La inestabilitat política entorn del referèndum de 2017 continua passant factura a Catalunya en forma de pèrdua d'empreses. El degoteig que va començar fa ja una dècada amb l'inici del procés va assolir màxims en 2018 i cinc anys després es manté, encara que a menor intensitat. El 2022 van ser 845 empreses les que van marxar de Catalunya per establir-se en una altra comunitat, molt per sobre de les 627 que van recórrer el camí invers per domiciliar-se en alguna de les quatre províncies catalanes. La diferència torna a situar a Catalunya com el territori amb el pitjor saldo negatiu en canvis de domicili societari, una situació que es repeteix any rere any sense interrupció des d'almenys 2015. La foto és radicalment diferent a la de la Comunitat de Madrid, una de les poques regions que no ha parat d'atreure exercici després d'exercici a més empreses de les que perd durant aquell mateix període. L'any passat, la regió que presideix Isabel Díaz Ayuso va veure partir a 1.433 empreses, però va rebre el 1.765 des d'altres regions, la qual cosa dona un guany net de 332 empreses més deslocalitzades a Madrid.

Així consta en l'últim estudi publicat per la plataforma d'información mercantil Informa amb les dades recopilades de registres oficials. La firma elabora aquests estudis de canvi de domicili empresarial arran de l'augment de sortides de Catalunya i com a termòmetre de la capacitat d'atracción i el dinamisme empresarial d'una comunitat. Els seus informes emesos des de 2015 reflecteixen que només les Balears a més de la Comunitat de Madrid han estat capaces de mantenir un saldo positiu constant en captar més empreses de les que perden. Cataluña i Castella i León, al contrari, tanquen exercici després d'exercici en negatiu.

Més de 5.000 empreses perdudes

En el cas català, la sagnia acumulada és de 5.029 empreses al llarg dels últims en vuit anys, una situació que contrasta amb les 5.021 que la Comunitat de Madrid ha guanyat en el mateix període.

El gruix de l'èxode empresarial català es va produir entre 2017 i 2018, coincidint amb els mesos previs i posteriors a la declaració unilateral d'independència. El 2017 van sortir 1.863 empreses i el 2018, 2.812. Davant això, amb prou feines es van instal·lar a Catalunya 516 i 509 empreses respectivament procedents d'altres regions. Per tant, en només dos anys, Catalunya va patir la pèrdua de ni més ni menys que 3.308 empreses.

Amb tot, la tendència dels últims anys ha anat gradualment a la baixa i les 218 empreses perdudes l'any passat suposen la xifra més baixa en vuit anys.

Entre 2017 i 2018 Catalunya va patir la pèrdua de 3.308 empreses

A més de Madrid, només Balears ha aconseguit tancar cada exercici amb més empreses que l'anterior, amb un guany acumulat des de 2017 de 447 empreses. Tanmateix, la segona regió que més saldos positius acumulats empresarials registra des de 2015 és la Comunitat Valenciana, que al costat de Madrid va ser una de les principals comunitats de destí de les empreses que van sortir de Catalunya entre 2017 i 2018, amb CaixaBank o Sabadell com a principals exponents. En concret, la valenciana va sumar 495 empreses només en aquells dos anys.

Segons les dades d'Informa, Madrid ha tornat a ser el 2022 la comunitat amb más atractiu per a les empreses atenent als moviments d'entrada i sortida. De les 1.765 firmes que van decidir instal·lar-se allà l'any passat, 182 procedien de Catalunya, que va ser el primer territori emissor de deslocalitzacions a favor de Madrid. La Comunitat Valenciana, amb 102 empreses, i Andalusia, amb 106, van ser les altres destinacions preferides per les empreses que van sortir de Catalunya l'any passat.

La Comunitat Valenciana va ser de fet la segona regió amb un millor saldo empresarial el 2022 en acabar l'any amb 40 societats més que l'exercici anterior. En el seu cas, va aconseguir portar 491 societats davant les 451 que van fer les maletes. Andalusia, amb una diferència positiva de 34 societats, va ser la tercera regió més beneficiada per la mobilitat empresarial entre regions l'any passat.

En el costat contrari acompanyen a Catalunya descapitalització empresarial les comunitats d'Aragón, que va perdre 67 empreses més de les que va aconseguir atreure, i Castella i Lleó, amb un saldo negatiu de 59.

Unes vendes agregades de gairebé 700 milions d'euros

Si es té en compte la xifra de negoci agregada per les societats que van canviar de domicili el 2022, la pèrdua d'empreses patida per Catalunya representa un volum de negoci de 693 milions d'euros. Entre les que van marxar rumb a Madrid hi ha Abertis Autopistas i Abertis Infraestructuras, la facturació conjunta del qual supera els 970 milions d'euros.

Només Andalusia va patir un perjudici major malgrat que en aquest cas el saldo d'entrades i sortides d'empreses és positiu. La raó, segons expliquen els autors de l'estudi, és que entre les 524 societats mercantils que van marxar d'Andalusia l'any passat n'hi havia dos que sumen más de 1.000 milions d'euros de facturación.

Es tracta d'Oliva Petroleum, amb unes vendes anuals superiors a 839 milions, i Societat Financera i Minera SA, la facturació de la qual depassa lleugerament els 182 milions. En ambdós casos la regió de destí va ser Madrid, el govern del qual presumeix d'aplicar una política fiscal comparativament més avantatjosa que la resta de CCAA per atreure inversions, empreses i grans patrimonis que passen a tributar allà.