232 projectes, 50 empreses spin-off i 180 milions d’euros són algunes les xifres que ha assolit el programa CaixaImpulse de la Fundació La Caixa en només una dècada. Aquest programa s’emmarca dintre de la convocatòria d’ajuts a projectes d’innovació en la salut de la Fundació amb la col·laboració de Criteria Bio Ventures.

En un acte aquest dilluns al Palau Macaya de Barcelona, ha reunit Àngel Font, subdirector general d’Investigació i Beques de la Fundació La Caixa, i Pablo Cironi, director de Criteria Bio Ventures per fer balanç d’aquests 10 anys. A més, els han acompanyat Laura Sampietro-Colom, adjunta d’Innovació de l’Hospital Clínic Barcelona i mentora del programa, Alícia Martínez, CEO de Time is Brain, José Carlos Pulido, CEO d’Inrobics i Rubén Molina, CEO d’Innitius, tots tres beneficiaris de les ajudes.

Un programa per fomentar solucions reals

CaixaImpulse té com a objectiu que els avenços del món mèdic i acadèmic tinguin una aplicació i repercussió al món real i esdevinguin solucions per als pacients de diferents patologies. Des de la seva creació l’any 2015, la Fundació La Caixa hi ha destinat 24,8 milions d’euros per donar suport a la transferència del coneixement científic al mercat. Enguany, té un pressupost de 5 milions d’euros xifra que es preveu que vagi a l’alça en els pròxims anys.

Com ha expressat Àngel Font, “el programa fa de pont entre el procés d’investigació i el de comercialització amb tres grans eixos: finançament, ajuda experta i formació”. És l’etapa de creació i investigació que es coneix com a vall de la mort i que, des de CaixaImpulse s’intenta revertir.

infografia 10 anys caixaimpulse vall de la mort cat
Activitat i resultats de CaixaImpulse a l'ecosistema d'innovació en salut. Foto: Fundació La Caixa.

Ho fa promovent que els projectes madurin i captin finançament extern per portar la innovació del laboratori fins al pacient. Des que es va crear la iniciativa, s’han aconseguit més de 180 milions d’euros de finançament addicional, el que ha multiplicat per 7 els fons de la Fundació en aquest projecte. 

Convocatòries per a diversos àmbits biomèdics i tecnològics

Els projectes seleccionats al llarg d’aquesta dècada per un comitè d’experts, reflecteixen una àmplia gamma d’àmbits temàtics i de negoci. Des de projectes tecnològics mèdics fins a teràpies i diagnòstic clínic. Aquesta diversitat respon no només a les prioritats científiques sinó amb l’aposta del programa per impulsar solucions transformades que abordin necessitats mèdiques no cobertes i millorin la qualitat de vida dels pacients. A tot l’Estat s’ha donat sortida a 200 projectes i a Portugal a 32.

Suport econòmic però també de mentoria

A més del suport econòmic, els investigadors també tenen el suport de mentoria, per poder traçar un full de ruta i gaudir d’un acompanyament en totes les fases del desenvolupament del seu producte. 

Hi ha més de 20 professionals entre els quals destaca Laura Sampietro, subdirectora d’Innovació de l’Hospital Clínic, que ha explicat la importància de la seva figura com a guia per traspassar idees al pla executiu i fer d’enllaç entre el món de la investigació i el mercat. Sampietro ha remarcat l'evolució del sector: "Quan vaig començar, el tema de la innovació era un desert amb algun oasi, però en 10 anys s’ha convertit en un bosc”.

10 anys caixaimpulse 2

Un moment de la trobada amb mitjans pels 10 anys de CaixaImpulse. Foto: David Campos / Fundació La Caixa

Del laboratori al pacient: casos d’èxit

Un dels projectes que destaca per la seva capacitat innovadora és Time is Brain, de BraiN20®, creat des de l’Hospital Germans Trias i Pujol. La iniciativa es basa en un dispositiu mèdic portàtil que permet monitorar en temps real la viabilitat del cervell després d’un ictus. Això serveix per obtenir informació clau de l’estat del cervell i poder accelerar la presa de decisions. La seva CEO i cofundadora, Alicia Martínez-Piñeiro, ha expressat que gràcies al suport del programa, s’ha pogut tirar endavant i ara, el següent pas, és que la tecnologia s’apliqui a altres patologies.

Un altre cas d’èxit és el projecte Inrobics, basat en la robòtica social i la intel·ligència artificial aplicada a la rehabilitació física i cognitiva, especialment en l’àmbit pediàtric i geriàtric. Un dels seus fundadors, José Carlos Pulido, ha explicat que aquesta tecnologia es basa en un robot que s’adapta a les persones per millorar el seu estat físic i cognitiu. Així, s’aconsegueix millorar l’adherència als tractaments de rehabilitació tant en els nens com en gent gran.

Per últim, el projecte Innitius també s’ha beneficiat del programa. Aquesta iniciativa consisteix en un dispositiu mèdic capaç de mesurar el coll d’úter i prevenir-ne danys a l’hora de donar a llum. “A partir d’ones de torsió es pot millorar el diagnòstic precoç i l’atenció personalitzada en parts prematurs” ha indicat Rubén Molina, líder del projecte. Ara, es troben a punt de llançar al mercat tant nacional com internacional la seva tecnologia.

Amb tot, el programa CaixaImpulse també es reflecteix en la creació de més de 285 llocs de treball qualificats i en la millora directa de la salut de més de 3.180 pacients. Tot, generant un flux de coneixement entre la recerca i la pràctica clínica i impulsant investigació que genera valor social i econòmic.