La Comissió Europea ha obert aquest dijous un procediment d'infracció contra Meta. Des de Brussel·les consideren que les xarxes socials de la que és propietària, Facebook i Instagram, fomenten l'addicció entre els menors i que l'empresa no ha pres mesures efectives per remeiar-lo.

"No estem convençuts que hagi fet prou per complir les obligacions de la llei de serveis digitals per reduir els riscos dels efectes negatius per a la salut física i mental dels joves europeus a les seves plataformes Facebook i Instagram", ha dit el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton".

Brussel·les creu que els algoritmes que utilitzen Facebook i Instagram "exploten la debilitat i la inexperiència dels menors" en mostrar-los continguts en funció dels seus interessos, la qual cosa fomenta la seva addicció a les xarxes socials, segons ha explicat en un comunicat. També considera que les eines de verificació d'edat de Facebook i Instagram no són ni raonables, ni proporcionades ni eficaces per evitar que els menors accedeixin a contingut inapropiat.

I que les mesures de privacitat i seguretat que Facebook i Instagram tenen per defecte no protegeixen prou els menors. Després d'estudiar l'anàlisi de risc que Meta li va enviar l'any passat, l'Executiu comunitari sospita que l'empresa estaria incomplint la llei de serveis digitals, per la qual cosa ha decidit obrir la investigació.

L'obertura d'aquesta investigació, per a la qual no existeix un límit de temps, permet a la Comissió adoptar mesures cautelars contra Facebook i Instagram, com ja va fer amb TikTok, forçant-lo a suspendre el programa de punts de la versió Lite que va obrir a Espanya i França.

Des que va entrar en vigor la llei de serveis digitals, que obliga a les plataformes a protegir als menors, eliminar el contingut il·legal i una transparència més gran en el disseny dels algoritmes, Brussel·les ha obert quatre procediments d'infracció contra Meta, dos contra TikTok i un contra AliExpress.