La incertesa que ha generat el resultat electoral a Turquia torna a castigar a BBVA, tant a la Borsa de Madrid, on el banc que presideix Carlos Torres ha perdut més d'un 4%, com en la Borsa d'Istanbul, on Garanti s'ha deixat un 10%. Erdogan va guanyar les eleccions de Turquia diumenge, però va perdre la majoria absoluta, el que l'obligarà a tornar a les urnes i celebrar una segona volta.

Els analistes ja van advertir que BBVA, en concret Garanti, seria el banc privat més afectat de Turquia si Erdogan tornava a guanyar les eleccions. Les enquestes el donaven com a perdedor en les últimes setmanes, la qual cosa havia impulsat la seva cotització en les últimes jornades, però després de l'incert resultat de diumenge, els seus títols queien amb força aquest dilluns.

La caiguda de BBVA, superior al 4%, li feia perdre uns 1.600 milions d'euros de capitalització i arrossegava l'IBEX 35, que també tancava a la baixa. Es tracta del banc europeu amb més exposició al país otomà i el més castigat del Vell Continent.

Així mateix, l'índex BIST 100 de la Borsa d'Istanbul queia més d'un 6% aquest dilluns afectat per l'índex bancari, que es desplomava més d'un 9%. Només Garanti Bank ha perdut un 10% del seu valor a la borsa.

Turquia va aportar als comptes de BBVA un resultat de 277 milions d'euros durant el primer trimestre de 2023, el 15% del total. Es tracta del seu tercer mercat després de Mèxic i Espanya. L'aposta del banc per Turquia és tal, que just fa un any va elevar la seva participació en Garanti des del 50% fins al 86% després de tancar l'opa que havia llançat uns mesos abans pel capital que no controlava.

Tanmateix, Turquia ha estat motiu de preocupació per als inversors del banc més vegades del que li agradaria a BBVA. Principalment per l'elevada inflació, la caiguda de la lira turca i recentment pel terratrèmol de Turquia del passat mes de febrer, que no només li han passat factura en la seva cotització, també en els comptes.

A aquest escenari, que és més complex de l'habitual, se suma ara la intensa campanya de desdolarització que està duent a terme el Govern turc, que a més està pressionant a la baixa la rendibilitat dels bancs el 2023, segons una anàlisi elaborada per S&P Global Market Intelligence, on es recorda que les condicions es van endurir encara més a l'abril, amb noves obligacions per comprar bons del Govern en moneda local i més requisits de reserva per a dipòsits en moneda estrangera.

Són per això que els analistes tenen clar que els bancs turcs guanyaran menys diners aquest any si Erdogan torna a guanyar les eleccions, ja que entenen que el Govern forçarà els bancs a abandonar els actius en dòlars dels EUA a favor de la lira. I en aquest sentit, apunten que l'entitat privada més castigada serà Garanti Bank, la filial de BBVA, que ja ha patit en els seus resultats l'assot de la inflació i del terratrèmol que va assolar el país el mes de febrer passat.

"La desdolarització als bancs forma part de les polítiques del president Erdogan per refredar l'alta inflació, mentre baixa els tipus d'interès (el de contrari que fa el Banc Central Europeu). El seu objectiu és fer de la lira l'únic mitjà de canvi en les transaccions comercials nacionals. Però aquestes polítiques populistes han alimentat el col·lapse de la moneda, a més de pressionar els beneficis dels bancs, i la campanya podria conduir a restriccions encara més estrictes si el Partit AK d'Erdogan preval en les pròximes eleccions", adverteixen els analistes.

En concret, una victòria d'Erdogan podria deixar al sector bancari "en el seu actual estat de limbe més temps de l'esperat" i aquests desafiaments signifiquen que els ingressos de Garanti Bank, propietat de BBVA, probablement cauran un 18%, fins als 44.150 milions de lires aquest any. Es tracta del banc privat que més patiria. Entre els bancs públics, els analistes estimen que VakıfBank tindria una caiguda del 33% i Halkbank del 15%.