Tot just quatre dies després que Santander i Mapfre informessin que ja tenen el vistiplau del Govern i llançaran la seva hipoteca inversa abans que acabi l'any, Adicae (l'Associació per a la Defensa de Consumidors i Usuaris de bancs, caixes i assegurances) llança un avís a les dues entitats: la hipoteca inversa és un producte "dolent", té "risc" i vigilarà "activament" la seva comercialització.

En un comunicat, l'Associació assegura que "no es quedarà de braços plegats" veient com es ven aquest producte financer (que també comercialitzen altres entitats com Caser o Caixa d'Enginyers) perquè segons el seu parer és un producte "molt dolent" en termes de rendibilitat i de risc per als consumidors de més edat, que és a qui va dirigit, principalment als majors de 65 anys.

L'associació que presideix Manuel Pardos critica a més que la banca realitza taxacions dels habitatges "per sota de mercat" per obtenir rendibilitat posteriorment, quan es queda amb l'immoble pel qual el client ha estat pagant una renda mensual. Per això, adverteix, "Adicae vigilarà que la comercialització d'aquests productes complexos es faci sense clàusules abusives, transparents, amb informació suficient i necessària per al consumidor, i informarà d'alternatives potser menys levosas per rendibilitzar l'habitatge, com pot ser la venda i la compra d'una altra de més barata o explorar la venda de la nuda propietat".

La hipoteca inversa és un producte financer complex, difícil d'entendre per a molts ciutadans, per això ha rebut en el passat moltes crítiques. Quan un propietari decideix contractar-la és el banc, la companyia d'assegurances, o l'entitat que la comercialitza, qui paga a el propietari de l'habitatge uns diners tots els mesos, permetent-li a més que continuï vivint a casa seva fins i tot que mori i obtenir així uns ingressos extra.

Però quan el titular mor, els hereus han d'assumir el préstec i els interessos generats, decidint en un termini màxim de dotze mesos com ho fan. Si venent la casa i pagant el deute al banc, o si simplement responen per aquest deute.

Mapfre i Santander han estat les últimes entitats a pujar al carro de la hipoteca inversa. El febrer de 2022 van crear una societat (participada al 50% per cada entitat) amb l'únic objectiu de distribuir en exclusiva a Espanya aquest producte a través de les xarxes d'oficines d'ambdues companyies i oferir així una alternativa que permeti als majors de 65 anys completar els seus ingressos.

Doncs precisament, aquest producte financer va dirigit a les persones grans perquè funciona com una hipoteca, però al revés. Tanmateix, no ha estat fins ara, un any i mig després, quan les dues companyies han confirmat que ja han rebut llum verda de tots els reguladors i del Govern espanyol i treballen per poder treure-la al mercat com més aviat millor. De fet, asseguren que abans que acabi el 2023.