El president de BBVA té clar que el context d'incertesa continuarà sent elevat aquest any, des del punt de vista geopolític, per la invasió de Rússia a Ucraïna i la seva conseqüència en els preus, com des del punt de vista financer, després de la caiguda de Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank, i el posterior rescat de Credit Suisse i Fist Republic, tot en menys d'una setmana.

"En els últims dies hem vist fortes caigudes als mercats, inclosa la nostra acció, provocades per circumstàncies particulars de determinats bancs als Estats Units i Europa", comentava Carlos Torres durant la junta d'accionistes celebrada aquest divendres a Bilbao, on reconeixia que la incertesa i la volatilitat de les borses seguirà present. Malgrat això, encara el 2023 "amb confiança".

L'executiu explicava que la incertesa dels mercats també és conseqüència dels efectes de segona ronda de la guerra, en concret, de l'elevada inflació, que és la més elevada dels últims 25 anys i està suposant un enorme repte per a les famílies en reduir el seu poder adquisitiu, especialment el d'aquelles més vulnerables. Per combatre aquesta inflació tan alta, i mitigar el dany, els bancs centrals han pujat els tipus d'interès "amb una rapidesa desconeguda fins ara", la qual cosa suposa una càrrega addicional per a l'economia familiar, reconeixia.

I en aquest context, Carlos Torres entén que poden veure's tipus d'interès "més alts i per més temps", encara que la volatilitat financera dels últims dies després de les fallides d'alguns bancs han canviat les expectatives que té el mercat. Si bé, fins fa només uns dies es donava per fet que els tipus assolirien el 4% abans de l'estiu i ara es preveu que el Banc Central Europeu freni el seu ritme de pujades.

Amb tot, el president de BBVA cree que les dades econòmiques recents "són millors de l'esperat fa tan sols uns mesos", tant a Europa com als Estats Units, per la robustesa del mercat laboral, les menors tensions a les cadenes de subministrament i la moderació dels preus de les matèries primeres. I això és positiu. A Europa, l'estabilització dels preus de l'energia per la diversificació del subministrament i un hivern més suau de l'esperat "ha estat crucial".

També la flexibilització de les polítiques contra el Covid fan que la Xina es recuperi més fort i a tot això millora les perspectives per a 2023, amb previsions de creixement a l'alça a pràcticament tots els països on BBVA té presència, explicava. A Espanya, l'economia resisteix millor del previst. "El creixement es podria fins i tot estar accelerant en aquest primer trimestre de 2023 respecto al final de 2022".

Això s'explica amb l'adaptació de l'economia davant de l'increment en el preu de l'energia, la utilització de part de l'estalvi acumulat durant la pandèmia i les millors perspectives en l'economia global. Doncs, tot i que encara persisteixen alguns riscos, les últimes previsions de BBVA Research apunten a un creixement del PIB de l'1,6% el 2023 davant l'1,3% anterior.

Quant a la borsa, Carlos Torres presumia que tenint en compte l'any 2022 i també els dies transcorreguts el 2023 fins avui (només en l'última setmana ha perdut un 11% del seu valor) el retorn als accionistes augmenta fins i tot 28% i des de 2019, la rendibilitat total per als accionistes ha estat del 65%. "Aquesta xifra és molt més gran en BBVA que la dels competidors. El nostre 65% compara amb un 30% per a l'índex Stoxx 600 de bancs europeus, i amb tan sols un 7% en el cas dels bancs espanyols".