La indústria de l’alimentació i begudes present aquesta setmana a la fira Alimentaria, a Barcelona, no deixa de sorprendre els professionals espanyols i estrangers que la visiten i que veuen com la innovació està canviant les menges. Un quètxup endolcit amb dàtils en lloc de sucre (Realfooding), una ginebra elaborada amb arbequines i llavors de cilandre (Gaudea), un fuet farcit d’anís o de nous o de curri (Can Calet), una costella de carn magra creada amb tecnologia 3D i millorada gràcies a la ‘impressió’ de greix vegetal i nous ingredients com Omega 3, vitamina D i altres micronutrients (Cocuus) o torrons de plàncton (Torrons Vicens). Són algunes de les innovacions més temptadores. 

Modificacions i millores nutricionals per a la cura de la salut i el benestar, nous sabors i formats formen part d’aparador de propostes que presenten des de les grans multinacionals, a les pimes i les start-ups, en els sectors més tradicionals de l’alimentació, però també en el subsector del plant based, basat en proteïnes alternatives. En aquest últim apartat, hi ha els burritos deshidratats vegans (Nuveg), les tires de xai produïdes amb proteïnes de pèsol, blat de moro i soja (PLNT) o el bacó i paté de base vegetal (Foodys).

Destaca l’àmplia gamma de productes amb una millora de proteïnes, com les noves línies de carnis més proteics de marques com Noel (la gamma DeliPro no conté sucres afegits, és baixa en greix, reduïda en sal, i no conté ni fosfats, ni gluten) o El Pozo (la nova gamma Bienstar +Proteínas i la Rolling & Salsa, de ElPozo King Upp amb nous sabors); el condiment de sabor d’all i parmesà de Tentorium Energy que es posiciona com un producte molt nutricional; el pa de motlle Best Diet, que té més proteïnes i carbohidrats, o les begudes vegetals i làcties elaborades amb clara d’ou que elabora Wovo.

Per no ser menys, la marca Torrons Vicens, propensa a introduir nous sabors en el seu producte -l’últim Nadal amb les varietats de Donut i Chupa Chups- ara aprofita Alimentaria per presentar gustos nous com torrons d’arròs i safrà, de plàncton, de pi mediterrani o de llimona marroquina, ideat en col·laboració amb els xefs Albert Adrià, Quique Dacosta, Jordi Roca i Àngel Leon.

D’altres marques aprofiten la fira per visibilitat les novetats que han llençat en els últims mesos. Es poden trobar les galetes de Colacao; el Kit Kat per untar; les noves varietats de cafè Novell; els cafès en format ready to drink de Liquats Vegetals amb les varietats de civada o caputxino; el pica-pica de patates xips de pernil o bròquil de Snack’inForYou; o els cruixents elaborats amb ou que elabora Gala Foods.