El ple de l'Ajuntament de Mont-roig del Camp (Tarragona) ha aprovat definitivament el conveni urbanístic amb l'empresa coreana Lotte Energy Materials Spain, per facilitar la instal·lació d'una fàbrica d'Elecfoil en el seu terme municipal. En el plenari d'aquest dilluns, el consistori ha desestimat les al·legacions del grup municipal de Junts i de ciutadans i entitats per "no contravenir l'ordenament jurídic o no estar relacionades amb la naturalesa urbanística del conveni". L'alcalde, Fran Morancho, ha apuntat que aquestes objeccions es podran tenir en compte quan s'aprovin les condicions de compravenda dels terrenys per part de Lotte. El batlle ha defensat que la planta d'Elecfoil, producte per a les bateries dels cotxes elèctrics, "tira endavant amb les màximes garanties jurídiques" de l'Ajuntament i la Generalitat.

El plenari ha aprovat el conveni entre l'ajuntament i la multinacional coreana que preveu la tramitació i concessió de les llicències d’obres i altres títols administratius de la seva competència que resultin necessaris per fer possible el projecte industrial de Lotte i el projecte energies renovables "en el termini més breu possible". En aquest sentit, l’Ajuntament es compromet a què, en cas que no sigui possible adquirir la totalitat de les finques necessàries per al projecte energies renovables de Lotte en el termini de sis mesos des de la signatura del conveni, instarà a la Generalitat a adoptar totes les mesures necessàries, perquè "exerceixi les potestats administratives per a possibilitar l’adquisició per part de Lotte".

El consistori ha proposat crear una comissió de seguiment del projecte -que inclou la instal·lació d'un parc solar- amb representació política i del teixit social i econòmic del municipi. La firma coreana espera començar a construir la fàbrica a principis del 2024, unes obres que han de durar al voltant d'un any i mig. L'ajuntament ha insistit que els tècnics de la Generalitat emetran informes sobre aspectes ambientals i de seguretat per a la població i ha negat que l'Ajuntament hagi d'autoritzar l'ús d'aigua de pous o d'altres llocs, ja que l'empresa s'abastirà a través del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), fet que tampoc afectarà el subministrament d'aigua potable del municipi. Morancho també ha defensat que la planta de Lotte complirà totes les normatives de depuració d'aigües i de distàncies respecte a la població o les zones naturals. La companyia en unes declaracions a ON ECONOMIA ha avançat que té previst invertir al voltant de 27 milions d'euros a les instal·lacions de reciclatge i filtratge d'aigua, per atendre la delicada situació que viu Catalunya, així com de les noves lleis europees adaptades que obliguen a retornar l'aigua. A més, es farà un informe que haurà d'elaborar el Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat que determinarà si l'empresa Lotte Energy Materials s'integra al Plaseqta. 

L'ajuntament considera fora de mida les al·legacions presentades per Junts i entitats -com l'Associació de Veïns Club Mont-roig- perquè "responen a un criteri d’oportunitat i no de legalitat, perquè no es basen en cap infracció de l’ordenament jurídic i, d’altra banda, algunes de les millores que es formulen caldria canalitzar-les a través d’altres expedients relacionats amb el projecte de Lotte, ja que no són objecte del contingut del conveni, en fer referència a la reversió dels terrenys o la retirada de substàncies perilloses formen part del plec de condicions de venda, propi de l’expedient d’alienació directa dels béns". En la resolució, es fa constar que les assenyalen que estan en contra que s’instal·li una empresa química al municipi de categoria 4, 5, o 6; denuncien la falta d’informació i l’opacitat; el consum d’aigua excessiu que suposarà, així com la destrucció de sòl agrícola al municipi, i que, per tant, s’oposen a qualsevol procés urbanístic que permeti la instal·lació d’aquesta indústria o d’un parc fotovoltaic.