CaixaBank ha traslladat uns 1.000 treballadors de BPI, la seva filial portuguesa, a l'edifici 'Monumental´ ubicat en el centre de Lisboa. El banc va llogar aquest immoble a Merlin Properties a l'estiu de 2021, però no ha estat fins ara quan ha realitzat la mudança perquè ha dut a terme una important reforma durant any i mig, en la qual ha fet les oficines més espaioses i sostenibles.

L'històric edifici, d'11 plantes i 14.000 metres quadrats, allotja ara l'àrea de gestió d'actius, assegurances i plans de pensions, CaixaBank Equipment Finance o CaixaBank Payments & Consumer, a més de la comissió executiva del consell d'administració, que fins fa poc s'ubicaven en altres edificis de la capital portuguesa.

Amb aquests canvis, el banc que presideix João Pedro Oliveira i Costa divideix els serveis centrals de BPI a Lisboa en només dos edificis. El ja citat, Monumental i Casal Ribeiro 59, a la zona de Praça do Saldanha. El domicili social i la seu continua sent a Porto, a l'Avinguda dona Boavista 1117 on també concentren bona part de la plantilla. És aquesta ciutat, a més, el banc també disposa d'un altre edifici ubicat a Saudade.

A més de reorganitzar els serveis centrals, el que li ha permès buidar alguns locals, BPI (Banc Portuguès d'Investimento) també ha reduït la seva estructura el 2022, tancant oficines (unes 24) i retallant personal (un centenar de persones). De manera que va tancar l'últim exercici amb menys de 4.400 treballadors i 325 sucursals.

Actualment, el banc portuguès està negociant -a nivell sectorial- un augment de salari per als seus treballadors, encara que de manera individual ja ha dut a terme dues pujades. Fonts properes a l'empresa expliquen que el 2022 van elevar els salaris més d'un 1% i aquest 2023 un altre 4%. Això ha fet que, pesi explicar amb menys treballadors, les despeses de personal s'hagin reduït lleugerament (un 1%) fins als 260 milions d'euros, segons reflecteixen els seus comptes.

BPI -on CaixaBank va aterrar el 2017 a través d'una opa que li va deixar el 84,5% del capital a les seves mans i que va acabar de completar el 2018, quan va aconseguir el 100% de les accions- ha aportat al grup català un benefici de 272 milions d'euros pel seu negoci a Portugal, sense comptar amb Angola on també és present.

El banc, en cinquè privat més gran del país, destaca en els seus últims resultats que acaba de tancar un exercici rècord en hipoteques i dipòsits. El 2022, va elevar els dipòsits de clients un 5% fins als 30.300 milions, de fet, aquests dipòsits representen el 79% del seu actiu i constitueixen la seva principal font de finançament, expliquen. També va disparar un 11% la contractació d'hipoteques, la qual cosa porta la seva cartera de crèdit als 29.200 milions d'euros.

Amb tot, el benefici de CaixaBank a Portugal va augmentar un 60% l'any passat, més que el de Bankinter -que també és present al país lusità i el va elevar un 50%, fins als 72 milions- i que el del Santander. El banc d'Ana Botín va incrementar menys els seus guanys percentualment (un 16%) però els seus beneficis són més grans que els dels dos bancs junts. L'any passat va guanyar 534 milions d'euros al país veí.

Santander Totta s'ha convertit al banc privat més gran del país per actius i crèdits a particulars després d'absorbir al banc que li dona nomena (Totta), el Banc Crèdit Predial Português, el Banc Internacional de Funchal i la filial del Banc Popular a Portugal. L'entitat, presidida per Pedro Castro i Almeida, explica amb gairebé 5.000 empleats i unes 380 oficines després de dur a terme un importar-te pla de reestructuració en els últims dos anys que li ha permès reduir costos un 11% en un 2022. El grup va carregar en els comptes de 2021 una dotació de 165 milions per fer front a aquests ajustaments.

Malgrat liderar el mercat, Santander Totta ha perdut clients i negoci. De fet, ha tancat l'any amb 2,9 milions de clients, un 4,5% que el 2021. El que també ha provocat que el seu volum de préstecs es redueixi un 0,5% en el conjunt de l'any, fins als 40.000 milions.

Sota aquest escenari, i atès el context de pujades de tipus d'interès, la filial lusitana del banc Santander acaba de llançar cinc dipòsits al mercat que remuneren al 2% per accelerar la captació de clients. De fet, Santander va llançar aquesta ofensiva comercial a Portugal a penes dos dies després que ho fes Bankinter.

Bankinter també s'ha llançat a captar clients llançant el 'Dipòsit Benvinguda' amb què paga un 1,75%. El banc va entrar a Portugal el 2017, després de comprar a Barclays el seu negoci de banca privada i banca corporativa al país lusità. També va adquirir el negoci d'assegurances, però aquí es va aliar amb Bankinter. El seu primer any, el benefici va ser de 31 milions i l'últim de 78 milions, per la qual cosa s'ha més que doblegat. De fet, la seva contribució al resultat grupal és del 14%, major que en CaixaBank o Santander.

El banc destacava en la presentació de resultats que el volum de negoci gestionat no ha deixat de créixer des que van arribar a Portugal. Aquest negoci, sumats recursos, dins i fora de balanç, i inversió, assoleix els 18.200 milions d'euros, versus els 11.400 milions de 2017.