Després de més d'un any analitzant els potencials beneficis i perills de la intel·ligència artificial generativa, moltes grans empreses espanyoles han passat de la teoria a la pràctica i han integrat eines d'IA en el seu dia a dia per millorar la productivitat. Entre elles, CaixaBank, Ferrovial, Acciona i moltes altres firmes de l'IBEX, però no sol, també despatxos d'advocats o agències de publicitat.

Són ja habituals els "copilots" que ajuden els desenvolupadors a programar codi i els sistemes intel·ligents que assisteixen als empleats amb coneixements tècnics que només un expert podria proporcionar-los. L'IA també comença a col·locar-se en primera línia de l'atenció al client i contribueix a generar text i materials gràfics originals.

Així, la companyia d'assegurances Mapfre la utilitza per crear contingut en xarxes socials i ha dissenyat un assistent especialitzat per als seus gestors, mentre que la firma d'infraestructures Acciona la utilitza per agilitar processos creatius en la seva àrea d'esdeveniments i museus, han detallat a EFE aquestes empreses.

Ferrovial ha desenvolupat sistemes que faciliten als seus empleats l'accés a informació i anàlisi de documents, entre altres usos, i en Iberia contribueix a sintetitzar manuals tècnics i analitzar les interaccions amb els clients.

Nombroses firmes de l'IBEX-35, inclosos els grans bancs, han llançat versions de prova o models definitius d'IA generativa, que és també un company de feina habitual en bufets d'advocats com a Cuatrecasas i agències de publicitat com BBDO Espanya.

Perdre la por de l'IA

Des que el món va interactuar per primera vegada amb ChatGPT, a finals de 2022, nombroses empreses es van afanyar a vetar o restringir l'ús d'eines obertes als seus empleats.

Entre les seves pors hi ha la possibilitat que es filtrin a l'exterior dades confidencials, ja que el model lingüístic memoritza les converses amb els usuaris i pot utilitzar aquest aprenentatge en futures interaccions. Les empreses també temen que els treballadors es fiïn a cegues de les respostes de la màquina, que en ocasions tendeix a "al·lucinar" i comet imprecisions.

El problema de la confidencialitat, tanmateix, té solució gràcies a les eines dirigides específicament a empreses que adapten els models a casos particulars i garanteixen la privacitat de les converses.

Les firmes també han començat a entrenar els seus propis models amb informació interna de la companyia, el que converteix l'IA en un empleat expert i redueix el risc de falta de rigor.

Just Gentilhome, director de l'àrea d'IA de l'Associació Espanyola de l'Economia Digital (Adigital), subratlla a EFE que la facilitat d'ús de models com els que ofereixen OpenAI/Microsoft, Google, Meta i Mestral ha estat clau per a la ràpida adopció d'aquests sistemes en l'ecosistema empresarial.

Fins ara, l'IA era un camp delimitat a empreses amb equips d'enginyeria especialitzats, mentre que, des de fa tot just uns mesos, gran part dels departaments tècnics poden posar en marxa aplicacions específiques en un temps rècord.

Contribució a la productivitat

L'agència de publicitat BBDO & Proximity España ha integrat l'IA generativa en gran part dels seus departaments: creatius, desenvolupadors, executius de comptes, estrategs i experts en xarxes socials ja la utilitzen en el seu dia a dia.

El model informàtic facilita la creació d'esbossos, el desenvolupament d'idees i reforça la "connexió dels creatius amb referències culturals, musicals i visuals", descriu a EFE César Torras, responsable d'innovació de la firma.

L'empresa ha entrenat a models amb informació especialitzada que funcionen com a assessors artificials "extremadament ben versats" en sectors econòmics com el turisme o l'automoció.

"En el curt (termini) no entreveiem un futur on l'IA reemplaci creatius, gestors de comptes, 'project mànagers' o analistes digitals, però els seus processos sí s'estan veient altamemente impactats. Ara són més eficients, més ràpids i deleguen tasques de poc valor i repetitives", apunta Torras.

Cuatrecasas també ha integrat l'IA a la rutina dels seus advocats, que compten amb una aplicació que ajuda a revisar llargs contractes, identifica possibles riscos en aquests acords i analitza estratègies davant de les demandes dels clients.

També els permet resumir sentències, traduir textos jurídics i crear documents d'àmbit legal, detalla a EFE Francesc Muñoz, director de tecnologies de la informació (VA CIAR) del bufet.

IA regulada

"Tècnicament, l'IA generativa no suposa cap misteri per als nostres equips, són els aspectes legals els que necessàriament han de ser consensuats, revisats i validats," assenyala el directiu de BBDO, que treballa en un camp especialment sensible a les normes de propietat intel·lectual.

Just Hidalgo insisteix, per la seva part, que complir les naixents regulacions del sector serà un dels principals reptes per a les empreses.

Hi haurà usos estrictament prohibits, com la creació de "rànquings socials", que discriminin els ciutadans segons el seu comportament cívic o les seves capacitats, i aplicacions d'"alt risc", com aquelles que tinguin a veure amb infraestructures d'energia, ocupació, educació, justícia i seguretat ciutadana.

Aquests usos estaran permesos, però els algoritmes hauran de complir una sèrie de criteris de transparència exigents, recalca l'expert d'Adigital.

IA en el sector bancari

Entre els principals bancs del país, CaixaBank ha creat un equip de més de 100 persones per analitzar el desplegament de l'IA generativa en tota mena d'àmbits, inclòs el tracte amb els clients, l'anàlisi de riscos i la generació de codi.

L'entitat creu que serà una "tecnologia disruptiva en totes les línies d'activitat de l'entitat", que permetrà als empleats tenir més temps per centrar-se en el treball de més valor afegit.

BBVA declara que l'IA generativa està "revolucionant el sector financer" amb la seva capacitat per optimitzar la presa de decisions, personalitzar l'experiència del client i elevar la productivitat. Subratlla alhora la importància de tenir en compte "els riscos i limitacions" de la tecnologia.

Bankinter ha posat en marxa un "ChatGPT propi", mentre que el Santander, per la seva part, destaca l'ús de sistemes d'IA basats en algoritmes d'aprenentatge automàtic ("machine learning"), que no són capaços de crear nou contingut, com l'IA generativa, però poden identificar patrons en grans volums d'informació, i fer anàlisi i prediccions.