La decisió de Carlos Cuerpo no ha agafat per sorpresa ni el BBVA ni el Sabadell. El mercat ho esperava i el Ministre econòmic ja havia advertit que tindria l'última paraula. Així, després de gairebé un mes -on ha realitzat una consulta pública i ha revisat l'expedient- ha comunicat que elevarà l'operació al Consell de Ministres perquè finalment sigui el govern espanyol en el seu conjunt qui doni el seu veredicte. Ho farà en un màxim de 30 dies.
Les reaccions de les entitats no han tardat a arribar, el BBVA reafirma que l'operació és "bona" i seguirà endavant amb ella malgrat els inconvenients que s'ha anat trobant pel camí. Mentre que el Sabadell presumeix de tenir un projecte de futur sòlid i creïble, que té més valor en solitari. Sense necessitat de fusió.
En concret, el BBVA reafirma que l'operació és bona per a l'interès general "de Catalunya, Espanya i Europa". A més, fonts del banc que presideix Carlos Torres recorden que ja ha assumit uns compromisos "sense precedents" al sector financer espanyol que fan que l'operació sigui "encara millor" per a famílies, autònoms, pimes i empreses.
"L'operació és bona per a Catalunya, Espanya i Europa"
Els compromisos a què fa referència són els que li ha imposat la CNMC, que ja va donar el seu vistiplau a l'operació el 30 d'abril. Però el govern espanyol vol ara revisar-los en profunditat i decidir si són suficients o si n'agrega algun més. Cuerpo ha explicat que la decisió es pren per raons d'interès general.
Unes raons, que són diferents de la defensa de la competència i que estan relacionades "amb el potencial impacte de l'operació en la garantia d'un adequat manteniment dels objectius de regulació sectorial, la protecció dels treballadors, la cohesió territorial, la promoció de la investigació i el desenvolupament tecnològic i els objectius de política social".
Malgrat aquestes declaracions, el BBVA insisteix que la unió amb Banc Sabadell és un projecte de creixement que permetrà a l'entitat combinada augmentar la seva capacitat de finançament en 5.000 milions d'euros addicionals a l'any.
Fonts del Banc Sabadell, consideren que el Ministeri d'Economia, ha elevat l'operació al Consell de Ministres per continuar analitzant l'impacte que podria tenir l'opa hostil des de la perspectiva de l'interès general, després que "moltes organitzacions hagin mostrat un interès genuí en les conseqüències d'aquesta operació".
I agreguen, el banc que presideix Josep Oliu continuarà centrat a maximitzar la creació de valor. "Tenim un projecte de futur sòlid i creïble, amb presència en mercats estables, i estem plenament convençuts de què la nostra estratègia en solitari generarà una remuneració més gran a l'accionista de forma sostenible, i permetrà als nostres clients tenir una millor qualitat de servei".
Els accionistes del Sabadell també reaccionen
En suport del Sabadell també ha saltat l'Associació d'Accionistes Minoritaris del banc, els qui han assenyalat que el govern central podrà ara analitzar qüestions de "caràcter social" entorn d'una operació que, segons el seu parer, "transcendeix els límits de la competència bancària".
Asseguren que la decisió de Carlos Cuerpo "posa en evidència" que l'oferta "no pot abordar-se únicament des d'una òptica financera o tècnica", assenyalen en un comunicat.
"Es tracta d'una operació amb efectes sobre l'estructura del sistema financer espanyol, sobre la cohesió territorial i sobre el model de banca de proximitat que històricament ha caracteritzat Banc Sabadell".
Reclamen que els compromisos imposats per la CNMC per donar llum verda a l'opa són "clarament insuficients" i subratllen que la Llei de Defensa de la Competència habilita al Govern per intervenir en processos de concentració quan es veuen compromesos interessos generals d'ordre superior.