L'increment del cost de la vida per als espanyols no els deixarà sense vacances, el 90% pensa gaudir-ne, però s'han encarit: el pressupost mitjà assoleix els 1.715 euros. Sortir aquest estiu és 130 euros més car de mitjana que fa un any, segons una nova edició de l'estudi International Vacation Confidence Index, d'Allianz Partners. A més, aquest gaudi únicament ho podran assumir un 27% dels espanyols, amb possibilitat de gastar entre 1.000 i 2.000 euros per a aquestes vacances, i només un 13% assegura tenir més de 2.000 euros per gastar aquest estiu. Un altre 23% espera conformar-se pagant entre 300 euros i no pas més de 1.000 euros.

La preocupació per l'encariment del nivell de vida és tal que el 58% manifesta que no pot assumir el cost d'un viatge com a principal factor, a més que el 44% creu que viatjar s'ha tornat molt car. I ja parlen directament de privacitat, de no tenir plans per viatjar, l'11% dels consultats per Allianz Partners.

La situació econòmica torna a tenir un pes concret a l'hora d'elegir si sortir de casa i quin destí triar, després de diversos anys en què el context sanitari dels territoris que es volia visitar era primordial. Així, per a aquest estiu, l'increment del cost de viatjar, al costat juntament amb la situació financera personal, són els principals motius pels quals els espanyols canviarien les seves vacances, per sobre de la situació sanitària al país de destí.

Atenent els seus recursos, la meitat (53%) està disposada a gastar-ne més en transport i allotjament per reduir la seva empremta de carboni i, quant a dades locals, el 39% dels espanyols reduirien el seu període de vacances. I és de destacar que l'assegurança de viatge, malgrat el seu cost, ja forma part intrínseca del pressupost vacacional, ja que el 52% dels viatgers espanyols planegen contractar una assegurança per a les seves pròximes vacances. El principal motiu continua sent estar protegits davant de possibles imprevistos o pertorbacions durant el viatge, seguit de recuperar el reembors en cas de cancel·lació. Una cosa a què aquest any s'ha afegit la convocatòria de les eleccions generals el pròxim 23 de juliol, per la qual cosa per a molts ciutadans l'assegurança de viatges es torna més necessària, segons la companyia d'assegurances.

L'informe International Vacation Confidence Index és un estudi desenvolupat per la consultora OpinionWay que va prendre com a referència l'opinió de més de 9.400 viatgers de 9 països diferents, entre ells 1.051 viatgers espanyols. A l'informe destaca l'augment en la demanda de viatges nacionals amb un descens significatiu de les preocupacions sanitàries i geopolítiques. Tanmateix, la preocupació dels viatgers pel medi ambient augmenta, en particular a Espanya, on més de la meitat (56%) té previst canviar la seva manera de viatjar per reduir el seu impacte en el medi ambient.

El sector turístic, amb bones perspectives

Malgrat aquest context, el sector turístic espanyol manté les seves bones perspectives per a l'estiu malgrat un alentiment del ritme de reserves, que ha portat a algunes empreses, com per exemple RIU, a baixar el seu optimisme respecte a la temporada estival a "moderat" i a no poder parlar, de moment, d'un any rècord, segons va informar Efe. Encara que la demanda s'ha desaccelerat una mica, la seva trajectòria molt per sobre de l'esperada (per exemple, les reserves en llibres de Meliá Hotels Internacional per a l'estiu se situaven a finals de maig un 30% per sobre del nivell de 2019) permet esperar una temporada estival millor en facturació que la de l'any passat, segons el vicepresident executiu d'Exceltur, José Luis Zoreda. Segons la seva opinió, serà un estiu probablement "rècord" d'ingressos, sense perjudici de tenir en compte que una part és deguda a la inflació de preus, però, tanmateix, no de resultats, perquè encara els costos estan pujant molt i, per tant, els marges empresarials encara no són els d'abans de la pandèmia en termes generals. Segons el seu parer, no s'arribarà encara a la rendibilitat de 2019 de mitjana, ja que, en molts dels actors del turisme, la pujada de costos continua tenint un pes molt important, ha assenyalat a EFE.

Els increments de facturació al sector hoteler, a més de la inflació de preus, es deuen que el producte no és el mateix que el 2019, després que algunes companyies realitzessin inversions molt notables en la millora substancial de les seves instal·lacions. En definitiva, encara que la demanda es pugui estar alentint, amb els guanys de reserves que hi ha respecte a l'any passat, s'espera que l'estiu sigui molt bo en facturació i menys de bo en resultats, perquè hi haurà una pujada de costos, mentre els increments d'ingressos es deuen en part a la inflació i a la millora del producte, ha resumit.