El celler Raventós Codorniu ha assegurat aquest dimarts que no prendrà mesures laborals com la presentació d'expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) pels problemes ocasionats per la sequera, com si ha succeït al grup Freixenet. La situació de sequera és una preocupació també per a les caves Raventós Codorniu, però "afortunadament, tenim un altre escenari empresarial", han assegurat a ON ECONOMIA, fonts de la companyia. "Sortosament, no es preveuen mesures d'aquesta repercussió a Raventós Codorníu, malgrat la situació volàtil per la qual passa el sector", han manifestat.

En aquest sentit, el grup Codorniu admet que ha fet aprovisionament de raïm per poder assegurar l'elaboració de cava i la seva distribució tant a Espanya com als mercats internacionals. "Tenim el producte assegurat per als anys vinents", afegeixen. Argumenten també que les raons per poder fer front a aquesta situació de sequera i als seus impactes "que tothom comparteix" és que a Raventós Codorniu s'ha fet "una bona gestió interna del negoci, una bona planificació en la compra de raïm i s'han mantingut i potenciat els contractes estables amb més de 300 famílies de viticultors del Penedès durant generacions".

Aquesta estratègia ha permès, segons manifesten, arribar a l'actual situació amb un bon i positiu posicionament empresarial, que es reflecteix en un creixement de vendes a un dígit i de doble dígit en el resultat operatiu (ebitda) versus any anterior. A l'espera que el grup concreti aquests percentatges i les dades que hi ha al darrere en el balanç del primer semestre del seu exercici fiscal (a juny de 2024), el grup es remet als resultats de l'exercici 2022-2023, en què va registrar un increment de les vendes del 4%, fins a 227 milions d'euros i un creixement del 16% en el resultat operatiu, "els millors resultats de la dècada", van reconèixer. "És una mostra de la bona salut amb què operem com a empresa", defensen.

Actuar en la situació de Freixenet

Des de fa mesos el sector del cava adverteix de la reducció de la producció, i la situació que s'ha creat a Freixenet, celler del grup alemany Henkell Freixenet, ha disparat les alarmes aquest dilluns, després que el grup anunciés que l'extrema situació empresarial l'abocava a presentar un ERTE per a 615 empleats. El grup va explicar que l'ERTO per força major és una mesura excepcional que s'emmarca en l'actual context de crisi provocada per la falta de raïm derivat de la forta sequera que ha afectat el sector des de 2021, amb especial afectació el 2023 a la zona del Penedès. "La mesura, implementada com un exercici de responsabilitat, té per objecte garantir l'operativitat del negoci i preservar l'ocupabilitat per poder fer front a causes externes i de força major provocades per la greu sequera", va destacar Freixenet.

Aquest dimarts, el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) del govern d'Espanya ha dit que té previst reunir-se amb Freixenet, per fer front a la situació. "La producció de cava està situada a Catalunya en una zona on més afectada és per la sequera. Des de fa mesos el sector del cava adverteix de la reducció de la producció, per això s'estan analitzant mesurades", ha assenyalat Fernando Miranda.

Freixenet ja va advertir dels problemes que travessava a Catalunya, fa poc dies, quan va comunicar els seus resultats anuals. El grup va palesar la seva "preocupació" a causa de la incertesa provocada per la manca de raïm derivada de la forta sequera que ens afecta des del 2021 i amb especial afectació el 2023 a la zona del Penedès”, va afirmar Pedro Ferrer, co-conseller delegat del grup Freixenet. Ferrer concretava que, “veient que la demanda mundial de cava està creixent i que no podem produir prou ampolles per satisfer-la adequadament a curt termini, la situació serà realment complicada a tots els nivells". "És per això, afegia, que treballem conjuntament amb el sector per garantir la sostenibilitat de l'ecosistema que suposa el cava i la seva importància fonamental al territori”.

El grup va tancar l'exercici 2023 amb uns ingressos de 1.230 milions d'euros (exclosos els impostos especials), gràcies a l'increment de l'11% de la marca de prosecco Mionetto i del 4% amb el cava Freixenet. Mentre que, la venda de vins va caure un 8% l'any passat.

CCOO demana mesures 

CCOO de Catalunya ha demanat aquest dimarts a la direcció de Freixenet que retiri l'expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO), que va presentar ahir i que afecta fins a 615 persones, i que s'assegui a negociar les mesures a prendre per afrontar la situació del sector, "salvaguardant l'ocupació". Segons el sindicat, CCOO està denunciant des de fa mesos la situació que pateix el sector del cava a causa de la sequera que està afectant greument els cultius de vinya. CCOO reitera que fa diversos anys que les veremes estan sofrint la falta de pluges i el canvi climàtic i, segons sembla, aquestes dificultats es mantindran en el futur. Per això, el sindicat demana al Consell Regulador del Cava que treballi conjuntament amb tots els agents que componen el sector per buscar les solucions necessàries i flexibilitzar el marc normatiu per a l'elaboració del cava, a causa de la situació de sequera.

Davant aquest escenari, CCOO considera "crucial" ajustar el reglament d'elaboració del cava i dotar-lo de la flexibilitat que tenen altres denominacions d'origen del país i d'àmbit internacional per pal·liar els problemes que implica la sequera. "Això és fonamental per preservar el futur del sector i l'ocupació de les persones que hi treballen", continua el comunicat de CCOO, que considera que és un canvi que hauria d'aplicar-se en situacions excepcionals com l'actual per no perjudicar els treballadors ni la qualitat del producte.