CaixaBank es va coronar el 2022 com el rei de les hipoteques en disparar en més d'un 100% la concessió de préstecs per comprar una casa. Però durant 2023, en un context marcat per l'alta inflació i els tipus d'interès a l'alça, ha estat una de les protagonistes en cas contrari, de patir una forta patacada de gairebé el 35%, igual com el Banc Sabadell.

La firma d'hipoteques va caure més d'un 20% a Espanya durant 2023 i la quantia un 3%, registrant així les pitjors dades en gairebé una dècada, segons les xifres publicades pel Consell General del Notariat. L'elevat preu de l'habitatge i la pujada de tipus d'interès va frenar la demanda, encara que també és cert que el 2022 va ser un any rècord i superar aquestes xifres resultava complex.

Així mateix, la banca també ha reconegut que durant l'any passat va apujar els preus i va tallar l'aixeta del crèdit per evitar futurs problemes d'impagaments. De manera que el problema també va ser d'oferta. Tanmateix, les entitats confien que aquest 2024 comenci la recuperació i vagi florint tota aquesta demanda embassada de 2023.

De fet, ja en l'últim trimestre de l'any passat van notar una lleu millora del mercat hipotecari gràcies a la caiguda de l'euríbor i a la baixada de preus realitzada per algunes entitats. Encara que no ha servit perquè tots els bancs salvessin els seus números.

Segons les dades recollides per ON Economia, CaixaBank va vendre hipoteques per valor de 9.328 milions l'any passat davant els gairebé 14.300 milions de 2022, el que suposa un descens del 34%. Tanmateix, el banc que dirigeix Gonzalo Gortázar destaca que en l'últim trimestre, entre octubre-desembre, ja va vendre un 21% més que en els primers nou mesos, anticipant la recuperació del mercat. 

Per la seva part, la producció hipotecària del Sabadell va ser de 3.764 milions davant els 5.742 milions d'un any abans (també cau un 34%). El seu conseller delegat, César González-Bueno, va explicar en la presentació de resultats que el 2023 hi va haver "una enorme competència en preus", perquè van pujar però "molt menys" que els tipus.

I en aquest context, l'entitat catalana va introduir millores en la recta final de l'any per impulsar el negoci hipotecari. Per exemple, va decidir reforçar l'equip de gestors hipotecaris i les condicions dels préstecs. Per això preveu en una millora durant aquest nou exercici.

La caiguda de Bankinter va ser del 15%, per sota de la mitjana del mercat. El banc que dirigeix María Dolores Dancausa va vendre noves hipoteques per valor de 3.700 milions incloent Evo, la seva marca digital. Sense Evo la xifra va caure encara més, fins als 2.800 milions.

Tanmateix, es tracta del segon any de caigudes per a Bankinter, perquè a diferència de la competència, no va tancar un bo 2022. De fet, el banc va vendre aquell any un 18% menys d'hipoteques que el 2021, quan va assolir la xifra rècord de 4.176 milions d'euros.

Santander no ha compartit dades concretes sobre la venda d'hipoteques a Espanya el 2023, tan sols va confirmar que, en línia amb la majoria del sector, va vendre menys que el 2022 i que el saldo de la seva cartera es va reduir un 4,9% (uns 2.900 milions), encara que en aquesta xifra també influeix l'amortització anticipada.

El banc va confirmar també que en el quart trimestre va començar la millora i de fet, van créixer un 20% respecte al tercer. "La dinàmica de crèdit registrada a finals de 2023 fins i tot segueix aquest 2024, així que tindrem saldo positiu en el primer trimestre. Veiem una dinàmica comercial forta", indicava el conseller delegat, Héctor Grisi.

BBVA, Abanca i Kutxabank salven els números

En el costat oposat hi ha BBVA, Abanca i Kutxabank, que van aconseguir batre els seus rivals i vendre més hipoteques l'any passat malgrat el context. "En el nostre cas ha anat molt bé, la nova producció ha crescut un 41%. Vam ser menys actius el 2022, però sí que ho hem estat el 2023 i creixem mentre la resta del sector decreix", presumia el president de BBVA, Carlos Torres, en la presentació de resultats.

Cal recordar que BBVA es va quedar fora de mercat el 2022 pels seus alts preus i no va tancar un any rècord en hipoteques com la resta d'entitats. També per aquesta raó ha agafat impuls durant l'últim exercici.

Quant a Abanca, declara en els seus comptes que la seva nova producció d'hipoteques a Espanya va créixer un 15,3%, encara que en el seu cas també influeix la recent adquisició de Targobank.

Kutxabank també s'ha salvat de la caiguda en vendre més hipoteques que el 2022, en concret, un 2,5% més. El banc basc va tancar operacions per valor de 3.172 milions d'euros el 2023, la qual cosa suposa 80,5 milions d'euros més que un any abans. L'entitat destaca que la seva quota de nova producció s'ha elevat fins al 8%.

D'aquesta manera, avança Unicaja i fins i tot Bankinter, que segons ha revelat, va assolir un 7% de nova producció l'any passat.