El conseller delegat de Cellnex, Marco Patuano, ha anunciat aquest dimarts que l'agència de qualificació S&P ja ha atorgat el grau inversor a la companyia, el que suposa avançar en nou mesos la consecució d'aquest 'ràting', ja que l'empresa confiava a obtenir-ho, com a màxim, a finals d'aquest any. El directiu ha explicat que la consecució d'aquest 'ràting' es deu al "compromís de mantenir-se racional" i de tenir una "assignació de capital clara" i "prudent".

Durant la junta general d'accionistes que va tenir lloc el juny passat, la presidenta no executiva de Cellnex, Anne Bouverot, va assenyalar que una vegada que la companyia obtingués el grau inversor per part de S&P es revisaria la política de remuneració als accionistes amb l'objectiu d'augmentar el dividend.

En aquest sentit, Patuano ha assegurat davant dels inversors en el marc de la seva Capital Markets Day que "és el moment de collir" i "d'obtenir resultats" després de presentar el nou full de ruta de la companyia. Aquesta nova estratègia contempla pagar als accionistes, almenys, 3.000 milions d'euros en dividends entre 2026 i 2030, així com un pla d'inversió de 7.000 milions per mantenir el creixement inorgànic.

"Hi haurà diners allà i els diners es destinaran principalment al rendiment per als accionistes", ha afegit Patuano, que els ha agraït la paciència durant la fase d'inversió realitzada per la companyia. Per la seva part, la presidenta no executiva de Cellnex, Anne Bouverot, ha assenyalat que la companyia és al camí de generar "molt més capital" i que "s'asseguraran que retornen una quantitat significant" als inversors.

Evolució

Patuano també ha explicat que la nova fase en què entra la companyia "no és una revolució del projecte", sinó que es tracta sol d'una evolució. "És la fase dos normal del projecte i és un capítol industrial", ha matisat el directiu. També ha assenyalat que si l'empresa hagués continuat fent el mateix no s'haguessin assolit els objectius de 2025, mentre ha destacat que treballen en la generació de valor per als accionistes i que, com a conseqüència, el 2027 el flux lliure de caixa serà vuit vegades superior al de 2023.

Així mateix, ha definit aquesta generació de valor com l'"estrella polar" que guia el projecte, i que part dels 7.000 milions restants en els plans de l'empresa es destinaran a inversions amb aquest objectiu, mentre que la resta anirà a recompra d'accions i dividends extraordinaris.

Patuano també ha apuntat que l'objectiu de la companyia és mantenir la ràtio d'endeutament entre 5 i 6 vegades davant el benefici brut d'explotació (Ebitda), ja que necessiten un "grau d'inversió permanent" però amb flexibilitat per poder invertir en oportunitats atractives o ser més prudents si el mercat el requereix.

Més eficiència i dificultat per comprar terrenys

Patuano ha destacat la necessitat que l'empresa guanyi una eficiència més gran per equiparar-se a alguns dels seus competidors en aquest sentit. D'altra banda, ha reiterat que Cellnex "no és una fàbrica de M&A" --operacions corporatives, per les seves sigles en anglès--, pel que ha recalcat que el creixement de la companyia no pot ser sempre inorgànic.

"El creixement ve perquè fas una cosa diferent, i el mateix és per a l'eficiència, que venen de molts petits ajustaments que fas a la maquinària", ha afegit. A més, ha considerat insuficient que la companyia tan sols pugui assolir el 20% en la propietat dels terrenys on s'ubiquen les seves torres i ha atribuït aquestes dificultats a la complexitat del mercat immobiliari europeu.

"Mai no arribarem al 70% o al 45%. Això és Europa", ha dit amb referència que dos dels seus competidors nord-americans compten amb aquests percentatges, mentre ha explicat que a Europa és més difícil comprar els terrenys a causa que existeix una legislació immobiliària que ha definit d'"increïblement complexa".

En aquest sentit, el nou full de ruta de la companyia contempla la creació d'un vehicle especialitzat per a l'adquisició de terrenys a determinats països, el qual comptarà inicialment amb 10.000 emplaçaments i en el qual no es descarta l'entrada d'accionistes minoritaris a la seva capital. Patuano ha explicat que aquesta estratègia és un "element defensiu" davant de les dificultats del mercat immobiliari europeu.

Així mateix, ha afegit que és una manera de millorar l'eficiència, ja que hi haurà una societat dedicada a la compra de terres i no haurà de dividir el seu temps amb altres tasques del "dia a dia". "Això no vol dir que hàgim de comprar tots els terres del planeta. Hem de comprar els terres amb més valor on tenim les torres més valuoses", ha dit.