La consultora FI Group, que acompanya a les empreses i entitats en la gestió del finançament per a la seva R+D+I, travessa un bon període de desenvolupament per la inèrcia que han generat tots els plans de recuperació econòmica a escala internacional, des d'Europa a Àsia i, especialment ara, als Estats Units. La Llei de Reducció de la Inflació (IRA) de Joe Biden, que inclou uns 400.000 milions de dòlars en subvencions i ajuts fiscals per a les empreses, s'entreveu com una gran oportunitat per a aquesta consultora, creada per Xavier Cazabon i Fréderic Bouté, just a l'inici del segle XXI.

Els fundadors i màxims accionistes de la consultora catalana (antiga F. Iniciativas) esperen molt d'aquesta conjuntura que consolida una trajectòria d'internacionalització amb 1.500 professionals i un objectiu clar: ajudar els clients en la generació de valor mitjançant la gestió de convocatòries d'ajuts i subvencions públiques. I, després de la pandèmia, amb l'arribada dels plans de recuperació, la seva tasca s'ha intensificat. Primer van ser els Next Generation EU i ara el pla Biden, que planta cara als europeus.

L'estructura de FI Group ja està consolidada a Europa, sobretot a Espanya, que aporta el 50% del negoci, des de fa alguns anys. Per les mans dels 300 professionals que el grup té a la seu central de la Colònia Güell (Barcelona) i en diverses oficines repartides per Espanya, passen un terç de tots els expedients de finançament d'R+D+I que es registren a Espanya. El grup, al tancament del 2022, havia superat els 100 milions d'euros en facturació, amb la consecució de 1.300 milions d'euros en estalvis per als 13.500 clients registrats, a través de les 38 oficines repartides pel món, segons dades publicades per la companyia.

FI Group gestiona un terç els ajuts estatals

Així, FI Group es troba entre les primeres consultores el rànquing de consultores en R+D+I d'Espanya, elaborat per la Secretaria General d'Innovació del Ministeri de Ciència i Innovació. Segons les dades aportades pel Ministeri, FI Group encapçala el registre de consultores en l'àmbit estatal en percentatge d'informes motivats, amb un 26%, i seguida a molta distància d'Euro-funding (8,3%), Leyton Iberia (8%), Ernst&Young (7,2%), Zabala Innovationa (5,7 %), Ayming España (3,2%) i KPMG (2,9 %).

Però ara, el grup espera créixer a Amèrica, una àrea geografia que representa el 18% de l'activitat del grup. "Som molt actius a Nova York, Chicago, Miami, San Francisco, però intensificarem la nostra presència a Amèrica del Nord", assegura Víctor Cruz, director d'estratègia de la consultora a Espanya, i concreta que és part fonamental del seu creixement, juntament amb el Canadà. Afegeix que "el hub americà no es limita a aquesta àrea, ja que Sud-amèrica també és un mercat en creixement, encara que no es caracteritza pels plans de recuperació després de la crisi econòmica derivada de la pandèmia, sinó que depèn més de les polítiques de cada Estat". "Això implica que al Brasil siguem molt actius, però també a Colòmbia i Xile, i ja preveiem entrar al Perú".

Víctor Cruz FI Group
Víctor Cruz, director d'estratègia de FI Group a Espanya i president d'AFIDI. 

A Europa, amb l'aparició dels Next Generation, l'especialització de FI Group els ha proporcionat la competitivitat necessària per rivalitzar amb les quatre grans consultores assentades, les big four Deloitte, PwC, EY i KPMG. "Aquestes consultores han posat fil a l'agulla amb l'arribada dels fons europeus, han creat departaments i destinat recursos humans i tenen un gran múscul internacional en pressupost, però el nostre grau d'experiència ens permet jugar a la seva mateixa lliga", destaca Cruz.

Víctor Cruz, al seu torn president d'AFIDI (Associació Espanyola per al Foment del Finançament de l'R+D+I), explica que els incentius fiscals a l'R+D són "la primera i bàsica eina que tenim per estimular la inversió empresarial, en la qual pivota la recuperació econòmica." Espanya s'ha fixat com a objectiu que la inversió en R+D+I assoleixi el 3% del PIB el 2030, si el percentatge s'aconseguissin en un any podria traduir-se en un retorn a l'economia i la societat d'entre 60.000 i 110.000 milions d'euros.