Tot allò que porti oli d'oliva pateix les conseqüències de la pujada de preus. La cistella de la compra també paga el preu que altres productes derivats d'aquest or groc o, amb el qual, és completament impossible seguir produint-ne d'altres. El terreny de les conserves s'ho menja tot, però també n'hi ha d'altres afectats. A tall d'exemple, els productes de confiteria han pujat un 18,2% en l'acumulat anual. Dolços com les torrades fregides, els mantecats o fruites confitades necessiten l'oli d'oliva.

Purés per menuts

El terreny de les salses i els condiments, no de forma indispensable però sí important, incorpora en els seus processos l'oli i, per això, l'augment anual també és un dels més alts, fins el 15,4%. El mateix passa amb les fruites en conserva que s'alcen fins el 15,1% o els llegums en conserva que arriben al 12,4%. I, en alguns casos, les pujades encara són més pronunciades com un pot de favetes baby en oli d'oliva que, actualment, per 300 grams podem arribar a pagar 9.50 euros. I el mateix passa amb les carxofes en conserva, dels 7,50 fins pràcticament frega els 30 euros per un producte que tampoc és extra premium, com la marca Gutarra que s'oferta per 29,70 euros. 

Formatge manxec

Però n'hi ha d'altres que, a més, sumen altres problemàtiques o característiques més marcades. Alimentar un nadó també és més car i tots els purés s'incrementen un 12,6% on també l'oli és un fort protagonista dels seus preparats. Les patates xips, malgrat fer-se amb girasol, també n'hi ha que estan fetes amb oli d'oliva i s'han ressentit amb un increment de l'11,2% anual. I, el formatge també ha viscut una tempesta perfecta: la crisi dels làctics i la de l'oli a la vegada. La llet s'ha apujat un 15,1% i l'oli d'oliva un 52,5%. D'aquest còctel explosiu en surt que el formatge ha patit un increment de l'IPC del 10,8%.

Un percentatge que es pot doblar en formatges com els d'ovella curats o el clàssic manxec. D'una banda, la cotització de la llet d'ovella destinada a l'elaboració de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Formatge Manchego té actualment un preu de 15,93 euros. Aquesta quantitat, a més de suposar una fita històrica en la cotització de la llet d'ovella a Espanya, també és un 43,2% superior. A més, hem de sumar, més enllà de la llet i l'oli, una crisi des del mes de febrer passat marcada pels problemes derivats de la verola ovina. El virus no es transmet a l'ésser humà, però sí entre animals. Per aquest motiu, el protocol indica que amb una sola ovella contagiada, s'haurà de sacrificar tot el bestiar. A Osca, on es va detectar el primer brot, es van sacrificar prop de 20.000 ovelles. Per tot plegat, un formatge manxec no baixa dels 37 euros i, de mitjana, se situa perfectament en els 70 la peça sencera.

Les conserves

Si obrim la llauna, metafòricament i de forma pràctica, de les conserves de peix, els preus estan pels núvols: des de la tonyina, passant per les escopinyes o les mateixes anxoves. El sector de les conserves ha esdevingut un dany col·lateral de l'augment del preu de l'oli d'oliva. Espanya és la segona potència mundial del sector i exporta més de la meitat de la producció. En un any, les conserves han pujat un 15%.  El ritme sembla no tenir aturador ja que Espanya produeix a l'any 300.000 tones de conserva de peix i marisc, i el 50% porten oli d'oliva. El consum ja ha caigut un 10% i els productors estudien altres fórmules, com ara noves formes de presentació o mides. Tots els productes van registrar un descens en volum, a excepció de les conserves de verat i de cloïssa el passat 2022. Tot i caure un 7%, la conserva de tonyina continua sent el principal producte produït, representant gairebé el 70% del total de la producció espanyola de conserves de peix i el seu valor va augmentar un 9%. Malgrat les noves alternatives que es busquin, és un sector molt afectat ja que el producte, és a dir, el peix es pesca cada temporada i depèn també d'aquesta primera fase per poder engegar la segona, la de la conserva.

En paral·lel, se sumen altres problemes més específics. A Galícia lamenten que la temporada d'escopinyes és dolenta i s'està recollint molt poca. Per això, sense l'oli pel mig, el seu preu de llotja de sortida a Vigo ja arriba als 20 euros per quilo.

Anxoves i torró

Les anxoves també ho pateixen. El litre ha pujat més d'un 400% per a les fàbriques conserveres de Cantàbria, que compren 20.000 litres per elaborar l'anxova del Cantàbric. Els empresaris estan pagant 10 euros per litre, cinc vegades més que fa un any, i no descarten buscar alternatives als refinats especials per a la indústria. Però la realitat encara és més complexa. Els productors cantàbrics produeixen amb oli d'oliva un 70% dels seus productes i amb girasol, un 30%. Cal recordar que la guerra d'Ucraïna ja va ser un cop dur en aquest darrer oli i, per tant, estan encadenant dues crisis successives en massa poc temps.

Per acabar, el torró. La guerra d'Ucraïna ja va impactar en el seu preu i la sequera i l'escassetat de fruits com l'ametlla o l'avellana també accentuen els problemes que arrossega des de fa dos anys. Ara, la incògnita serà quina afectació té l'oli d'oliva ja que són productes que, ara mateix, estan en plena producció. Les barres de marques no premium ja freguen els deu euros, amb 9,90 de mitjana. Trobar-ne a menys de 7 euros és tota una quimera.