Per obrir la seva pròpia clínica a València, els doctors valencians Antonio Pellicer i José Remohí van haver de demanar els diners als seus pares. Era març de 1990. Ambdós comptaven amb una sòlida formació en hospitals nord-americans en el tractament de parelles estèrils i el convenciment del potencial dels tractaments en aquest àmbit, però mancaven de recursos per posar en marxa la seva pròpia aventura empresarial. Trenta i dos anys més tard, aquesta parella de metges emprenedors acaba de formalitzar la venda del 80% de la seva empresa, el grup IVI RMA, al fons KKR per 3.000 milions d'euros.

Pel camí, Remohí i Pellicer han ajudat a néixer més de 200.000 nens mitjançant l'aplicació dels més nous mètodes de reproducció assistida. El creixement de l'Institut Valencià d'Infertilitat ha estat exponencial gràcies a un model basat en l'obertura de clíniques pròpies per part de professionals que s'havien format amb ells, tant a Espanya com a l'estranger, donant-los suport en el seu finançament. En l'actualitat compta amb un equip multidisciplinari integrat per més de 2.500 professionals especialitzats a Ginecologia, Obstetrícia, Genètica, Biologia o Andrologia, entre altres disciplines, i és líder en medicina reproductiva a nivell mundial, amb parelles ateses a més de 180 països.

Una de les claus clíniques que expliquen el seu èxit ha estat les millores aconseguides en la taxa d'embaràs, superior al 69% d'èxit en tractaments amb òvuls donats. Es tracta d'un dels centres amb les millors taxes d'embaràs; de fet, 9 de cada 10 parelles que consulten en IVI per problemes d'infertilitat aconsegueixen el seu objectiu. Amb l'IVI, Remohí i Pellicer han aconseguit fites com el primer embaràs del món de semen congelat procedent de teixit testicular del mateix pare, o l'erradicació a través del Diagnòstic Genètic d'algunes malalties per primera vegada a Espanya i fins i tot al món, com va ser el primer cas de Linfohistocitiosis, a més d'altres èxits clínics gràcies a la implementació de procediments i tècniques que han permès una millora en els tractaments del món sencer: EmbryoScope i Vitrificació.

Per aconseguir-ho, els dos doctors al capdavant de l'IVI han provat de compaginar l'activitat clínica i l'atenció als pacients amb la seva activitat investigadora. Per a això, van crear una fundació per a l'Estudi de la Reproducció Humana amb el doctor Carlos Simón al capdavant que li ha permès desenvolupar una tecnologia pròpia que li dona avantatge sobre els seus competidors.

A nivell empresarial, el salt exponencial de l'IVI va arribar el 2017 mitjançant la fusió la nord-americana RMANJ, el que li obria de bat a bat les portes d'un mercat clau. Aquesta operació va donar lloc al naixement del grup IVI-RMA Global, el conglomerat de clíniques de reproducció assistida existent més gran al món amb 75 clíniques a nou països, 2.400 empleats en el moment de la seva fundació, i una facturació anual de 300 milions d'euros.

Els dos doctors fundadors es van assegurar una participació majoritària en el nou grup, aproximadament del 70% del capital segons van informar en el moment de la fusió. En l'accionariat de l'IVI també participa l'empresari Carlos Bertomeu, CEO i president de l'aerolínia valenciana Air Nostrum, franquiciada de Iberia per a vols regionals, i de l'operador ferroviari Iryo, on té com a socis a Trenitalia i Globalvía. Bertomeu va entrar en el capital de l'IVI per amistat amb els doctors Remohí i Pellicer, que al seu torn van donar suport financerament a Bertomeu quan el 2014 va fer el pas de quedar-se amb la majoria de l'aerolínia valenciana fundada per la família Serratosa. Entre els tres van cobrir l'ampliació de capital de 25 milions llançada per reestructurar la societat i Pellicer i Remohí en van prendre cada un una participació del 15% que encara conserven en el dia d'avui.

KKR puja la licitació a 3.000 milions

L'operació que ha fructificat ara amb l'entrada de KKR en el capital d'IVI-RMA Global amb una participació del 80% i el desemborsament de 3.000 milions d'euros es va posar en marxa a finals de 2021. L'objectiu era donar entrada a un nou un soci inversor, financer o industrial, per impulsar la multinacional. En aquell moment es va manejar un import inicial de 1.500 milions d'euros.

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va autoritzar la venda amb compromisos el passat 21 de desembre i ha estat ara quan el nou propietari, KKR Inception Bidco, ha fet efectiva l'operació. Per aconseguir el 80% d'IVI-RMA Global, KKR va haver de pujar la licitació a 3.000 milions per imposar-se als altres fons finalistes: Cinven, en aliança amb el nord-americà Amulet Capital, i Nordic Cap. A la subhasta organitzada per Morgan Stanley també es van presentar Carlyle, CVC, Permira o PAI.

Els doctors Remohí i Pellicer, juntament amb Carlos Bertomeu, ja han començat a reinvertir els recursos captats amb la venda. Una de les operacions que han dut a terme ha estat la seva entrada com a accionistes a Suiters, la divisió de colivings impulsada per grup alacantí Marjal. L'operació es va formalitzar el maig passat amb una nova societat creada pels tres socis com a vehicle per emprendre aquesta inversió. Els altres dos terços del capital de Suiter es reparteixen a parts iguals entre el fundador, Grup Marjal, i el family office català Grup Tasmània.