El Santander va iniciar la guerra de "preus a la baixa" fa només uns dies, quan va abaratir la seva hipoteca fixa a 30 anys per primera vegada en un any. En concret, va portar l'interès per sota del 4%, la qual cosa la va convertir, a més, en la hipoteca fixa més competitiva del mercat. Ara han seguit els seus passos CaixaBank, Sabadell i Abanca, que també han abaixat les seves per reactivar la demanda en aquestes últimes setmanes de l'any.

El moviment més significatiu es produeix per part d'Abanca i CaixaBank, que tenien fins ara les hipoteques fixes més cares, amb TAE (Taxa Anual Equivalent) superiors al 5%. El banc gallec ha baixat gairebé un 1%, fins al 4,8%, la TAE de la seva hipoteca fixa a 30 anys bonificada. A més de contractar el préstec, Abanca demana la nòmina i contractar una assegurança per oferir aquesta tarifa.

El banc català també posa fre i abarateix el seu préstec hipotecari en gairebé un 1% aquest mes de novembre. Així, la seva Hipoteca CasaFácil Fixa a 30 anys es ven ara al 4,89% TAE amb la bonificació màxima, un descompte que s'aplica si s'emporta la nòmina i es contracta una assegurança, com solen demanar en totes les entitats.

La reducció de preus de Sabadell és menor que la de CaixaBank i Abanca, però el banc no tenia tarifes tan altes com els seus competidors, de manera que continua oferint millors condicions ara. En concret, el banc situa la TAE de la seva hipoteca fixa a 30 anys bonificada en el 4,53% ara des del 4,67% anterior.

Des de principi de mes, 4 dels 7 bancs més grans del país han realitzat millores en la seva oferta d'hipoteques fixes, es tracta d'un moviment molt diferent de l'observat l'últim any, marcat precisament per les contínues pujades de tipus d'interès i l'encariment dels préstecs hipotecaris per part de les entitats financeres. Els experts anticipen, per tant, un canvi en l'oferta i en la demanda durant els mesos vinents, que s'intensificarà al llarg de 2024.

El canvi serà progressiu, ja que BBVA i Bankinter, per exemple, no han realitzat de moment cap rebaixa (encara que l'interès de la seva hipoteca fixa a 30 anys continua sent de les més baixes amb un 4,12% i 4,19% TAE respectivament si està bonificada). Mentre que Unicaja, a contracorrent, fins i tot ha pujat la seva hipoteca fixa aquest mes un 0,4%, fins al 5,15% TAE si la tarifa està bonificada, la qual cosa la situa fora del mercat.

La baixada de preus reactivarà el mercat

En declaracions a ON ECONOMIA, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Sants González, recorda que el mercat hipotecari espanyol "és el més competitiu" d'Europa, el que explicaria que davant del primer gran pas fet pel Banc Santander l'haguessin seguit unes altres tres entitats més.

Encara que també destaca el context macroeconòmic, en el qual sembla que els tipus d'interès "han pogut tocar sostre" després de deu pujades consecutives. El que fa que les ofertes de les entitats es vagin adaptant. "És un moviment lògic, després de la frenada dels tipus de les últimes setmanes s'anticipa un canvi de tendència i s'ajusta l'oferta. Sobretot en un moment on el mercat hipotecari no és molt actiu".

Si bé, en el que va de 2023, la firma de noves hipoteques ha caigut un 17% en comparació amb l'any passat, una caiguda no molt alarmant si es té en compte que el 2022 va ser un exercici rècord, però que, tanmateix, mostra senyals d'esgotament. González assegura que el 2024 serà l'any de la reactivació del mercat hipotecari després de mesos d'incertesa marcats per la inflació i la desacceleració de l'economia. Estem al final d'aquest cicle i "el pròxim exercici hauríem de veure sortir tota la demanda retinguda", assegura.

El president de l'AHE indica també que en aquests temps d'incertesa hi ha hagut "una ofensiva" amb bones ofertes d'hipoteques mixtes, que ara s'obre també a les hipoteques fixes. Creu que a les hipoteques variables, actualment castigades pel repunt de l'euríbor, també els arribarà el seu moment. Però encara tardarà a reactivar-se.