CaixaBank i Sabadell seran els bancs encarregats de gestionar els comptes de la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) durant els dos anys vinents. Aquestes dues entitats s'han imposat a Santander i BBVA, que també han licitat per elles, en presentar una suculenta oferta. En concret, remuneracions del 3% i més.

El contracte que ha firmat l'organisme que presideix Cani Fernández amb aquests dos bancs és molt diferent del de 2021, perquè a diferència de llavors, la CNMC es podrà beneficiar ara de la pujada de tipus d'interès, una cosa que de moment no està podent fer els particulars. La gran banca només està pagant pels dipòsits les empreses o clients d'alts patrimonis.

Tant és així, que la mateixa CNMC (que se'n beneficiarà ara) ha iniciat una investigació -després de la petició del Govern- per esbrinar per què els grans bancs no estan pagant als petits estalviadors pels seus dipòsits un any després que pugessin els tipus d'interès per primera vegada en 11 anys.

La vicepresidenta, Nadia Calviño, va ser qui va revelar fa només uns dies que havia demanat a Competència i al Banc d'Espanya un informe per analitzar si existeixen "possibles factors que estiguin impedint a la gran banca espanyola de remunerar els dipòsits als clients minoristes". I tot això, només uns dies després que la mateixa presidenta de CNMC qüestionés si la banca s'havia posat d'acord per no fer-ho.

Santander i BBVA es queden fora

El d'aquest 2023 serà el segon contracte que la CNMC firma amb la banca per a la gestió dels seus comptes, el primer d'ells es va tancar el 2021 i se'l van repartir CaixaBank i BBVA. En el nou repetirà CaixaBank, que s'ha adjudicat un dels tres lots que licitava, el de quatre comptes corrents per a la gestió dels fons propis de l'organisme, que tenen un saldo mitjà superior als 8,5 milions d'euros, segons es desprèn del contracte consultat per ON ECONOMIA.

Sabadell, que s'estrenés ara com a banc de la CNMC, s'ha quedat els altres dos lots. El primer està integrat per set comptes corrents on l'organisme cobra taxes i sancions. I el segon, per uns altres dos comptes corrents operatius per a la recepció dels fons de finançament. En total, nou comptes que tenen un saldo mitjà de gairebé 2 milions d'euros.

La gran novetat de tots aquests contractes és la retribució dels comptes, una cosa que el 2021 va ser impossible negociar amb els tipus d'interès en negatiu. La CNMC ha elegit, de fet, els bancs que més li pagaran, ja que els altres dos requisits eren, tenir una app mòbil i un interlocutor amb més de quatre anys d'experiència, una cosa bastant fàcil de complir per part d'aquests bancs.

"La retribució dels comptes, que constitueix un dels criteris de valoració per a tots els lots, es referencia a l'euríbor a un mes més el diferencial negatiu ofert per l'entitat adjudicatària", explica l'organisme públic en la licitació. El banc que dirigeix César González-Bueno va oferir a la CNMC pel lot dos i tres una retribució sobre l'euríbor a un mes del -0,50%.

És a dir, que si aquest índex és ara al 3,46%, Sabadell pagarà un 2,96% a Competència pel saldo que hi hagi en compte. Una oferta molt més suculenta que la dels competidors, ja que CaixaBank va licitar també per aquest lot oferint per l'euríbor a un mes un diferencial del -3%, BBVA -1,50% i Santander un -0,99%. El que ha fet que Sabadell hagi sortit vencedor d'aquests contractes.

On sí que ha tornat a sortir guanyador CaixaBank és en la gestió del primer lot, format per quatre comptes. El banc que dirigeix Gonzalo Gortázar ha presentat aquí una oferta molt més atractiva sobre l'euríbor a un mes, en concret, -0,25%. Per la qual cosa pagarà a la CNMC un 3,2% pel saldo que hi hagi en aquests comptes.

La CNMC es cobreix per si baixa l'euríbor

Com que aquest índex fluctua molt -de fet, ha estat en terreny negatiu fins a l'any passat- la CNMC es cura en salut i introdueix una clàusula al contracte amb els bancs, "en l'hipotètic cas que en algun moment en la durada del contracte la suma del valor de l'euríbor a un mes juntament amb el diferencial ofert per l'entitat adjudicatària tingués com a resultat un valor negatiu, la remuneració seria del 0%". Evitant així que li sortís a pagar.

Així mateix, Competència estableix que serà el dia 1 de cada mes quan l'entitat financera adjudicatària, realitzi i remeti per mitjans electrònics a la CNMC la liquidació dels interessos de cada un dels comptes, indicant el saldo mitjà mensual del mes anterior (al qual correspon l'esmentada liquidació). Així mateix, dins dels deu primers dies naturals del mes següent a què es refereixin, l'entitat financera procedirà a carregar en cada compte els interessos generats el mes anterior.

CaixaBank i Sabadell han firmat aquests contractes per un termini de 24 mesos, a comptar des del 10 d'agost d'aquest 2023, encara que hi podria haver una pròrroga d'uns altres 12 mesos. De fet, el contracte que ja tenia en vigor la CNMC amb CaixaBank i BBVA va vèncer al febrer i està prorrogat fins a principis d'agost, quan començarà a funcionar el nou.