Les hipoteques amb aval públic anunciades pel Govern espanyol han despertat molt interès entre els joves, que sovint no tenen prou estalvis per pagar l'entrada d'una casa. Segons la mesura anunciada, les persones de fins a 35 anys que vulguin comprar el seu primer habitatge comptaran amb un 20% de finançament de l'ICO i un altre 80% per part de la banca, que és el que sol concedir normalment. D'aquesta manera, l'import estaria cobert al 100%.

La banca ja concedeix hipoteques amb aval públic des de l'any passat. L'octubre de 2022, la Comunitat de Madrid va engegar el programa 'El meu primer Habitatge' amb l'objectiu de facilitar la compra d'una casa als joves. En aquest cas el finançament assoleix el 95% perquè les entitats donen el 80% i la regió que presideix Isabel Díaz Ayuso un altre 15%.

En concret, els qui estan concedint aquestes hipoteques són Imagin (CaixaBank), Banc Santander i Ibercaja, que van ser els que van complir els requisits que demanava la Comunitat de Madrid. Segons dades aportades per la conselleria de Vivienda a ON ECONOMIA, en els primers sis mesos del programa ja s'han concedit 488 hipoteques i s'han rebut 3.400 sol·licituds entre les tres entitats.

El programa avança segons el previst, ja que la Comunitat de Madrid va aprovar un pressupost de 18 milions d'euros per a aquests avals que es va dividir entre els tres bancs (6 milions cada un) i amb el que van calcular que podrien avalar unes 1.000 hipoteques (18.000 euros per cada una, de mitjana). Com ja han concedit la meitat, entenen que al setembre aquests fons estaran esgotats, així que acaben d'aprovar els següents 18 milions d'euros per a una segona convocatòria d'aquest programa, amb la qual aspiren a arribar als 1.400 beneficiaris a partir de setembre.

Fonts de la conselleria expliquen que les condicions canviaran perquè siguin més bancs els qui poden concedir aquestes hipoteques. El 2022 el requisit era que, els bancs que volguessin voler adherir-se al Pla tinguessin sucursals en tots els municipis madrilenys amb més de 50.000 habitants (i només el van complir CaixaBank, Santander i Ibercaja). Però aquest 2023, el requisit serà que tinguin oficines en tots els municipis amb més de 200.000 habitants, la qual cosa obrirà més el ventall.

Les condicions per als sol·licitants, tanmateix, són les mateixes. La Comunitat de Madrid demana que el valor de la casa que es vulgui comprar no sigui superior als 390.000 euros i que els sol·licitants portin almenys dos anys vivint legalment a la regió. També, que no tinguin cap altre immoble en propietat a tot Espanya. A les hipoteques avales per l'ICO, les anunciades pel Govern de Pedro Sánchez, podran acollir-se els joves menors de 35 anys amb ingressos anuals inferiors a 37.800 euros i famílies amb nens a càrrec. Però de moment es desconeix a partir de quan es podran sol·licitar.

Santander, Ibercaja, Pibank i Kutxabank en donen més del 80%

Fins a l'esclat de la crisi financera de 2008 a Espanya, era habitual que la banca donés fins i tot 100% de finançament. A partir de llavors es va tancar l'aixeta del crèdit i són poques les entitats que donen més del 80%, però n'hi ha. Actualment, hi ha quatre entitats amb condicions més flexibles. Entre elles, Santander i Ibercaja, que ja donaven hipoteques per a joves abans del programa de la Comunitat de Madrid i de l'anunci de Pedro Sánchez.

En concret, el banc càntabre i l'aragonès concedeixen fins i tot 95% de finançament a menors de 36 anys. Encara que en el primer el préstec es pot allargar fins a 30 anys i en el segon, només fins a 25 anys; Pibank també està donant el 90% de finançament sobre el valor de la compra i Kutxabank, el 95%. Encara que en aquests dos últims casos no indiquen que hi hagi un requisit d'edat, és a dir, que no van dirigides únicament a joves.

Des d'Ibercaja revelen que, amb les hipoteques per a joves intenten facilitar el finançament a aquells clients que encara no han pogut construir prou estalvi, però sí que tenen capacitat de pagament per afrontar la compra d'un habitatge. La demanda és alta cada any, però l'aliança amb la Comunitat de Madrid ha estat un revulsiu.

Així, en el primer trimestre de 2023 Ibercaja ha firmat 1.086 hipoteques amb clients de 35 anys o menys per més de 150 milions d'euros, fet que suposa un import mitjà de 140.656 euros i equival un 34% del total del volum total formalitzat en hipoteques pel banc en l'esmentat període, indiquen. Des d'Imagin (CaixaBank) asseguren que -malgrat l'entorn actual de contracció de la demanda per les pujades de tipus- les hipoteques per a joves estan funcionant de manera satisfactòria i de fet, ja han esgotat un informe significatiu del dipòsit que la Comunitat de Madrid els va adjudicar.

En la mateixa línia, Santander posa en relleu que amb la pujada de tipus d'interès la demanda d'hipoteques ha baixat a tots els bancs i en totes les franges d'edat, però és per la conjuntura, no per com està dissenyat el programa, que, de fet, està funcionat moderadament bé.