CaixaBank té la xarxa d'oficines més gran del país, però també la tenia el 2020, l'any abans de la seva fusió amb Bankia. De fet, el nombre de sucursals del banc català (que es va disparar el 2021 quan va absorbir l'entitat madrilenya) ja és pràcticament el mateix.

En concret, CaixaBank va tancar el 2020 amb unes 3.570 oficines retail a Espanya. I tres mesos després, el març de 2021, va sumar unes altres 2.000 sucursals de Bankia, la qual cosa el va portar a superar les 5.500 oficines. Però els comptes de 2023 reflecteixen que el banc que dirigeix Gonzalo Gortázar té ara una xarxa d'aproximadament 3.600 oficines, és a dir, sol 30 menys que abans de la fusió.

L'entitat ha dut a terme en els últims dos anys un important ajustament d'oficines que no només ha consistit a tancar sucursals pels solapaments de la fusió, també en mantenir els locals més grans (CaixaBank ha apostat més per les oficines store i els centres in touch, que per les tradicionals) o els que més ben ubicats estaven. Així, el nombre total d'oficines retail de la seva xarxa s'ha reduït en unes 1.900 entre 2021 i 2023.

L'esmentada reducció ha anat acompanyada també per la sortida de gairebé 6.400 empleats en el mateix temps, segons recull el seu informe financer. Cal recordar que CaixaBank va pactar amb els sindicats l'ERO més gran de la banca a Espanya per aquesta fusió, i que malgrat els ajustaments, continua tenint la xarxa d'oficines i empleats més gran del país. Si bé, es va convertir en el banc comercial espanyol més gran en termes d'actius totals i clients amb aquesta operació.

La massacre de la pandèmia amb les oficines

El cost de les oficines bancàries és elevat i cada vegada, s'utilitzen menys, sobretot des de la pandèmia. El confinament va fer que moltes persones comencessin a relacionar-se amb la seva entitat pels canals digitals i deixessin d'assistir presencialment a les sucursals a fer operacions bàsiques, i el que semblava una mica ocasional va acabar sent un costum.

De manera que tota la gran banca (no només CaixaBank) va aprofitar el context per reduir costos i tancar centenars d'oficines. El Banc Santander és el que més ajustaments ha realitzat. Ha tancat més de 1.000 sucursals entre 2020 i 2023 a Espanya.

Però si es fa la vista enrere, des de 2018, n'ha clausurat unes 2.500. Cal recordar que l'entitat va absorbir al Banc Popular i les seves oficines, de manera que la seva xarxa va arribar a superar les 4.300 sucursals. Ara en té unes 1.870.

BBVA també ha realitzat un important ajustament. El seu cas és més cridaner perquè a diferència de CaixaBank i Santander no s'ha fusionat amb cap banc en aquests anys, malgrat això, l'entitat que presideix Carlos Torres ha reduït la seva xarxa a 600 oficines des de l'inici de la pandèmia i en total, n'ha tancat més de 1.100 des de 2018. Així va tancar el 2023 amb un total de 1.880 oficines.

Sabadell va tancar el 2023 amb una xarxa propera a les 1.200 oficines després de clausurar unes 420 sucursals des de la pandèmia, encara que igual com els seus competidors la tendència havia començat molt abans i en els últims cinc anys, des de 2018, compta amb gairebé 700 menys.

Entre la gran banca, Bankinter és una rara avis que no només no ha tancat oficines, sinó que a més ha augmentat la seva xarxa, encara que a compte gotes. L'entitat va tancar l'últim exercici amb 445 oficines, les mateixes que abans de la pandèmia.

Quant a Unicaja, la seva fusió amb Liberbank (que es va firmar el mateix any que la de CaixaBank i Bankia) també ha portat al banc realitzar un ERO i ajustar la seva estructura de costos. L'entitat va tancar l'últim any amb 576 oficines i 2.237 empleats menys que abans de la fusió.