La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha autoritzat la compra de l'Institut Valencià d'Infertilitat (IVI) per part del fons KKR, que pagarà 3.000 milions d'euros pel 80% de la xarxa de clíniques fundat pels doctors valencians José Remohí i Antonio Pellicer. Tanmateix, el vistiplau a l'operació està condicionat que la multinacional d'administració de fons d'inversió i capital de risc es desfaci de diversos centres a Espanya per "solapaments" amb l'IVI de GeneraLife, una de les seves participades.

Segons ha informat la CNMC en un comunicat, l'operació afecta el sector de l'assistència sanitària per a tractaments de reproducció assistida, un àmbit en el qual GeneraLife, empresa en cartera de KKR, encavalca horitzontalment les seves activitats amb les de l'IVI. La CNMC ha analitzat altres activitats que realitza IVI, com la distribució de productes biomèdics i la realització de test genètics. També, la gestió i donació de gàmetes, que realitzen tant IVI com KKR.

Com a resultat d'aquesta anàlisi, Competència ha identificat i delimitat "problemes potencials de competència" que podrien produir-se a determinades zones si s'autoritzés l'operació sense compromisos. Aquests riscos també van ser confirmats mitjançant diversos test de mercat.

Per això, KKR va presentar una sèrie de compromisos per eliminar els riscos de possibles efectes anticompetitius de l'adquisició que també es van sotmetre a un test de mercat. Entre ells es troben desinversions de clíniques a Sevilla, Múrcia i Saragossa per eliminar els solapaments derivats de l'operació i no produir canvis en l'estructura prèvia de mercat.

A més, en el cas de Madrid, KKR s'ha compromès a no incrementar preus, limitant les pujades a l'evolució de l'estructura de costos, i a no empitjorar les condicions comercials dels seus serveis actuals. Addicionalment, l'empresa adquirent s'ha compromès a no celebrar acords de prestació de serveis de fertilitat amb el principal competidor a la Comunitat de Madrid i evitar que aquest pugui passar a ser clienta de l'entitat resultant. Els compromisos per a Madrid tindran una durada de 3 anys.

Finalment, KKR també haurà de modificar un acord de distribució de solucions de vitrificació en exclusiva i d'excessiva durada, que mantenia el Grup IVI.

La CNMC ha donat el vistiplau a l'operació després de concloure que els compromisos proposats per KKR eren "suficients" per resoldre els riscos generats per l'operació als mercats de prestació de serveis de medicina reproductiva. Amb tot, l'organisme que presideix Cani Fernández alerta que vigilarà el compliment d'aquests compromisos i els possibles efectes que l'operació generi al mercat.

En cas de no ajustar la xarxa, l'entitat resultant d'aquesta operació assoliria quotes elevades en la prestació de serveis de fertilitat a pacients privats a les regions de Sevilla, Saragossa i Múrcia.

A la regió de Madrid la quota resultant seria també rellevant en unir-se el primer i tercer competidor del mercat i en absència de pressió competitiva suficient. A això se suma el fet que, en el passat, GeneraLife ha firmat acords de provisió de serveis de fertilitat amb el principal competidor en aquesta regió, per això a futur es limita aquesta capacitat.

De no dur-se a terme els compromisos adquirits, l'entitat resultant podria adquirir en les localitzacions esmentades una posició negociadora privilegiada a l'hora de decidir el tipus de serveis que presta i les seves condicions, en particular, l'operació podria comportar un increment de preus per als consumidors.

KKR pagarà 3.000 milions

L'operació que ha fructificat ara amb l'entrada de KKR en el capital d'IVI-RMA Global amb una participació del 80% i el desemborsament de 3.000 milions d'euros es va posar en marxa a finals de 2021. L'objectiu era donar entrada a un nou un soci inversor, financer o industrial, per impulsar la multinacional. En aquell moment es va parlar d'un import inicial de 1.500 milions d'euros.

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va autoritzar la venda amb compromisos el passat 21 de desembre i el nou propietari, KKR Inception Bidco, ha fet efectiva l'operació recentment. Per aconseguir el 80% d'IVI-RMA Global, KKR va haver de pujar la licitació a 3.000 milions per imposar-se als altres fons finalistes: Cinven, en aliança amb el nord-americà Amulet Capital, i Nordic Cap. A la subhasta organitzada per Morgan Stanley també es van presentar Carlyle, CVC, Permira o PAI.

Després de ser fundat el València el 1990, el salt exponencial de l'IVI va arribar el 2017 mitjançant la fusió la nord-americana RMANJ, el que li obria de bat a bat les portes d'un mercat clau. Aquesta operació va donar lloc al naixement del grup IVI-RMA Global, el conglomerat de clíniques de reproducció assistida existent més gran al món amb 75 clíniques a nou països, 2.400 empleats en el moment de la seva fundació, i una facturació anual de 300 milions d'euros.