El Corte Inglés culminarà al llarg d'aquest any la redacció del projecte d'execució per construir l'edifici en el centre de la capital. Es tracta d'un dels projectes estrella per a la companyia que dirigeix Marta Álvarez relacionats amb l'immobiliari, ja que l'edifici, que estarà ubicat al solar de Paseo de la Castellana 69, compta amb aproximadament 16.000 metres quadrats per allotjar oficines.

D'aquesta manera, la divisió del negoci dedicada al real estate d'El Corte Inglés espera finalitzar el 2023 la redacció del projecte encarregat de donar forma a un "innovador" edifici d'oficines, l'últim immoble de nova planta que la companyia construirà a la zona CBD (Central Business District) de Madrid. Així ho ha indicat a l'informe financer anual publicat aquest divendres, on explica els detalls de l'edifici. Comptarà amb 16.000 metres quadrats de superfície bruta per llogar, repartits en quatre nivells, a més d'una terrassa enjardinada en la part superior i dues plantes de pàrquing.

"La sostenibilitat és un dels eixos principals per avançar en la reducció de l'impacte mediambiental a través de l'ús de materials amb baixa emissió de carboni i fonts d'energia renovables i instal·lacions d'alta eficiència, així com un disseny de consum circular i resilient alineat amb els criteris ASG i amb els objectius de l'Agenda 2030 i 2050 de l'ONU", destaca l'empresa.

El pla de la companyia passa per començar a construir el proper any, encara que fa diversos anys que El Corte Inglés desenvolupa aquest projecte. Ja el 2021 es va conèixer que l'estudi de disseny i arquitectura Thomas Heatherwick seria l'encarregat de dur a terme el seu disseny. De la mateixa manera, la consultora immobiliària JLL va ser la firma triada per comercialitzar el lloguer del futur immoble d'oficines.

Es pot destacar que, el projecte arriba en un moment en què el mercat d'oficines no passa pel seu millor moment. Segons un informe de la consultora EY, hi ha una important contracció de la demanda d'oficines a Madrid i Barcelona, així com una sobreofereix registrada durant el primer semestre de l'any, tal com ja comptem en ON ECONOMIA.

Optimització d'actius immobiliaris

D'altra banda, el grup de grans magatzems també ha anunciat que està en recerca per optimitzar els seus actius immobiliaris. D'aquesta manera, i en línia amb el pla estratègic traçat, està analitzant els millors usos de mercat per a aquests actius, dels quals destaquen dues parcel·les urbanes edificades limítrofes al barri de Salamanca (Madrid), que històricament es destinaven a ús residencial i comercial, i que "han adquirit una situació urbanística única al mercat" després de la recent aprovació definitiva del Pla Especial.

A través d'aquesta estratègia, el grup pretén ampliar "l'espectre de tipus d'actors interessats en desenvolupar l'ús hoteler i comercial d'aquests actius que li aporten un valor més gran". El Corte Inglés assegura que per a això està col·laborant amb un expert independent per aproximar-se a operadors hotelers i comercia-les, com el final d'obtenir les millors solucions per a la gestió del projecte.

Es tracta d'un procés de renovació que ha estat duent a terme al llarg de 2022, amb les reformes dels seus centres de Bilbao, la primera fase de Pozuelo (Madrid) i la transformació de les instal·lacions de Serrano 47 (Madrid). Així mateix, el grup també destaca la inversió desenvolupada en el seu complex de Castellana (Madrid) per adequar els espais dedicats a les firmes de luxe, entre altres reformes i millores realitzades en centres de l'empresa repartits per tot el país.

Digitalització d'edificis

Entre altres aspectes, El Corte Inglés assenyala el desenvolupament que ha estat duent a terme en iniciatives mediambientals i d'estalvi energètic en diferents immobles, en línia amb les prioritats del pla de sostenibilitat del grup. Destaca el canvi d'il·luminació a LED en supermercats i aparcaments o els sitemas de regulació en instal·lacions de fred industrial. Així mateix, assenyala l'avenç en el projecte d'implantació de la metodologia BIM (Building Information Modelling) per a edificis del grup.

Aquest model digital permet gestionar les dades, i reduir el temps i els recursos en el disseny, la construcció i la gestió de l'actiu. D'aquesta forma, la companyia ha iniciat un procés de digitalització dels seus edificis "per millorar la qualitat de la informació i potenciar els seus projectes i el seu rendiment". En aquesta primera fase treballen amb un bloc de 20 actius, entre els quals es troben alguns dels centres més rellevants de la companyia, així com la plataforma logística de Valdemoro (Madrid).

Respecte als projectes realitzats a tercers, l'activitat d'El Corte Inglés ha continuat desenvolupant-se al sector hoteler i d'oficines. De fet, han començat les obres per a la reforma integral del nou Only You Sevilla, un hotel boutique urbà de 5 estrelles, i s'han executat les obres i equipaments complets d'un hotel urbà a la ciutat de València i d'altres a Cadis, Eivissa, Sant Sebastià i Màlaga. També han realitzat reformes rellevants en diversos centres de treball i oficines d'importants empreses, així com l'obra integral d'un centre de coworking i treball flexible a Marbella.