Cola-Cao ha comprat el 50% de Cacaolat. O per a més concreció, Idilia Foods (propietària de Cola-Cao) ha tancat un acord amb Damm (propietària de Cacaolat) per compartir a parts iguals aquest històrica marca de batuts de xocolata amb fàbrica a Santa Coloma de Gramanet. D’aquesta operació en surt “el grup més gran de batuts d’Espanya”, segons confirmen els dos grups industrials en sengles comunicats.

Fins 2021, Damm (presidida per Demetrio Carceller) compartia la propietat de Cacaolat amb Cobega (liderada per Sol Daurella, presidenta de Coca-Cola Europacific Partners) però, precisament tres anys després de gestionar la companyia de batuts en solitari, Damm s’ha buscat un altre soci, idilia Foods, de la família Ferrero, fabricant del conegut Cola-Cao.

L’operació només està pendent de l’aprovació de la Comissió Nacional dels Mercats i Competència (CNMC). Cacaolat unirà a les seves marques icòniques (Cacaolat, Letona, i Laccao) la gestió, comercialització i distribució de les marques de batuts ColaCao Energy, ColaCao Shake i Okey.

Cacaolat mantindrà la fàbrica de Santa Coloma de Gramanet però seguirà operant de manera independent a les ordres de l'equip directiu liderat pel seu director General, Josep Barbena. En els comunicats subratllen que l'objectiu de l'operació  és accelerar encara més el creixement en el mercat dels batuts lactis a escala nacional i internacional.

Fins ara, el consell d'administració de Cacaolat està presidit per Ramon Agenjo, que també és conseller de Damm i que properament presidirà el lobby empresarial Barcelona Global. Arran d'aquesta operació es modificarà la composició del consell.

L'any 2023, Grup Cacaolat va facturar 82 milions d'euros, que suposen un creixement del 12,8%, respecte 2022, i va ocupar a 225 persones. En els últims exercicis, la facturació va caure fins al 2020, però va repuntar des de la pandèmia: 61,8 milions d'euros (2018), 59 (2019), 44 (2020), 53,5 (2021), 73 (2022) i 82 milions (2023), segons les dades consultades per ON ECONOMIA.

Per la seva banda, Idilia Foods engloba marques tan conegudes com ColaCao, Nocilla, Paladín i Okey. A Espanya, ocupa més de 330 persones i va facturar 194 milions d’euros l’any 2023.

Antonio Ferrero Jordi presideix el consell d'Idilia Foods des del març del 2021, quan va substituir el seu germà Ignacio en arribar a l'edat màxima que estableixen els estatuts interns per a aquest càrrec. El 2015, l'antiga Nutrexpa es va segregar en dos grups: Idilia Foods, propietat de cinc germans Ferrero, que va concentrar marques relacionades amb la xocolata, com Nocilla i ColaCao, i Adam Foods, de la família Ventura, un gegant de les galetes, amb marques com Cuétera i Artiach. Tot i que estan emparentats, les desavinences entre els membres de la tercera generació van dur a l'escissió.