La planta de la multinacional farmacèutica Bayer en Alcalá de Henares, Berlimed, comença a treure rèdit dels 74 milions que ha invertit des de 2019 per ampliar la seva capacitat productiva i avançar en la digitalització i en noves tecnologies com la intel·ligència artificial. Un any després d'haver culminat el redimensionament de les instal·lacions, Berlimed treballa per guanyar volum als 120 països als quals destina la seva producció, centrada en dues tecnologies: càpsules de gelatina tova, per a medicaments amb recepta i suplements, i mitjans de contrast, per a radiologia i tractaments terapèutics en forma líquida. A Alcalá de Henares, la plantilla ha crescut un 9% el passat any, i ara disposa de 482 persones.

"Hauríem de culminar el nostre creixement a finals del 2026 o principis del 2027", i l'ocupació augmentarà "d'acord amb l'expansió", ha declarat a ON ECONOMIA Manuel Martínez, director general de la planta de Bayer a Alcalá de Henares. "Ho farem a través de la innovació per incrementar el nombre de productes dispensats amb càpsules de gelatina tova" i, en l'àrea de mitjans de contrast, "intensifiquem l'obtenció dels permisos reguladors necessaris per incorporar nous mercats d'exportació".

Això implica que, en dos anys, Berlimed haurà multiplicat per dos el volum de càpsules de gelatina tova, on destaca a més per ser l'únic centre especialitzat de Bayer al món. El 2019, sortien 900 milions de càpsules d'Alcalá de Henares, de les quals, unes 400 es destinaven als Estats Units, per a medicaments com l'antiàcid Alka-Seltzer. Aquestes càpsules es destinen a productes antigripals, multivitamínics, gastrointestinals, analgèsics, dermatològics i complements alimentaris. Per aconseguir-ho, la companyia se centrarà a desenvolupar càpsules més petites per arribar a un major nombre de pacients, per exemple, millorant la ingesta de les persones grans. La reducció de gran d'algunes de les seves càpsules, que a més de facilitar la ingesta als consumidors redueix l'empremta de carboni al llarg de la cadena de valor i l'ús de noves gelatines d'origen vegetal aptes per a vegans, són només algunes de les més recents innovacions que ajuden a fer arribar els seus productes un major nombre de persones.

berlimed fàbrica Bayer
Laboratori de la planta de Berlimed a Alcalá de Henares. / Bayer

També s'aprofundirà en la biodisponibilitat d'aquest tipus de càpsules, és a dir, aconseguir encapsular principis actius més complexos per accelerar o augmentar la seva eficàcia i durabilitat. "Tenim set patents relacionades amb aquest tipus d'avenços", manifesta Manuel Martínez, i cita com a exemple els avenços assolits amb Iberogast, un medicament, amb ingredients d'origen natural, sense recepta, que alleuja els símptomes de l'aparell digestiu i que als Estats Units ja es pot dispensar en càpsules de gelatina blanca, en lloc de gotes orals en solució, "amb una eficàcia més gran". 

Respecte als mitjans de contrast, Berlimed espera triplicar el volum de litres que comercialitza anualment, a través de tres focus d'actuació: innovar a nous productes; millorar les vies d'administració per als pacients i per als professionals sanitaris; i aplicar la intel·ligència artificial en els nous desenvolupaments perquè doctors i professionals poden realitzar els seus diagnòstics amb més precisió i eficàcia.

Únicament a Espanya, es realitzen 4 milions de proves diagnòstiques a l'any, o cosa equivalent, set proves de radiologia per minut, segons ha fet saber el conseller delegat de Bayer en Espanya i Portugal, Bernardo Kanahuati, durant la presentació aquest dimecres dels resultats anuals de la companyia, en un acte a la fàbrica d'Alcalá de Henares. "L'esperança de vida de la població mundial s'eleva any a any i el nombre de ciutadans va creixent, per la qual cosa la quantitat de diagnòstics també es multiplica", ha insistit Kanahuati.