L’apagada general viscuda aquest dilluns a tot Espanya ja té conseqüències empresarials. El fons estatunidenc BlackRock, el fons més gran d’inversió privat de tot el món, ha desfet part de les seves posicions en el capital de Redeia, l’empresa matriu de Red Eléctrica, just després de l’apagada general de principis d'aquesta setmana. En concret, BlackRock ha passat del 5,020% del capital al 4,992% del capital de la companyia. Tot i que és una variació petita, és rellevant per diversos motius i deixa diverses lectures.

La primera és que la rebaixa de la seva exposició es duu a terme en plena investigació sobre les causes del zero massiu. Red Eléctrica està en el punt de mira des de dilluns al migdia i a l’Ibex-35 ja s’ha notat. Les seves accions han anat baixant al llarg d’aquesta setmana i aquest divendres la companyia liderava les caigudes, amb un 4% en l'obertura. De fet, la venda de derivats per part de BlackRock es remunta al 30 d’abril, dos dies després de l’apagada. El govern espanyol ja havia marcat algunes distàncies amb Red Elèctrica en qualificar-la “d’operador privat” i anunciar una investigació sobre tots els agents del sector.

Amancio Ortega compta amb el 5% de la companyia

Amb aquest canvi de BlackRock, amb la baixada per sota del 5%, deixa com a primer accionista privat de la companyia a Amancio Ortega. El fundador d’Inditex es manté com a inversor del negoci, amb el 5%, des de l’any 2021, segons consta en els registres de la Comissió Nacional de Mercat de Valors (CNMV) i ha avançat Expansión.

Els moviments de BlackRock en el capital de Redeia s’han produït a través de derivats financers de tota mena, des de préstecs de títols, CFDs, futurs i a través de desenes de subfons com ara Finance, Holdco o International Holdings. Els derivats serveixen en Borsa, entre altres coses, per cobrir posicions a futur o treure més rendiment a les oscil·lacions de les accions que es puguin preveure.

També aquesta setmana, i enmig d'investigacions, especulacions i repercussions sobre l'apagada, Red Eléctrica ha presentat els seus resultats trimestrals fins al març de 2025, comunicant uns beneficis de 145,2 milions d'euros, un 3,5% més que en el mateix període de l'any passat. En aquests tres mesos ha facturat 404,5 milions, un 2,6% menys que en el mateix període de 2024. L'empresa mai no havia estat tant en el focus com aquesta setmana, en la qual està assenyalada com a principal responsable de l'apagada i, a més, no ha donat una resposta convincent sobre la causa. 

L'empresa va dedicar a inversions 253,5 milions d'euros en aquest període, 217,6 milions per reforçar la xarxa, mentre que 108,1 milions van anar a parar a dividends per als accionistes. El consell d'administració proposarà pagar un dividend de 0,80 euros per acció amb càrrec als resultats de 2024, dels quals s'ha de detraure els 0,20 euros pagats el passat 7 de gener. El complementari de 0,60 s'ha de pagar durant els primers dies de juliol.