o comerç (7,1%). Ara bé, l'increment en hostaleria dels altres costos (no salarials) per hora treballada s'ha disparat en el trimestre un 19%, sense parió a cap altre sector (8,7% en transport o 8,4% en immobiliari) amb una mitjana del 2,8% per al conjunt dels sectors.

Possible aflorament 

Una explicació que entra més al terreny de l'especulació, ja que no hi ha gaires dades, tret que la pujada salarial pactada per a aquest sector és de l'1,7%, molt lluny de les xifres manejades|manipulades per l'estadística de l'INE. L'augment del 4,8% del cost salarial per hora treballada, podria justificar-se en una jornada més gran|important i més hores extra que s'hauria produït als sectors de costa on aquest estiu hi ha hagut dificultats per trobar treballadors. I respecte als altres costos salarials podria deure's que s'han aflorat treballadors o hores que no cotitzaven a la Seguretat Social, encara que, com recorden els consultats, estaríem al terreny de l'especulació.